Výzkumu amerických expertů z univerzity v Jižní Karolíně, publikovaného v odborném časopisu Cell Metabolism, se účastnilo 6381 dobrovolníků ve středním věku. A spojitost mezi přísunem bílkovin (proteinů) a vznikem nádorových onemocnění se jasně prokázala!

Zákeřný hormon

U těch lidí, kteří přijímali pětinu denní dávky kalorií z živočišných bílkovin, hlavně z masa a sýrů, se čtyřikrát zvýšilo riziko vzniku rakoviny – to je podobné číslo, jako by kouřili krabičku denně (= 20 cigaret)! „U každého člověka se jednou objeví nádorové buňky. Otázka zní, čím se aktivují. Ukázalo se, že proteiny v tom hrají velkou roli,“ tvrdí profesor Valter Longo. Podle něj je vinen hormon IGF-1, který je u dětí zodpovědný za růst, ale u lidí ve středním věku naopak způsobuje stárnutí organismu a nekontrolované množení nádorových buněk.

Jezte luštěniny

„U rostlinných bílkovin je riziko menší, proto je lepší brát proteiny z fazolí, čočky, eventuelně z ryb,“ prozrazuje Longo, podle kterého je pro lidi ve věku 50 až 65 let ideální konzumovat 0,8 g proteinu na 1 kg tělesné váhy. V pozdějším věku se ale naopak doporučuje přijímat víc bílkovin, protože tělo je hůř vstřebává.

KOLIK BYSTE MĚLI JÍST

Věk 50 – 65: 0,8 g proteinu na 1 kg váhy

Žena 57 kg: 45 g bílkovin denně
Muž 76 kg: 60 g bílkovin denně

Věk 65+ : 1,2 g proteinu na 1 kg váhy

Žena 57 kg: 70 g bílkovin denně
Muž 76 kg: 92 g bílkovin denně

Obsah bílkovin v potravinách:

Plátek slaniny 3 g
Velké vejce 6 g
Kuřecí stehno 10 g
Vepřová kotleta 22 g
Hovězí karbanátek 28 g
Kuřecí prso 30 g
100 g čedaru 30 g
150 g tuňáka 36 g
250 g hovězího steaku 75 g