„Blíží se konec roku, který je zátěží nejen pro naše zažívání, ale také váhu a celkový zdravotní stav“ vysvětluje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. „Zátěžové období začíná už na začátku prosince pečením vánočního cukroví a mikulášskou nadílkou a končí až po Novém roce.“

Podle Boháčové by bylo nejlepší obžerství předcházet už v průběhu svátků. Dobrým pomocníkem nám může být třeba potravinová pyramida. Ve stravě je dobré omezovat zejména potraviny, které jsou na vrcholu. „Také bychom měli dostatečně pít – hlavně neslazené a nealkoholické tekutiny, jíst pravidelně a nenechat tak organizmus více jak 3 hodiny hladovět.  Vánoční cukroví pouze ochutnávat, mít stále při ruce mísu s ovocem a zeleninou, zařazovat i během svátků do denního režimu pohyb,“ doporučuje Boháčová.

Jak předejít nabírání svátečních kil?

Na co se zaměřit

Proč

Benefit pro vás

Připravte si předem nákupní seznam

Nakoupíte tak jen to, co opravdu potřebujete    a budete odolnější proti nástrahám v regálech supermarketů, které pobízejí k nákupu potravin, které vůbec nepotřebujete.

Ušetříte kalorie i obsah peněženky. Nakoupíte to, co chcete vy, ne to, co vám nutí nabídka v obchodech.

Vybírejte »zobání« s vhodnějším složením – např. místo smažených přesolených chipsů upřednostněte  nesolené oříšky, mandle  apod. Ideální variantou jsou např. zeleninové hranolky s jogurtovým dipem

Slané „dobroty většinou jíme „jen tak“ mezi jídly, u televize apod. Jde tedy hlavně o to,   aby v misce bylo něco k dispozici, obsah je     až na druhém místě.

Snížíte významně příjem soli a tuků, navíc ušetříte organismus zbytečné zátěže spojené s trávením nezdravých látek vznikajících při smažení. Oříšky navíc obsahují prospěšné omega 3 mastné kyseliny, které našemu tělu prospívají!
I u nich ale musíte díky vyšší energii kontrolovat množství, u zeleniny kontroly netřeba J

Pokud se neobejdete bez uzenin, upřednostňujte  kvalitní šunku s vysokým obsahem masa před salámy, párky a paštikami.

Čím více masa, tím méně tuku, nevhodných náhražek a přídatných látek.

Záměnou 100 g salámu za 100 gramů šunky nejvyšší kvality přijmete přibližně o 20 g nasycených mastných kyselin méně, navíc zkonzumujete zhruba poloviční množství soli.

Ke každému jídlu si dejte  porci ovoce nebo zeleniny.

Vláknina obsažená v ovoci a zelenině napomáhá trávení a dodá tělu potřebné vitamíny a minerální látky.

Těžší jídla se vám budou lépe trávit
a navíc zkonzumovaná zelenina a ovoce napomůžou pocitu nasycení
a automaticky tak sníte menší porci.

Upřednostňujte rostlinné   oleje a tuky před živočišnými. Vhodné alternativy jsou dostupné pro vaření i pečení.

Tuky rostlinného i živočišného původu do jídelníčku patří. Ty živočišné ale konzumujeme ve výrazném nadbytku, proto tam, kde je to možné použijte raději kvalitní oleje nebo výrobky z nich.

Zvýšíte příjem nenasycených mastných kyselin a naopak snížíte množství těch nasycených, což prospěje vašemu zdraví. Pozitivní je i nižší spotřeba cholesterolu.

Vánoční cukroví konzumujte   s mírou
a nekombinujte ho s dalšími sladkostmi.

Množství cukru a tuku přijaté v cukroví je pro organismus velká zátěž. Vzdát se ho by ale o Vánocích pro většinu z nás byl problém. Čokoládu, bonbony a podobné sladkosti si    ale odříct můžeme.

Snížíte množství přijaté energie, cukrů
i tuku mnohdy nevhodného složení. Předejdete tak přibírání nadbytečných kilogramů.

Nezapomínejte na dostatek mléčných výrobků, upřednostňujte ale jejich polotučné varianty, nejlépe zakysané, vysokotučným a smetanovým se raději vyhýbejte.

Tučné mléčné výrobky, zejména smetana, obsahují velké množství živočišných tuků,  jejichž konzumaci bychom měli omezovat.

Pochutnáte-li si na 20% eidamu namísto 40%, snížíte o polovinu příjem nasycených mastných kyselin, kterých máme ve stravě velký nadbytek.

Hýbejte se!

Pohyb podporuje metabolismus
a posiluje imunitu.

Budete se cítit lépe a spálíte nadbytečné kalorie!

 

Fotogalerie
1 fotografie