Česká republika se řadí mezi země s nejvyšší úmrtností na srdeční choroby. Máme nejvíc případů nádorů tlustého střeva a konečníku a přibližně 52 % dospělých se pohybuje nad hranicí normální hmotnosti, 35 % z nich spadá do kategorie nadváhy a 17 % je již obézních. A může za to z velké části špatná skladba stravy.

Slovo odborníka

„Hřešíme zejména vysokým příjmem soli, konzumací alkoholu, ale i v tom, že do jídelníčku zařazujeme převážně živočišné tuky a naopak podceňujeme význam ovoce a zeleniny,“ říká MUDr. Petr Tláskal, primář Oddělení léčebné výživy FN Motol.

5 pravidel pro zdravější život

  1. Udržujte si stálou hmotnost na základě BMI v rozmezí 18,5-25,0 (dle vzorce kg/m2)* s obvodem pasu pod 94 cm u mužů a pod 80 cm u žen.
  2. Jezte dostatečné množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 500 g (zeleniny 2x více než ovoce). Vyhýbejte se naopak sladkému a tučnému.
  3. Hýbejte se. Denně aspoň 30 minut cvičte nebo jděte rychlou chůzí.
  4. Jezte ryby a rybí výrobky alespoň 2x týdně.
  5. Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu 20 g (200 ml vína, 0,51 piva, 50 ml lihoviny).

Změřte si své BMI

BMI = tělesná hmota (kg): výška (m2)

Do jaké kategorie patříte?

BMI Kategorie Zdravotní rizika
méně než 18,5 podváha vysoká
18,5 - 24,9 norma minimální
25 - 29,9 nadváha nízká až lehce vyšší
30 - 34,9 obezita 1. stupně zvýšená
35 - 39,9 obezita 2. stupně vysoká
40 a více obezita 3. stupně (těžká) velmi vysoká

Fotogalerie
1 fotografie