Opotřebení kloubů je dané věkem, s jehož postupem se projevují první obtíže. Přes 40 % populace postihují problémy po 60. roce života, se zvyšujícím se věkem toto procento stoupá. Například s osteoartrózou se v současnosti potýká přes milión Čechů! Vliv na kondici kloubů ale nemá jen věk. Významně souvisí rovněž s genetickou dispozicí, životními návyky a stylem. Ničí je nadváha, nedostatek pohybu, nevhodná strava nebo třeba častá těžká fyzická aktivita či vrcholový sport.

BOLEST LÉČIT NESTAČÍ

Při onemocněních kloubů se dnes často používají nesteroidní antirevmatika nebo analgetika. Ačkoli mohou přinést okamžitou či přechodnou úlevu, neřeší původní příčinu bolesti. Bolest pouze tlumí, a navíc bývá jejich dlouhodobé užívání  provázeno nežádoucími vedlejšími účinky, mezi které  patří trávicí potíže, vznik žaludečních vředů apod.

Autor: Shutterstock

POMOHOU PROTEÁZY

Opotřebení a především bolestivost kloubů jsou přitom z velké míry spojeny se zánětlivými procesy v našem organizmu. Odborníci již zjistili, že na úspěšný boj s nimi mají velký vliv enzymy, které mají schopnost záněty potlačovat. Nově se pro potlačení zánětlivých procesů využívá především jedna skupina enzymů, tzv. proteázy, které jsou v tomto smyslu velmi efektivní. Ty řeší samotnou příčinu bolesti kloubů a ve spojení s již osvědčenými látkami kloubní výživy představují pro zdravější klouby ideální doplněk stravy.   

ZAMĚŘTE SE NA ENZYMY

Pokud vybíráte vhodný kloubní přípravek, všímejte si dobře jeho složení. Vítané jsou právě uvedené enzymy, dále pak také prověřené a předními revmatology doporučované látky ze skupiny SYSADOA, např. glukosamin nebo chondroitin. Zásadní je také obsah kolagenů (těch je dokonce několik typů). V množství miligramů však nemají tyto látky prakticky žádný efekt na klouby ani na pleť, jak bývá často mylně uváděno. Dostatečné množství kolagenů jsme schopni získat především z naší běžné stravy. Naopak speciálně upravované enzymy stačí i v malých množstvích a jejich efekt je velmi pozitivní.