Podpatky vyšší než 3 až 4 cm ortopedové zrovna nemilují, spíš naopak. Nejsou to totiž jen nohy, které nevhodnou obuví trpí. „Kromě přetěžování přední části nohy, kam se díky podpatku přenáší váha těla a dochází tak k ohýbání prstů, je rovněž namáhána páteř a dokonce se mění těžiště celého trupu,“ vysvětluje Michaela Tomanová z Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

K bolestem krční páteře se tak často přidává i hlava a pokud navíc ženy na vysokých kramflecích »ujíždí« často, můžou mít trvale zdeformované, takzvané kladívkové prsty. Chůze vysoko nad zemí ale taky neúměrně namáhá kolenní klouby, a to se týká i bot na vysokém klínu.

Ploché podrážky? Taky ne!

Úplně ploché boty odborníci taky nedoporučují. Proč? „Pokud si v nich vyrazíte jen na nákupy, nic se neděje. Placatá bota je však pro dlouhodobé nošení hotové neštěstí, které se projeví zejména na vaší klenbě,“ upozorňuje Věra Husarovičová z prodejny Zdravé obouvání OC Park Hostivař a podotýká, že

Pohledu na boty s vysokými podpatky odolá málokterá žena
Autor: profimedia.cz
než placka, to už je pro nohy lepší menší, asi pěticentimetrový podpatek. Řešením je ale i zdravotní vložka do bot, kterou seženete ve specializovaných prodejnách.

Žabky jen k vodě

Babí léto láká k tomu užít si ještě vycházku naboso, třeba v žabkách. Flipflopy (jak se taky žabkám říká) však odborníci na zdravé obouvání radí obout maximálně k bazénu, kde vás můžou ochránit před nepříjemnou plísní. Na dlouhé túry se ale žabky absolutně nehodí. Kromě toho, že nezajišťují stabilitu nohy, taky pekelně přetěžují podélné svaly na chodidle.

Jaká obuv je ta pravá?

Kvalitní obuv, ať už se jedná o letní sandál či sněhuli, by měla splňovat několik základních vlastností.

  • Bota musí zajišťovat správné obutí nohy, musí pomáhat při stoji a chůzi, podporovat nožní klenbu a udržovat patu ve správném postavení.
  • Nezbytností je správně modelovaná stélka (vložka), která je různě tvarována pro podporu klenby i pohodlnou chůzi.
  • Podrážka neboli podešev zase chrání nohu před vnějšími vlivy, jako je třeba vlhkost, ale současně udržuje kontakt chodidla s podložím.
  • Podpatek by měl být přiměřeně vysoký, odpovídat tvaru a účelu obuvi. Neznamená to, že se musíte nadobro vzdát vyšších podpatků. Rozhodně ale nebuďte na deseticentimetrových podpatcích celý den. Ty jsou skutečně jen pro zvláštní příležitosti.
  • Obutá noha musí být v přirozené poloze, aby byla dostatečně chráněná, což zajišťuje i vhodný, zdravotně nezávadný materiál. Ideální je přírodní kůže. Vyvarujte se umělých a neprodyšných látek, které znemožňují dýchání chodidla.

Kolik za boty utrácíme?

Za poslední rok vydal v průměru každý Čech starší 18 let za boty přes 2300 korun, ženy průměrně 2415 korun a muži 2250 korun. Tři procenta obyvatel nezávisle na pohlaví utratila za boty za poslední rok dokonce více než 10 000 korun. Výši útraty přitom ovlivňuje velikost města, kde člověk žije. Zatímco obyvatelé malých obcí dali v posledním roce za boty v průměru 2000 korun, Pražáci za stejnou dobu utratili o tisícovku víc. (zdroj: ČTK)