Téměř 40 procent. Tolik českých dětí se někdy zraní při hraní v prostředí domova.  Následují úrazy sportovní (22 procent) a dopravní (12 procent).

Kromě letních prázdnin bývá pro děti rizikové období i zahájení školní výuky. To potvrzují i zástupci pojišťoven: „Začátkem školního roku registrujeme za poslední tři roky zvýšený růst úrazů u dětí," potvrzuje Renata Čapková z České podnikatelské pojišťovny.

Podle Státního zdravotnického ústavu je kvůli úrazu ročně lékařsky ošetřeno více než půl milionu dětí a 35 000 dětí je kvůli zraněním spojených s úrazem dokonce hospitalizováno. 

„Děti obvykle nejsou příliš trpěliví pacienti a jen špatně nesou potřebné lékařské zákroky i čas nutný na rekonvalescenci. Zraněné či jinak nemocné dítě navíc pro rodinu často znamená i komplikace spojené s organizací péče o něj, nemluvě o nákladech na léčbu,“ říká praktický lékař MUDr. Yaser Karnoub.

Myslete na pojištění

S těmi může pomoci například úrazové pojištění. „Dětem lze uzavřít jak běžnou úrazovou pojistku, tak úrazové připojištění, které je součástí třeba životního pojištění,“ vysvětluje Renata Čapková z ČPP. Úrazové pojištění tak může být do jisté míry i způsobem, jak zajistit finanční stabilitu rodiny v momentě, kdy je vystavena nelehké situaci.

Zranění hrozí v období prázdnin i na táborech, kde se hrají kolektivní hry. Kvalitní organizátor si pojištění zajišťuje sám, může se ale stát, že pojistné krytí není v dostatečné výši. Pak se vyplatí dítě připojistit, byť i jen na dobu trvání akce.