Česká republika se řadí mezi země s nejvyšší úmrtností na srdeční choroby. Máme nejvíc případů nádorů tlustého střeva a konečníku a přibližně 52 % dospělých se pohybuje nad hranicí normální hmotnosti, 35 % z nich spadá do kategorie nadváhy a 17 % je již obézních. A může za to z velké části špatná skladba stravy.
Slovo odborníka
„Hřešíme zejména vysokým příjmem soli, konzumací alkoholu, ale i v tom, že do jídelníčku zařazujeme převážně živočišné tuky a naopak podceňujeme význam ovoce a zeleniny,“ říká MUDr. Petr Tláskal, primář Oddělení léčebné výživy FN Motol.
5 pravidel pro zdravější život
- Udržujte si stálou hmotnost na základě BMI v rozmezí 18,5-25,0 (dle vzorce kg/m2)* s obvodem pasu pod 94 cm u mužů a pod 80 cm u žen.
- Jezte dostatečné množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 500 g (zeleniny 2x více než ovoce). Vyhýbejte se naopak sladkému a tučnému.
- Hýbejte se. Denně aspoň 30 minut cvičte nebo jděte rychlou chůzí.
- Jezte ryby a rybí výrobky alespoň 2x týdně.
- Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu 20 g (200 ml vína, 0,51 piva, 50 ml lihoviny).
Změřte si své BMI
BMI = tělesná hmota (kg): výška (m2)
Do jaké kategorie patříte?
BMI | Kategorie | Zdravotní rizika |
méně než 18,5 | podváha | vysoká |
18,5 - 24,9 | norma | minimální |
25 - 29,9 | nadváha | nízká až lehce vyšší |
30 - 34,9 | obezita 1. stupně | zvýšená |
35 - 39,9 | obezita 2. stupně | vysoká |
40 a více | obezita 3. stupně (těžká) | velmi vysoká |