Na tuto situaci už zareagovaly některé pojišťovny a nabízejí pojistné plnění v případě onkologických nemocí ženských orgánů. Pro ženu, která zjistí, že má rakovinu, je to velmi těžká situace. Přichází beznaděj, deprese a strach z toho, co bude dál. S kým se poradit? Kdo se postará o děti, jak bude reagovat partner?

V neposlední řadě je to i starost o peníze. Žena neví, jak dlouho bude marodit a co si budeme povídat, nemocenská přeci jen není nic moc. Jenže v první řadě by se nemocná v takové chvíli měla soustředit na sebe a léčbu. Proto pojišťovny nabízejí speciální programy, které ženám v těžké situaci nabídnou nejen finance, ale i jinou pomoc.

Například u ING Pojišťovny si ženy od 18 do 55 let mohou sjednat i přes internet životní pojištění pro případ rakoviny prsu a ženských pohlavních orgánů. Při stanovení diagnózy se vyplácí až 750 000 Kč.

„Klientky mají k dispozici nonstop telefonickou asistenční službu již od sjednání pojištění, například on-line poradna lékaře a pomoc psychologa,“ říká Renata Mrázová, generální ředitelka ING Pojišťovny.

Kolik dostanete?

V případě pojistné události mohou čerpat asistenční službu až do výše 20 tisíc Kč. Tyto peníze mohou využít na hlídání dětí, donáškovou péči nebo péči o domácí mazlíčky. Pojištění stojí 200 až 300 Kč měsíčně. Pojistit se nemůže už nemocná žena, a pokud onemocní v průběhu prvních šesti měsíců v tzv. ochranné lhůtě, pojištění zaniká a zaplacené pojistné je vráceno.

Onemocní-li v 7. - 12. měsíci trvání pojištění, je jednorázově vyplácena pojistná částka 500 000 Kč. Od 13. měsíce dále je vyplácena pojistná částka 750 000 Kč a zůstává neměnná až do konce pojištění – tedy do 60 let.

Samovyšetření prsu je velmi důležité
Autor: profimedia.cz

Nemusí prokazovat stav

„U České pojišťovny zase klientka po operaci nádoru ženských pohlavních orgánů získá v rámci Programu Lady sumu ve výši poloviny sjednané pojistní částky pro případ smrti,“ vysvětluje Markéta Škvorová z České pojišťovny. Peníze jsou pojišťovnou vypláceny postupně v období půl roku.

Ihned po operaci pacientka obdrží 40 procent celkové částky a v pěti následujících měsících pak vždy po 12 procentech. Sjednat si toto pojištění může, aniž by nějak prokazovala zdravotní stav. Pokud však onemocní dřív nebo v tříměsíční čekací době od sjednání pojištění, pojišťovna neposkytne pojistné plnění.

Modelový příklad - ING Pojišťovna

Paní Zdena (38 let) si v lednu 2013 uzavřela smlouvu na životní pojištění For You s pojistnou částkou pro případ smrti z jakékoli příčiny 100 000 Kč a rakovinu prsu a ženských pohlavních orgánů ve výši až 750 000 Kč. Zdena může okamžitě využívat telefonickou asistenci: poradit se s lékařem na telefonu nebo konzultovat prevenci. V únoru 2014 je u ní diagnostikována rakovina prsu. V rámci pojištění obdrží částku 750 000 Kč. Tyto prostředky poslouží nejen k úhradě nákladů za léčbu, rehabilitační pomůcky či kosmetické zákroky, ale pomohou také pokrýt náklady spojené s provozem domácnosti v době, kdy Zdena marodí. Pojištění zahrnuje i služby jako odvoz k lékaři/ od lékaře, nákupy a dovoz potravin, pomoc v domácnosti, nebo hlídání dětí, zajištění péče o seniory či pobyt Zdenina psa v psím hotelu v době její hospitalizace. Tyto služby je možno čerpat až do výše 20 000 Kč.

Modelový příklad - Česká pojišťovna

Paní Hana (35 let) si v lednu 2013 uzavřela smlouvu na životní pojištění Diamant Zdravý život s pojistnou částkou pro případ smrti 200 000 Kč a závažných onemocnění také ve výši 200 000 Kč. V únoru 2014 je u ní zjištěna rakovina dělohy. Hned obdrží částku 200 000 Kč. V březnu 2013 podstoupí operaci a pak marodí. Po operaci jí pojišťovna vyplatí 40 000 Kč a poté v pěti následujících měsících obdrží vždy 12 000 Kč. Celkově získá 300 000 Kč.