s
Autor: VašeČočky.cz
1.     Oči na horách: Pozor na slunce i zamlžování brýlí

 Vyrážíte-li na hory, je třeba myslet hned na dvě možná rizika. Pozor si dejte na sluníčko, které je ve velké výšce silné a jeho paprsky se někdy až nepříjemně silně odráží od sněhu. Při lyžování vždy používejte sluneční nebo lyžařské brýle s UV filtrem. Zároveň tak oči ochráníte i před studeným větrem.

Pokud trpíte oční vadou, určitě vám při lyžování budou více vyhovovat kontaktní čočky. Ty se na rozdíl od brýlí nezamlžují a umožňují dobré periferní vidění. „Na hory jsou ideální jednodenní čočky. Ráno je nasadíte a po návratu ze svahu jednoduše vyhodíte. Odpadá manipulace s roztokem, což se v podmínkách horské chaty často velmi hodí,“ radí optometrista VašeČočky.cz Daniel Szarvas.


2.     Oči v sauně: Pomohou kapičky

Jen máloco dokáže v chladném počasí tak skvěle prohřát tělo jako sauna. Lidé s citlivějšíma očima ale mohou po návštěvě sauny pociťovat pálení oka nebo pocit cizího předmětu v oku. Toto určitě není důvod do sauny přestat chodit, problém by měly vyřešit kapičky na zvlhčení oka.

s
Autor: VašeČočky.cz


3.     Suchý vzduch: Pozor na vysychání očí

Během topné sezóny trávíme hodně času v prostředí, kde je suchý vzduch. To může v kombinaci s přechody z chladného a větrného venkovního prostředí způsobit tzv. syndrom suchého oka. Oko není schopno samo vytvářet dostatečné množství slz, je zarudlé a pálí. Jako prevence se vyplatí používat zvlhčovače vzduchu.

Pomůžou také oční kapky s lubrikačním efektem.


4.     Umělé osvětlení: Ulevte unaveným očím

V zimě jsou dny krátké, proto trávíme více času při umělém osvětlení. To ale oči unavuje daleko více než denní světlo. Od unavených očí si můžete pomoct přiložením studených plátků okurek, čajovými obklady, očními cviky nebo bleskově pomocí lubrikačních kapek.

I výběr osvětlení může mít na zdraví očí vliv. Klasické žárovky vyzařují převahu žlutého a červeného světla, které může způsobovat podráždění a únavu očí, podobně jako blikající zářivky. Řešením, jak se v interiéru co nejvíce přiblížit dennímu světlu, jsou tzv. celospektrální zdroje světla.

 

Foto: VašeČočky.cz