VRBA BÍLÁ

K léčivým účinkům se využívá její kůra, a to pro analgetický účinek salicinu, který obsahuje. Vedle něj ale skrývá také flavonoidy, fenoly a třísloviny. Vrba bílá vykazuje i účinky protizánětlivé, díky nimž se uplatní při revmatických potížích, dně, bolestech zad, svalů, hlavy, ale i třeba při migrénách.

BŘÍZA

Léčí také bříza. Její čisticí účinek se uplatní i při onemocněních kloubů, jako je revma a artróza. V případě kloubních potíží se užívá kůra, pupeny pak pro zmírnění otoků kloubů a s nimi spojených bolestí svalů. Účinkuje také při léčbě kostních zánětů. Nálev z listí břízy můžete použít na bolestivá místa v podobě obkladů.

KOSTIVAL

Název této byliny už sám o sobě napovídá, že má co společného s kostmi. Kostival kosti a klouby hojí a pomáhá jim od bolesti. Pokud smícháte čerstvě nasekané lístky kostivalu s panenským olivovým olejem a pár kapkami rozmarýnové esence, uzavřete a necháte dva týdny odležet na teplém místě, můžete jimi potírat bolavé partie.

VŠESTRANNÁ KOPŘIVA

Kopřiva dvoudomá je tradiční a všestranný lékař. I dnes se hojně využívá v podobě čajů, jako součást léčivých mastí i kosmetiky. Její účinky jsou využívány také při léčbě artritidy. Na bolavé klouby je ideální koupel z čerstvé kopřivy, ale i čaj ze sušených listů.

JEHLIČÍ Z BOROVICE

Odvar z borového jehličí se uplatní při bolestech svalů a při jejich únavě po silné fyzické zátěži, ale také při problémech spojených s dnou nebo revmatických potížích. Látky obsažené v borovici totiž stimulují prokrvení tkání, uvolňují je a zlepšují jejich zásobení potřebnými látkami.

KDYŽ NAKUPUJETE

Léčivé byliny a jejich jednotlivé části se využívají pro léčebné účely i dnes, a to opravdu hojně. Pokud nejste zrovna zkušená babka kořenářka, bez obav po některém uměle vyrobeném přírodním přípravku sáhněte. Pro tento případ se ale přesvědčte, z čeho a jak je vyrobený. Nejúčinnější prostředky obsahují výtažek přírodních silic.