„Má lékařka mě poslala s léky na žaludek a kolou do postele, ať nevolnost vyležím. Začala jsem mít problémy s dýcháním, naříkala jsem od bolesti nohu,“ líčí a pokračuje: „Lékař z první sanitky mi naordinoval léky proti bolesti. Nedalo se to ale vydržet, po čase jsme volali druhou sanitku. Až ta mě odvezla do nemocnice. Probrala jsem se po dvou týdnech v Praze na Bulovce. Na ten strach v máminých očích nikdy nezapomenu.

Únava a vyčerpání

Spouštěčem u Zuzany mohlo být vyčerpání a únava. O práci, kvůli které přijela, totiž přišla. Nemoc zasáhla Zuzaninu pokožku, takže na zhruba 30% má autoplastiku – náhradu z vlastní kůže.

Bojuje o druhou nohu

„Levá noha se nedala zachránit. Amputovanou ji mám pod kolenem. Druhá

Zuzana se naučila chodi s protézou na levé noze velmi obstojně, nevydrží ale příliš dlouho
Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan
noha se ještě řeší. Mám ji na svou vlastní odpovědnost, jinak bych o ni už také dávno přišla. Mám v ní špatnou citlivost, chybí mi achilovka,“ přiznává Zuzka.

Má i vozík

Sice chodí o francouzských holích a díky tělové barvě protézy si jí možná leckdo ani nevšimne, na žádné dlouhé procházky to ale není. „Jsem brzy unavená, právě i kvůli druhé nemocné noze, takže používám i invalidní vozík,“ zakončuje Zuzana.

Co je meningokok?

Jedná se o jednu z nejnebezpečnějších a nejzákeřnějších bakterií vůbec. Její záludnost spočívá v tom, že je hrozně rychlá, pacient už během několika hodin bojuje často s nevratnými následky.

„Šíří se vzdušnou cestou a inkubační doba je jeden až sedm dní, ale ne všichni, kteří se s meningokokem setkají, onemocní,“ uvádí primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce v Praze Hana Roháčová a dodává:

 „Jedinou prevencí je očkování. Když už se totiž meningokok rozvine, tak na něj žádný lék bohužel zatím neexistuje.“ Momentálně se jedná o tom, zda se očkování nestane povinnou součástí »balíčku« dětských vakcinací. Bakterie způsobuje zánět mozkových blan, který může člověka zabít do několika hodin.

Krvavé skvrnky

Nejohroženější skupinou jsou malé děti a dospívající. Onemocnění se ale nevyhýbá ani starším ročníkům, spouštěčem může být celková oslabená imunita. Zrádné je i to, že meningokok zpočátku vypadá jako obyčejná chřipka, pro lékaře je takřka nemožné jej hned rozeznat. Varovným signálem jsou malé krvavé tečky po těle. Jakmile se objeví, je pro přežití důležitá doslova každá minuta! Loni onemocnělo 65 lidí, z toho tři zemřeli. Letos je zaznamenáno už 20 případů.