Co může za to, že dostaneme hemoroidy? Na jejich vzniku se podílejí různé faktory, od nadměrného napětí svěračů, až po poruchu funkce žilního oběhu. Připouští se i poruchy střevní pasáže, zácpa, obezita, sedavý způsob zaměstnání, zvedání těžkých břemen, menší fyzická aktivita, konzumace většího množství alkoholu a kořeněných jídel, zvýšená spotřeba tmavého masa, nízký příjem tekutin a vlákniny.

Stejně tak méněcennost žilní stěny a chybění žilních chlopní, a právě tak dědičný základ a onemocnění u většího množství členů jedné rodiny.


Proč navštívit lékaře?
Hemoroidy mají vždy tendenci k zvětšování a progresi nálezu. Ale nesmíme každé krvácení z konečníku považovat za krvácení z hemoroidů, ale je nutné vyloučit možnost výskytu mnohem závažnějších onemocnění jako jsou vředový zánět tlustého střeva nebo rakoviny konečníku či tlustého střeva.

Upravte si jídelníček
Správně zvolená strava může výrazně pomoci při léčbě hemoroidů. Důležité je dbát na to, aby byla strava pravidelná a ne příliš tuhá.

Při obtížích je důležité navštívit lékaře
Autor: profimedia.cz

Vhodné potraviny: Čerstvé i sušené ovoce, zvláště švestky, třešně, rozinky, jablka a banány. Ze zeleniny je ideální brokolice, zelí, mrkev, kedlubny. Dušená rýže, pohanka, jáhly, luštěniny i soja a výrobky z ní.
Nevhodné potraviny: Cukr a sladké výrobky obecně, chleba a pečivo, tučné sýry, mléko, máslo, ztužené tuky. Vejce, uzené sýry a uzené salámy nejsou vhodné stejně jako tučné vepřové maso.


Projevy a komplikace
Projevy onemocnění jsou mnohem častěji místní než celkové. Patří sem bolesti v oblasti řitního otvoru, svědění, pálení, hlenový výtok, pocit vlhka a zejména příměsi jasně červené krve ve stolici, či na toaletním papíru. Vzácně se vyskytují celkové příznaky, jako jsou porucha vyprazdňovacího reflexu, chudokrevnost nebo zánětlivé komplikace.


Důležitá je prevence
Odstranit civilizační návyky jako je sedavý způsob života, nepravidelná strava, nevhodný pitný režim apod. Je důležité dbát o pravidelné vyprazdňování, dostatečný příjem tekutin a vlákniny, řádný tělesný pohyb, vyloučení škodlivých látek, omezení některých složek potravy vedoucích k zácpě a rovněž o pravidelnou hygienu řitní krajiny. A pěstování těchto návyků u dětí.
Zdroj: on clinic