VŠESTRANNÁ HOUBA

Asi nejznámějším pomocníkem s antidiabetickými účinky je lupenatá houba hnojník obecný (Coprinus comatus), u něhož bylo v rámci klinických studií prokázáno, že při dlouhodobé konzumaci pomáhá snižovat hladinu krevního cukru. Tuto vlastnost má díky přítomnosti minerálního prvku vanad, který je obsažen jak v myceliu (podhoubí), tak i v plodnicích, a dále díky nově objevené aktivní chemické látce comatin, jejíž působení na krevní glukózu je podobné účinku inzulinu. Vysoký účinek této látky byl rovněž prokázán vědeckými studiemi. Navíc hnojník zlepšuje chuť k jídlu, krevní oběh a působí proti ateroskleróze.

Autor: Shutterstock

CHRÁNÍ TAKÉ PLÍCE A JÁTRA
Z bylin má příznivý vliv na hladinu cukru v krvi dále chebule srdčitá (Tinospora cordifolia), což je vytrvalý popínavý keř, který pochází z Indie. Kromě toho, že pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, posiluje imunitní systém, pomáhá chránit zdraví plic a jater proti toxinům.

Autor: Shutterstock

ZDRAVÁ VÁHA A PODPORA TRÁVENÍ
Účinnými přírodními zbraněmi jsou také skořice se zázvorem. Skořice je aromatická kůra skořicovníku, která se hojně využívá jako koření, ale z pohledu léčivých účinků pomáhá udržet zdravou hladinu cukru v krvi a zdravou váhu. Zázvor zase přispívá k přirozené obranyschopnosti těla, podporuje imunitní systém, ale také trávení, což souvisí i s vylučováním inzulinu.

CO JE VHODNÁ ŽIVOTOSPRÁVA?

Pod tímto pojmem se neskrývají pouze špatné návyky spojené se stravováním, přidružené rizikové faktory jsou rovněž přílišná stresová zátěž, nepravidelné stravování nevhodnými potravinami, nedostatek pohybu a absence relaxace. Špatné návyky si lze vypěstovat i nevědomky už v dětství. Např. děti v základních a středních školách jsou negativně ovlivňovány nápojovými korporacemi, které umisťují automaty se slazenými nápoji, a mnoho dětí v útlém věku tak získává nezdravý návyk, díky němuž se v pozdějším věku může k cukrovce „propracovat“.

Přírodními prostředky nelze samozřejmě nahradit standardní léčbu předepsanou diabetologem, ale lze ji podpořit. Přírodních prostředků, které se uplatňují v boji s cukrovkou, je několik.