„Blíží se konec roku, který je zátěží nejen pro naše zažívání, ale také váhu a celkový zdravotní stav“ vysvětluje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. „Zátěžové období začíná už na začátku prosince pečením vánočního cukroví a mikulášskou nadílkou a končí až po Novém roce.“
Podle Boháčové by bylo nejlepší obžerství předcházet už v průběhu svátků. Dobrým pomocníkem nám může být třeba potravinová pyramida. Ve stravě je dobré omezovat zejména potraviny, které jsou na vrcholu. „Také bychom měli dostatečně pít – hlavně neslazené a nealkoholické tekutiny, jíst pravidelně a nenechat tak organizmus více jak 3 hodiny hladovět. Vánoční cukroví pouze ochutnávat, mít stále při ruce mísu s ovocem a zeleninou, zařazovat i během svátků do denního režimu pohyb,“ doporučuje Boháčová.
Jak předejít nabírání svátečních kil?
Na co se zaměřit |
Proč |
Benefit pro vás |
Připravte si předem nákupní seznam |
Nakoupíte tak jen to, co opravdu potřebujete a budete odolnější proti nástrahám v regálech supermarketů, které pobízejí k nákupu potravin, které vůbec nepotřebujete. |
Ušetříte kalorie i obsah peněženky. Nakoupíte to, co chcete vy, ne to, co vám nutí nabídka v obchodech. |
Vybírejte »zobání« s vhodnějším složením – např. místo smažených přesolených chipsů upřednostněte nesolené oříšky, mandle apod. Ideální variantou jsou např. zeleninové hranolky s jogurtovým dipem |
Slané „dobroty většinou jíme „jen tak“ mezi jídly, u televize apod. Jde tedy hlavně o to, aby v misce bylo něco k dispozici, obsah je až na druhém místě. |
Snížíte významně příjem soli a tuků, navíc ušetříte organismus zbytečné zátěže spojené s trávením nezdravých látek vznikajících při smažení. Oříšky navíc obsahují prospěšné omega 3 mastné kyseliny, které našemu tělu prospívají! |
Pokud se neobejdete bez uzenin, upřednostňujte kvalitní šunku s vysokým obsahem masa před salámy, párky a paštikami. |
Čím více masa, tím méně tuku, nevhodných náhražek a přídatných látek. |
Záměnou 100 g salámu za 100 gramů šunky nejvyšší kvality přijmete přibližně o 20 g nasycených mastných kyselin méně, navíc zkonzumujete zhruba poloviční množství soli. |
Ke každému jídlu si dejte porci ovoce nebo zeleniny. |
Vláknina obsažená v ovoci a zelenině napomáhá trávení a dodá tělu potřebné vitamíny a minerální látky. |
Těžší jídla se vám budou lépe trávit |
Upřednostňujte rostlinné oleje a tuky před živočišnými. Vhodné alternativy jsou dostupné pro vaření i pečení. |
Tuky rostlinného i živočišného původu do jídelníčku patří. Ty živočišné ale konzumujeme ve výrazném nadbytku, proto tam, kde je to možné použijte raději kvalitní oleje nebo výrobky z nich. |
Zvýšíte příjem nenasycených mastných kyselin a naopak snížíte množství těch nasycených, což prospěje vašemu zdraví. Pozitivní je i nižší spotřeba cholesterolu. |
Vánoční cukroví konzumujte s mírou |
Množství cukru a tuku přijaté v cukroví je pro organismus velká zátěž. Vzdát se ho by ale o Vánocích pro většinu z nás byl problém. Čokoládu, bonbony a podobné sladkosti si ale odříct můžeme. |
Snížíte množství přijaté energie, cukrů |
Nezapomínejte na dostatek mléčných výrobků, upřednostňujte ale jejich polotučné varianty, nejlépe zakysané, vysokotučným a smetanovým se raději vyhýbejte. |
Tučné mléčné výrobky, zejména smetana, obsahují velké množství živočišných tuků, jejichž konzumaci bychom měli omezovat. |
Pochutnáte-li si na 20% eidamu namísto 40%, snížíte o polovinu příjem nasycených mastných kyselin, kterých máme ve stravě velký nadbytek. |
Hýbejte se! |
Pohyb podporuje metabolismus |
Budete se cítit lépe a spálíte nadbytečné kalorie! |