Sezení prokládejte pohybem

Dlouhé sezení v práci nepůsobí na kardiovaskulární systém dobře. Pro lepší cirkulaci krve v dolních končetinách je dobré se jednou za hodinu projít po kanceláři, nebo alespoň procvičit pod stolem nohy krouživými pohyby chodidel.

Začněte více chodit

Vystupte každý den o zastávku dřív a zbytek dojděte, místo výtahu použijte
schody a večer jděte na procházku. „S dlouhým stáním a sezením dochází ke
zpomalování proudění krve a u lidí s vrozenou dispozicí se mohou vytvářet křečové žíly a nohy bolí. Pravidelný pohyb krev rozproudí a tím se riziko bolestí a vzniku křečových žil snižuje,“ vysvětluje MUDr. Ota Schütz, primář pražské Žilní kliniky.

Otužujte se sprchou

Krev v žilách vám rozproudí i střídavé oteplování a ochlazování organismu. Nejjednodušší metodou je sprchovat se denně střídavě teplou a studenou vodou. Končit se musí vždy studenou.

Zvažte kompresní punčochy

Spolehlivý způsob prevence křečových žil je nošení kvalitních kompresních elastických zdravotních punčoch. „Kompresní punčochy doporučuji vždy na dlouhé lety, jako prevenci syndromu ekonomické třídy. Ten občas postihuje cestující v těsných prostorách delších než čtyři hodiny,“ dodává primář Schütz.

Zhodnoťte svůj stav

Pokud na sobě již drobné metličky nebo křečové žíly pozorujete, prevence
už nepomůže. Bohužel platí, že křečové žíly jsou dědičná choroba, a mají-li je vaši rodiče, budete jimi pravděpodobně jednou trpět také. „Ženy často čekají, zda se příznaky nezhorší. To je velká chyba. Pro úspěšné vyléčení je potřeba začít včas, protože křečové žíly se stále zhoršují. Včasná léčba je vždy rychlejší, jednodušší a úspěšnější než u rozsáhlých a zanedbaných varixů,“ upozorňuje MUDr. Schütz.

Co vás čeká u odborníka

Lékař na základě důkladného vyšetření a stavu onemocnění určí, jakou metodu – od sklerotizace po chirurgické řešení – zvolí. V každém případě je ošetření bezbolestné a vy můžete ještě týž den odejít domů a od druhého dne vážných komplikací provádět téměř všechny běžné denní činnosti.

Tip Blesku: Nejvhodnějším sportem pro prevenci křečových žil je plavání, chůze a
běh!