Klíšťata právě teď číhají doslova na každém kroku. A epidemiologové tvrdí, že infikovaných jedinců opravdu hodně. V řadě krajů je klíšťovou encefalitidou infikováno 10 – 20 % klíšťat, lymskou boreliózou i více než 20 %. U nás je bohužel klíšťová encefalitida nejčastějším onemocněním z celé Evropské unie.

Jsou to malí, nenápadní, téměř neviditelní paraziti, kteří vytrvale čekají na svou oběť. Tihle »upíři« jsou ukryti na stéblech trávy, na spodní části listů květin či v porostu a čekají své na oběti, do kterých by se mohli zakousnout. Stačí, že se jen otřete o nějakou rostlinu, nebo se projdete v sandálech po parku a klíště vycítí svou příležitost.

Po lidském těle dokáže vylézt až ke krku, případně až mezi vlasy. Kromě toho mezi jeho oblíbené destinace patří dobře prokrvená místa s tenkou kůží například v oblasti podpaží, lýtkové jamky, třísel, břicha, na zápěstí a za ušima.

Co dělat, abyste klíště nechytli

• Vezměte si pevnou obuv a kalhoty stáhněte do ponožek

• Používejte repelenty na pokožku, na okraje rukávů insekticidy

• Nelehejte si do trávy

• Dětem dejte pokrývku hlavy

• Vezměte si s sebou něco na odstranění klíštěte: dezinfekci, kleštičky nebo speciální přípravek na odstranění parazita

• Ihned po návratu se prohlédněte, nejčastěji jsou klíšťata přisáta v podkolenních jamkách a v tříslech

Když už se zakousne

Někdy ani ta nejpečlivější prevence nepomůže a klíště se přisaje. Jak ho odstranit? Máte ho vykroutit, nebo natřít olejem či krémem? Ani jedno!

Pinzetou uchopte klíště za hlavičku a vyviklejte ho z prava do leva.
Autor: scom

Vytáčení klíštěte nemá také žádný efekt, protože parazit nemá závit. A ještě může dojít i k rozmačkání klíštěte nebo k odtržení jen těla a kusadla zůstanou v ráně. Také ho ničím nepotírejte. Tvor se totiž začne dusit, více sliní a vyvrátí obsahu žaludku do rány. To zvyšuje možnost nákazy encefalitidou nebo boreliózou.

Jak klíště co nejšetrněji odstranit:

1. Klíště zakápněte alkoholovým dezinfekčním roztokem (nebo speciálním přípravkem Ixoderm) a počkejte asi tři až pět minut

2. Použijte kleštičky určené k vyndávání klíšťat (koupíte je v lékárně)

3. Klíště zachyťte hned u kůže a kývavým pohybem jej uvolňujte

4. Místo se pak potřete dezinfekcí (Jodisol, Septoderm)

5. Po vytažení parazita smočte opět v kapce dezinfekčního roztoku a vhoďte do toaletní mísy.

Co přenášejí

Pro člověka je nebezpečný virus klíšťové encefalitidy a bakterie lymské boreliózy. Čím déle je klíště přisáté, tím je nebezpečí větší.