Nemocné ledviny nemusí bolet

Mnohem horší je onemocnění, které je dlouhodobé a jehož plíživé příznaky, mezi něž patří mimo jiné únava, snadno přehlédneme. Při přehlížení těchto příznaků mohou začít ledviny selhávat a řešením je pak očista krve od škodlivých látek prostřednictvím dialýzy. Až 90 % dialyzovaných pacientů tvoří nemocní s chronickým selháním ledvin. Hlavní stopy, že se v ledvinách něco nenormálního děje, najdeme v moči. Laik většinou nepozná, že moč obsahuje krev nebo bílkovinu, proto se moč kontroluje při každé preventivní lékařské prohlídce. Jednou v roce nás také akce spojená se světovým dnem ledvin vede do ordinací specialistů, kde se možné si nechat ledviny preventivně vyšetřit. Celoročně a 24 hodin denně je k dispozici ledvinová kalkulačka, která riziko poškození „spočítá“.

Autor: B. Braun Medical

Nespoléhejte na žízeň – pijte po celý den

Naštěstí prevence poškození ledvin je všeobecně známa a předcházet mu je jednodušší, než by se zdálo. Prevence onemocnění ledvin spočívá v dodržování pravidel správné životosprávy. Desatero pro zdravé ledviny najdete v brožuře, kterou si můžete zdarma stáhnout.  Nejdůležitější ze všech zásad je dodržování pitného režimu. Kolik toho vypít? Jsou 2 litry moc anebo málo? K příjmu tekutiny je důležité, ale měli bychom k němu přistupovat se zdravým rozumem. I velké množství vypité tekutiny může organismus poškodit. Filtrační kapacita ledvin je omezená, a tím, že člověk vypije více vody najednou, se jejich činnost nezvýší, naopak, voda tělem jen „proteče“. Stává se vám, že celý den nepijete a odpoledne vás žízeň nebo špatné svědomí donutí vylít najednou celou láhev vody? To je přesně ta chyba, kterou bychom dělat neměli. Pití je třeba rozložit do menších objemů během celého dne. Orientačně se můžeme řídit tím, že potřebujeme vypít minimálně 20 ml vody na 1 kg tělesné hmotnosti. Doporučení je ale pouze orientační a říká: „Nespoléhejte jen na žízeň“. Hlavně ženy ji pociťují méně a není pro většinu z nás správným vodítkem. 

Autor: B. Braun Medical

Sycené nápoje nadýmají

Velmi záleží i na tom, co pijeme. Nejlepším nápojem je voda a nemusí být nutně balená do plastu. Ve většině domácností se jí stejnou kvalitou vyrovná voda z kohoutku. Vhodné jsou i minerální vody, neslazené ovocné čaje, ředěné sirupy a ovocné šťávy, případně nealkoholické pivo. Přednost dáváme nápojům nesyceným. Nápoje s oxidem uhličitým mohou podráždit žaludek, způsobovat překyselení a nadýmání. Nápoje sladké zase nesvědčí linii. Nedoporučuje se pití alkoholu, kávy a černého čaje ve větším množství, protože tělo odvodňují. Tekutiny bychom měli přijímat v menších objemech a v průběhu celého dne.

Autor: B. Braun Medical

Více se o ledvinách dozvíte na stránkách Lepší péče.cz.