Právě při cyklistice a bruslení si lidé nejčastěji způsobí poranění na hlavě. A přitom stačí tak málo, aby úraz nebyl tak závažný. „Noste helmu, snížíte tak riziko poranění hlavy až o 85 % a s velkou pravděpodobností se vyhnete vážnému poranění mozku,“ doporučuje primář MUDr. Jiří Neumann, přednosta neurologie nemocnice Chomutov. Statistiky uvádějí, že cyklista bez přilby má 6–7x větší riziko, že utrpí zranění hlavy a je u něho 8–9x vyšší pravděpodobnost vážného poranění mozku.

Nejohroženější? Děti a mládež!

„Každý druhý den u nás zemře v důsledku úrazu jedno dítě nebo dospívající. Ale to je jen vrchol ledovce. Každoročně úrazy způsobí tisícům dětí trvalé postižení,“ varuje primář Neumann. Poraněním hlavy však lze předcházet. Jednak používáním bezpečnostních pomůcek (helma, chrániče) a také důslednějším rodičovským dohledem.

Jak vybrat helmu

• Nakupujte ve specializovaných prodejnách.

• Helma musí dobře sedět. I když na internetu najdete levnější model, pro vaši bezpečnost je lepší si helmu pořádně vyzkoušet v obchodě.

• Helmu je třeba vyměnit každé tři roky Rada navíc: „Helma by měla mít štítek evropské normy EN1078. To znamená, že prošla testováním a splňuje požadavky na bezpečnost,“ radí Ondřej Šourek z prodejny Hervis.