Pocení je proces, který pomáhá člověku s termoregulací. Zdravý člověk denně vypotí až jeden litr. Hlavní složkou potu je voda, sůl, draslík a další minerály a stopové prvky. Někdo se potí víc a jiný méně.

Je logické, že více se potíme horku a při fyzické námaze. A nejméně v noci, kdy klesá teplota organizmu až o půl stupně celsia. Nejvíce se potíme v podpaží, tříslech, na dlaních a chodidlech.

Proč ten nepříjemný odér?

Potní žlázy jsou umístěny ve spodních vrstvách kůže a k jejímu povrchu se pot dostává přes póry. Rozeznáváme dva typy potních žláz: apokrinní a ekrinní. Sekret ekrinních žláz (většina povrchu těla) je složen převážně z vody a nikdy nezapáchá.

Naopak sekret žláz apokrinních (podpaží, třísla…) obsahuje kromě vody i bílkoviny a tuky. A kvůli nim je sekret apokrinních žláz živnou půdou pro bakterie, které se na pokožce vyskytují. Bakterie rozkládají bílkoviny a tuky a tím způsobují zápach.

MUDr. Monika Arenbergerová
Autor: archiv Blesku

Rada dermatoložky

Kvalitní antiperspirant však dokáže zápachu zabránit. Proto je důležité vybrat ten správný. A po čem sáhnout v případě, když má žena velmi citlivou a po holení i podrážděnou pleť? „Abychom se podráždění vyhnuly, je vhodné pokožku a chloupky před holením změkčit šetrným mýdlem. Po holení a umytí podpaží jemně vysušit a nanést antiperspirant s obsahem hydratační složky. Antiperspirant je pak dvakrát účinnější,“ doporučuje MUDr. Monika Arenbergerová.

Signál vážného onemocnění

Lidé, kteří trpí nadměrným pocením, to často moc neřeší. Někdy jsou jen obtížní pro své okolí, ale nadměrná produkce potu může znamenat i nějakou nemoc. „Zvýšené pocení může být projevem zánětu v těle nebo být prvním signálem onemocnění jako je cukrovka, poruchy štítné žlázy nebo rakovina,“ říká dermatoložka Arenbergerová.