Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pocení, akné, vousky? Poradíme, jak se toho zbavit!

/
  • S nadměrným ochlupení raděj zajděte k lékaři.
    S nadměrným ochlupení raděj zajděte k lékaři. (Shutterstock.com)
    5. dubna 2016 ● 09:28

    Pot, inkontinence, ženské vousky a další nepříjemnosti, o kterých se špatně mluví, ale trápí spoustu lidí. Poradíme, co na ně zabírá!

  • 1.

    Páchnoucí nohy

    Na nohou je asi 250 tisíc potních žláz, a proto není překvapením, že se potí víc, než ostatní části těla. I zápach nohou je způsoben bakteriemi, které rozkládají pot. U teenagerů za to mohou nadmíru aktivní hormony, u jiných zase stres.
    TIP: Vyzkoušejte antibakteriální mýdlo, vždy nohy dobře osušte, zvlášť mezi prsty, jednou týdně odstraňujte tvrdou kůži. Nohy také můžete dvakrát týdně koupat v nálevu z březových listů nebo březové kůry.

    Vyzkoušejte antibakteriální mýdlo, vždy nohy dobře osušte, zvlášť mezi prsty, jednou týdně odstraňujte tvrdou kůži.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Ženské vousky

    Jedním z nejčastějších příznaků je vysoká hladina mužských hormonů (androgeny). Produkují je těla všech žen, některé ale více, nebo jsou jejich vlasové folikuly na jeho přítomnost citlivější. Při hormonální nerovnováze rostou tmavé chloupky na bradě, horním rtu, hrudníku, licousech a vnitřní straně stehen. To jsou místa, která jsou citlivá na testosteron, jeden z androgenů.
    TIP: Ženy s extrémním výskytem chloupků by měly navštívit lékaře, mohlo by to být totiž spojené jak s plodností, tak třeba s hormonálními poruchami nebo i s nádory na vaječnících nebo nadledvinách.

    S nadměrným ochlupení raděj zajděte k lékaři.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Akné

    Je způsobeno nadměrnou produkcí mazových žláz, které vylučují kožní maz. Ten je zablokuje a ony se zanítí.
    TIP: Na mírné akné pomáhají přípravky s benzoylperoxidem, které omezí zánět a místo vysuší.

    Na mírné akné pomáhají přípravky s benzoylperoxidem, které omezí zánět a místo vysuší.
    Autor: shutterstock.com

  • 4.

    Inkontinence

    Špatně fungující měchýř potrápí v průběhu života skoro polovinu žen. Příčinou může být jeho nadměrná aktivita nebo stres. Když je měchýř naplněn (asi 400 ml), vyšle signál mozku, aby se vyprázdnil. Ten nadměrně aktivní ale signál vysílá ještě před naplněním. To způsobuje častější močení, noční močení a větší tlak. Stresová inkontinence pak spočívá v úniku moči při smíchu, běhání, kýchání či kašli a je způsobena oslabením svalů na pánevním dně. Stává se tak např. po porodu.
    TIP: Pomáhá posilování svalů nebo i ztráta kil při nadváze.

    Problém s únikem moči trápí mnoho žen, málokterá ho ale řeší
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Pocení

    Vylučování potu je přirozeným procesem těla, jak se ochladit. Při nadměrném pocení a jeho projevech na čele či v podpaží může být důvod jednoduchý, moc pijeme. Lidé potřebují asi 2 litry vody denně, polovinu z toho získají v jídle. Jestli pijete správně, poznáte na barvě moči. Tmavě žlutá značí nedostatek vody, bezbarvá zase moc. Nejlepší stav je světle žlutá. Více se také potí lidé, kteří pravidelně cvičí, protože tělo je zvyklé na to se zchladit, lidé, co berou antidepresiva nebo uživatelé substancí jako jsou steroidy a kokain. Více ale trpí lidé s hyperhidrózou. Potí se při cvičení nebo stresu ve stejném objemu, ale jen na některých místech, většinou v podpaží a rozkroku.
    TIP: Pomáhá omezit příjem tekutin, relaxace a omezení stresu, speciální přípravky z lékárny. V extrémních případech pak zabírají injekce botoxu, který dočasně omezí tvorbu potu. Pro rychlé zastavení pocení si ponořte zápěstí do velmi studené vody. Radí se pít čaj z šalvěje nebo šalvějové koupele.

    pocení
    Autor: Shutterstock.com

     

Dnešní horoskopy