Pomazánka z cottage

Cottage patří do kategorie tvarohových sýrů. Je čerstvý, nevyzrálý a má podobu
bílých hrudek se stopami syrovátky. Hlavně ale obsahuje mléčné bakterie, které jsou příznivé pro trávení. Nastrouhejte do cottage půlku mrkve, okurky nebo rajčátek, přidejte čerstvou bazalku či petrželku a jemně okořeňte. Máte rychlou a chutnou pomazánku, která chutná skvěle třeba s dalamánkem.

Tvaroh se zeleninou

Tvaroh je ideální ke svačině v odpoledních hodinách, kdy je třeba tělo zásobovat
potravinami bohatými na bílkoviny. Doplníte-li ho nakrájenou zeleninou, která mu dodá chuť, pak s ním získáte i potřebnou vlákninu. Zkuste do tvarohu přidat nakrájenou okurku, ředkvičky nebo červenou papriku. Tvaroh navíc obsahuje pořádnou dávku vápníku. A ten, jak známo, je nezbytnou stavební součástí kostí a zubů.

Ovocný salát s jogurtem

Ovoce se hodí zejména k dopolední svačině, protože obsahuje velké množství ovocných sacharidů, které jsou bohaté na kalorie. Je skvělým zdrojem vlákniny a vitaminů. Ke svačině školákům většinou stačí samotné ovoce, pokud ale
víte, že to vám stačin nebude, nakrájejte banány, jablíčko nebo třeba meruňky do bílého jogurtu a doslaďte trochou medu.

Mléčná rýže

Stále oblíbenější variantu svačinky představuje mléčná rýže v kelímku. Nejenže zažene hlad, ale taky doplní energii, pozitivně ovlivní budování svalové hmoty a nepřiberete po ní.  Děti si můžou pochutnat třeba na rýži s pistáciemi,
čokoládou nebo jahodami. Mléčnou rýži ale snadno připravíte i doma, dochutit ji můžete třeba strouhaným kokosem a pak ji naplnit do plastových mističek. Hned máte vyřešenou svačinu na pár dnů dopředu!

Ořechy plné minerálů

Ořechy byste měli do svého i do jídelníčku dětí zařadit nejen proto, že rychle zasytí, ale protože většina tuků v nich obsahuje vysoký zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Ty jsou důležitým pomocníkem v boji proti kardiovaskulárním chorobám. Dále pak v sobě mají bílkoviny, vlákninu a vybrané druhy i různé minerální látky a vitaminy. Hrst ořechů v sáčku můžou děti zobat každý den, pokud na ně samozřejmě nemají alergii.