Míša(10): Ve třech letech mu selhávaly ledviny!

Michala připojuje každou noc na dialyzační jednotku jeho maminka.
Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák
Když byly Michalovi z Unhoště tři roky, začal být velmi unavený a postupně se mu na celém těle objevily otoky. Po celkovém vyšetření se ukázalo, že Michalovi selhávají ledviny. Jeho nemoc je jmenuje nefrotický syndrom.

„Zpočátku docházel Michal na hemodialýzu do nemocnice, ale snášel ji špatně. Jakmile se objevila možnost domácího dialyzování, přešli jsme na ni a jsme rádi,“ vypráví maminka Marie Obrmanová.

Právě domácí dialýzu (odborně peritoneální dialýza) u dětí lékaři často využívají, protože malí pacienti se pak mohou co nejvíce zapojit do normálního života svých vrstevníků. „Díky domácí dialýze jsme jako rodina více flexibilní. Můžeme jezdit i k moři. Vaky s dialyzačními roztoky si můžeme nechat na místo pobytu dopravit anebo s nimi rovnou odcestovat,“ vysvětluje Marie.

Michal je připojený k dialýze každou noc. Rodiče musí pravidelně sledovat a porovnávat jeho váhu a příjem tekutin. Chlapec může vypít maximálně litr tekutin denně. „Já v tom po těch letech umím chodit. Jsem sice zdravotní sestra, ale věřím, že domácí dialýzu by zvládl každý zodpovědný rodič,“ říká Marie Obrmanová.

Pavel (54): Nemoc mně zasáhla ze dne na den!

Pavel Oláh tráví na dialýze šest hodin tři dny v týdnu.
Autor: Foto Blesk - Dan Černovský
Měl nadváhu a pak ze dne na den Pavel Oláh (54) z Prahy skončil na jipce, přestaly mu fungovat ledviny. Nechápal proč, vždyť ho nebolely!

Měl nadváhu a pak ze dne na den Pavel Oláh (54) z Prahy skončil na jipce, přestaly mu fungovat ledviny. Nechápal proč, vždyť ho nebolely!

Vážil 148 kilo a jeho tělo začalo zadržovat vodu. „Nohy mi ošklivě otékaly, špatně se mi dýchalo, bylo mi zle,“ popisuje chvíle, než skončil v nemocnici. Tam zjistili, že mu selhaly ledviny. A padl doživotní ortel – dialýza. „Říkal jsem si, že je to konečná. V průběhu jsem zjistil, že se s tím dá žít. Jsme takoví čekatelé, a buď to vyjde, nebo nevyjde,“ říká s vírou, že se jednou díky transplantaci dočká nové ledviny.

Nechte se vyšetřit!

Vyšetření je rychlé a zcela bezbolestné. Provádí se na základě odběru malého množství krve z prstu a čerstvé moči, která se vyšetří testačním proužkem. Díky moderním technologiím se výsledek dozvíte prakticky okamžitě. Den ledvin je právě dnes - 13. března.

Podívejte se, jak vyšetření ledvin probíhá:
Video
Video se připravuje ...

Jak probíhá vyšetření ledvin archiv

Zajímavosti o ledvinách

* Ledviny jsou velmi důležitý párový orgán, který odstraňuje z organismu odpadní látky.

* Nemocné ledviny většinou nebolí

* Každý desátý člověk má nemocné ledviny a někteří lidé o tom vůbec neví

* Nejčastější příčinou selhání ledvin bývá cukrovka, vysoký krevní tlak anebo opakované či chronické záněty ledvin

*  Ledviny v těle plní důležitou funkci. Z krve odstraňují odpadní látky, které jsou odváděny z organismu močí. Denně vymočíme asi 1,5 l moči

* Ledvinami denně proteče až 1700 litrů krve, ročně přes 620 tisíc litrů!

* Nemocné ledviny se léčí klasicky léky, dialýzou a ve vážných případech se nemocnému ledvina transplantuje

* S jednou ledvinou se dá normálně žít

Kolik je v Česku lidí závislých na dialýze?

U nás je zhruba 100 dialyzačních středisek, kam dochází třikrát týdně na 5500 pacientů. "Dialýza je pro řadu z nich léčba na doživotí. Jde o náhradu funkce ledvin. Sama nic neléčí. Lečbou je transplantace ledvin," říká primář dialyzačního střediska v pražské Thomayerově nemocnici Petr Táborský.