Není to nic neobvyklého, když kvůli rodičům, kteří již potřebují pomoc s každodenními činnostmi, jejich dospělé děti změní svůj život, aby jim byli nablízku a pomohli. Pro staré lidi je totiž často problém stěhovat se, měnit zvyky – obvykle to jejich případný nedobrý zdravotní stav ještě zhorší. Jak to ale udělat, aby měli pohodlí, kolem sebe přátele a zároveň potřebnou péči? Ne vždy je možné se odstěhovat, opustit zaměstnání a rozdělit čas mezi starost o rodiče a vlastní děti. Navíc, profesionální péči zdravotníků sebevětší nasazení laika v domácnosti nenahradí.

Řešení pro obě strany

Nemusíte nést tento úděl sami. Existuje možnost využít služeb seniorských domovů či domovů s pečovatelskou službou. Zde je ale riziko, že pokud najdete takový, kde by se rodičům líbilo a který i vám vyhoví co do kvality služeb, nebývá v něm místo. Nabízí se pak cesta v podobě moderních specializovaných zařízeních, která již několik let vznikají. I když zde pobytová péče není levná, kombinací důchodu, příspěvku od státu a peněz z rodinného rozpočtu se pokrýt dá, a tato zařízení nabízejí kvalitní služby, útulnost i rodinnou atmosféru.

Důstojnost a servis

Ať už mají podobu bytových domů či apartmánů, nabízí lidem ve stáří stále pocit určité samostatnosti, zároveň ale potřebné služby na dosah, včetně stravy, terapií, sociálních služeb. Není neobvyklé, že v takovém komplexu může člověk žít i se svým domácím mazlíčkem. Zkrátka jako doma. „Zařízení pro seniory by neměla být vnímána jako poslední štace na dožití, ale jako místo nových možností. Lidé zde mohou nalézt nové přátele, životní partnery, ale i nové záliby,“ vysvětluje Barbara Kovačková, která po smrti své maminky, o níž se poslední roky starala, otevřela právě takové zařízení pro seniory.

Pro duši i tělo 

Součástí takových moderních zařízení bývají zahrady, ale i kavárny, kadeřnictví, služby maséra, pedikéra nebo třeba keramická dílna a kino. Samozřejmostí je vybavení bytů či pokojů v podobě kvalitního nábytku, polohovacích lůžek, bezbariérové prostory.  Do zařízení pak pravidelně dochází praktický lékař, případně psychiatr. Nemluvě o bezpečnosti – nechodí sem podomní prodejci či falešní zástupci dodavatelů energií. Tato zařízení nejsou jen pro ty, kteří ještě většinu věcí zvládají sami. Poskytují zázemí i nemocným lidem, kterým je k dispozici odborný zdravotnický personál a ošetřovatelé, a to až do poslední chvíle.