13. červenec 2020
Svátek slaví Markéta, zítra Karolína

Kašlete až vám to trhá plíce? 5 babských rad, jak nad kašlem zvítězit!

/
  • Kašel nám dokáže pořádně znepříjemnit život.
    Kašel nám dokáže pořádně znepříjemnit život. (Shutterstock.com)
    16. února 2016 ● 09:32

    Poměrně teplá zima s občasnými výkyvy teplot přeje nemocem. Drží se vás kašel celou zimu? Braňte se mu přírodními prostředky.

  • 1.

    Medový křen

    Křen nastrouhejte najemno a smíchejte ho s medem v poměru 2 lžíce křenu se lžící
    medu. Užívejte 3x denně jednu čajovou lžičku. Chvíli po konzumaci pocítíte, že se vám »spouští rýma«, snadněji odkašláváte a lépe se vám dýchá.

    Křen

  • 2.

    Bylinkový čaj

    Tento čaj je vhodný i pro děti, má příjemnou chuť a usnadňuje odkašlávání. Smíchejte hrst květů lípy, hrst listů jitrocele, hrst květů černého bezu, hrst drcených sušených šípků (vše zakoupíte v bylinkářství, na internetu nebo v lékárnách). Z této směsi zalijte 2 lžíce litrem vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Po mírném vychladnutí zceďte, výluh oslaďte dvěma lžícemi medu a můžete začít popíjet.

    ...

  • 3.

    Česnekové »antibiotikum«

    Šest stroužků česneku nasekejte nadrobno a dejte do 250 ml vody s 8 polévkovými lžícemi cukru. Zamíchejte a pomalu vařte 10 minut. Několik hodin nechte uležet a pak sceďte. Uchovávejte v ledničce. Užívejte 6 až 10 ml třikrát až pětkrát denně.

    Milujete česnek v jídle, ale vás žlučník protestuje? Se správně vybranou odrůdou se vám to nestane

  • 4.

    Cibulový sirup

    Nakrájejte tři cibule na kolečka. Postupně je vrstvěte do nádoby a prosypávejte cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjte a nechte odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijte do skleničky. Sirup podávejte při kašli několikrát denně po lžičkách.

    Nejlepším lékem na kašelz kuchyně je obyčejná cibule. Dokáže zázraky.

  • 5.

    Ořechový vývar

    Dobrý je na dráždivý, suchý kašel. Vyloupejte 12 vlašských ořechů, namočte je do půllitru vody, nechte louhovat 4 hodiny, potom je 30 minut vařte a dolévejte, abyste měli pořád půllitr vývaru. Pijte slazené medem. Po dvou dnech byste měli začít odkašlávat.

    Vlašské ořechy. I když pro mnohé jsou vlašské ořechy známé spíše ve spojení s Vánoci a pečením cukroví, po zbytek roku by se na vašem stole rozhodně měly objevit. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, obsahují mangan, měď a omega-3 mastné kyseliny. Hrstička vás zasytí a dokáže odvrátit velký hlad. Navíc z nich získáte potřebné zdravé tuky.

  • 6.

    Není kašel jako kašel

    Suchý kašel - je drážidivý, nevykašláváme při něm. Obvykle je způsobený virovou infekcí dýchacích cest a je typický pro začátek onemocnění. Ideální je proto užívat takové prostředky, které ho utlumí a snižují dráždivost.
    Vlhký kašel - je takový, při kterém se vykašlává hlen. V tomto případě je třeba užívat prostředky, které ovlivňují složení hlenu v dýchacích cestách – ředí ho, a tím usnadňují jeho vykašlávání.

    První zmínku o spojitosti zahleňování a konzumace mléčných výrobků napsal ve dvanáctém století židovský lékař.

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy