Netradiční jablečné recepty: Připravte si kompot či domácí nutelu z jablek
-
Jedno jablko stálo za vyhnáním Evy a Adama z ráje, jiné zase v pohádce málem otrávilo Sněhurku. Skoro se zdá, jako by toto ovoce bylo prokleté, ale ve skutečnosti je to vlastně nejoblíbenější druh ovoce vůbec, a právě proto se mu dostává všude tolik pozornosti. Z jídelníčku bychom ho rozhodně vynechávat neměli, jenže pořád dokola ho chroupat člověka brzy omrzí. Jak ho tedy připravit netradičně a zároveň chutně?
- 1.
Jablka s marcipánem
Budete potřebovat: 1 kg sladkokyselých jablek, cca 300 g třtinového cukru, 2 svitky skořice, 2 hvězdičky badyánu, 150 ml jablečného moštu, cca 100 g hotového marcipánu
Postup: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na větší kostičky. Do hrnce se silným dnem nebo do litinového vysokého pekáče nalijte mošt, přidejte koření a přiveďte k varu. Přidejte jablka a část cukru, promíchejte a nechte cca 10 minut vařit. Podle chuti přidejte zbytek cukru. Pokračujte v mírném varu, občas promíchejte, dokud jablka nebudou mít příjemně hustou konzistenci.
Délka vaření se opět odvíjí od typu a šťavnatosti jablek. Vyjměte skořici a badyán a do jablečné směsi opatrně vmíchejte kousky marcipánu, dokud se nerozpustí. Pokud vám zůstanou malé hrudky, vůbec to nevadí, naopak podtrhnete marcipánovou chuť.
- 2.
Labužnický kompot
Budete potřebovat: 5 velkých jablek, 1 citron, 5 hřebíčků, 4 lžičky skořice, 60 g třtinového cukru, 3 lžičky rozinek, 3 lžíce rumu
Postup: Jablka rozkrojíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na středně velké kostičky. Potom pokapeme šťávou z citronu a vložíme do hrnce. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru, cukr, rozinky, skořici, hřebíček a zalijeme jablka vodou, tak, aby byla úplně ponořená. Jablka vaříme 10 minut, tak, aby se nerozpadla. Poté slijeme část vyvařené šťávy a zakápneme rumem.
- 3.
Jablečná nutela
Budete potřebovat: 3 kg jablek, 1 kg cukru krystal, 200 g čokolády na vaření, 200 g kakaa
Postup: Oloupaná, nakrájená jablka bez jádřinců pomeleme a dáme vařit s cukrem. Do horké směsi přidáme na kousky nalámanou čokoládu a kakao. Dobře promícháme a plníme do malých sklenic. Sterilujeme 20 minut při 80 °C.
- 4.
Co se zbytky?
Natrhali jste plnou nůši jablek a už nevíte, jak je zpracovat? Chtěli byste si je možná uchovat na později. Nejjednodušším způsobem představuje tvorba křížal. Jak na to? Jablka omyjte, vykrojte z nich jádřince a nakrájejte na tenké půlměsíčky. Ty poté rozprostřete na plech pokrytý pečicím papírem a sušte je na radiátoru nebo na slunci. Raději jablka nedávejte do trouby, jelikož při teplotě vyšší než 48 °C by se z nich vytratily důležité vitaminy a minerály.
Pokud pak máte bohatou úrodu jablek pravidelně, vyplatí se vám pořízení sušičky,která křížaly usuší jen za pár hodin.
- 5.
Vitamínová bomba
Jablka mají nízký obsah cukru a málo kalorií, obsahují až 85 % vody. Kromě toho obsahují také řadu minerálů a vitamin C. Jezte je neloupaná, protože nejbohatším zdrojem všeho je slupka – obsahuje vedle zmiňovaného vitaminu či vlákniny i železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník, křemík, karoten, nenasycené mastné kyseliny.
A pokud už je loupat budete, máme pro vás tip, jak si to značně usnadnit. Ponořte jablko na chvilku do horké vody a potom ochlaďte studenou. Slupka jde snadno dolů a nemusíte už ovoce ani okrajovat.