Tělo si vyrábí serotonin z aminokyseliny s názvem L-tryptofan, což je jedna ze základních a nepostradatelných živin. Vstřebat ji v dostatečné míře z potravin však není organismus vždy schopen. Pokud tělo zápasí se zvýšenou stresovou zátěží, je jeho požadavek na produkci serotoninu vyšší, zatímco příjem L-tryptofanu může být nedostačující. Jedná se o přirozenou živinu, která se vyskytuje ve většině potravin, zejména živočišného původu, ve zvýšené míře např. v čerstvě nadojeném mléce nebo křepelčím mase, což ovšem nebývá součást běžného jídelníčku. Moderní technologie už ale umožňují vyrobit čistý L-tryptofan, který nachází široké uplatnění jak v podobě doplňků stravy, tak i jako důležitá složka léků užívaných při některých psychických poruchách. Doplňkový příjem tedy zvýší množství serotoninu v centrálním nervovém systému a zmírní tak, případně odstraní psychické obtíže mírnější povahy. Pomůže zklidnit zjitřené nervy a navodit kvalitní relaxaci i spánek.

POMOC OD ZÁVISLOSTÍ
Užívání tryptofanu má za následek zvýšenou produkci serotoninu a do jisté míry i melatoninu, což je pro pohodu lidského organismu další důležitý hormon. Příjem tryptofanu i díky tomu přirozeným způsobem tlumí výkyvy nálad, depresivní  a úzkostné stavy, snižuje psychické a nervové napětí, tlumí rozvoj stresové reakce a pomáhá překonat abstinenční příznaky související s ukončením konzumace návykových látek i třeba s bažením po sladkostech či legálních stimulantech.
Pravidelné i dlouhodobé užívání tryptofanu je zdravotně bezpečné do denních dávek pod zhruba 600 mg. Vyšší dávky mohou zatěžovat jaterní enzymy, což představuje určité riziko pro osoby s chronickým onemocněním jater. Pokud je tryptofan užíván v lékových dávkách, je žádoucí činnost jater pravidelně sledovat.

VĚDĚLI JSTE, ŽE?
Psychická pohoda nebo nepohoda má velký vliv na fyzický stav astmatika – stres jeho situaci významně zhoršuje. Podobně např. u atopického ekzému hraje rozpoložení mysli důležitou roli.