Tak to jste si pěkně zavařili. Pupínek se vám totiž pravděpodobně zanítí, zhnisá a rozleze po celém obličeji. „Pokud si člověk takto nehygienicky akné vytlačuje, opravdu si zadělává na velký problém,“ upozorňuje dermatoložka Tereza Gabryšová.

Mimina, puberťáci i dospělí

Podle dermatoložky Gabryšové se s nějakou formou akné setká až 90 % populace. Nejvíc se vyskytuje u dospívajících, ale také u dospělých žen a miminek!

Jizvy na těle i duši

Neléčené akné po sobě zanechává jizvy a nehezké fleky. Postižený ale také často trpí psychicky. „Hlavně v kolektivu dospívajících se takové dítě může stát terčem posměchu, připadá si méněcenné. I z tohoto důvodu je vhodné akné léčit v raném stádiu,“ doporučuje psychiatrička MUDr. Irena Zrzavecká.

Příčiny vzniku

  • Hormonální nerovnováha
  • Dědičnost
  • Podráždění kůže
  • Stres

Léčba

Akné se dá výrazně zmírnit používáním vhodné kosmetiky. Poslední horkou novinkou jsou přípravky s účinnou látkou Procerad, která zabraňuje vzniku červených a hnědých skvrn. Fungují také krémy s obsahem síry, zinku, bóru. Dále se používají i léky a různé laserové metody.

Léčí sex akné?

Říká se, že když mladý člověk začne s pohlavním životem, akné zmizí. Není to pravda. Tato pověra zřejmě vznikla tak, že mladým dívkám, které začaly užívat hormonální antikoncepci, se pleť zlepšila.

Takhle vzniká akné:
Jak vzniká akné?
Autor: scom

5 rad, jak zmírnit akné

1) Upravte svůj jídelníček, který by neměl obsahovat kořeněná jídla, červené maso a sladkosti. Naopak vhodný je dostatek ovoce a zeleniny.

2) Nedotýkejte se pupínků, protože tak si akné jen roznesete po kůži.

3) Používejte antibakteriální kosmetiku, a to i tu dekorativní.

4) Jednou za týden si udělejte peeling na místech, kde akné máte.

5) Choďte na odborné čištění pleti, pokud je akné hodně rozšířené, navštivte dermatologa.