Nebezpečné vysoké jehly jsou charakteristické i pro kolekce tří současností vzývaných obuvnických mistrů jakými jsou Manolo Blahnik, Jimmy Choo a Christian Laboutin. Jejich střevíčky obouvají hvězdy Hollywoodu, aristokratky, byznysmenky, solventní snobky. A méně bohaté ženy o nich alespoň sní.

Co na tom, že se v precizně zpracovaných originálních lodičkách nedá chodit, déle stát, natož tančit? Ultra vysoké a ultra tenké podpatky to prostě nedovolují. Chůze je vratká, nárt vyvrácený, svaly permanentně napjaté. Bříška chodidel pálí, lýtka čelí křeči, žíly nabíhají. Mimochodem pohled na nohy Moniky Absolonové, která si na afterparty muzikálu Bídníci obula luxusní střevíčky od Laboutina jsou jedním z důkazů….

Za iluzi se platí

O dani za mega vysoké jehly, jež prodlužují nohy, činí svou nositelku vyšší, ladnější, štíhlejší by mohla vyprávět i bývalá zpěvačka, nyní návrhářka a jedna ze stylotvorných ikon módy, Victoria Beckham. Vinou vytrvalého nošení vysokých podpatků se jí začala bortit klenba nohy, měla bolesti a jistý čas musela na kramflíčky zcela zapomenout… Nožky netrpěly, ale vše nasvědčovalo, že se Victoria pro změnu trápí psychicky… Spolu s vysokými podpatky ztratila kus sexy osobnosti – alespoň si to tenkrát myslela, jak vyplývalo z jejích vyjádření ve společenských rubrikách. Nyní je Victoria naštěstí jinde. Postupem času pochopila, že ženský sexappeal je záležitostí i jiných věcí, než jsou vypasované, na superštíhlou postavu upozorňující šaty a mučící výška jehlových podpatků.

Nejen někdejší Posh Spice, Beckham, ale i milióny jiných žen věří slovům Manola Blahnika, jenž tvrdí: „Mužské reakce na vysoké podpatky jsou napůl normální a napůl perverzní. Podpatky každopádně muže dráždí a řada z nich mi řekla, že jsem jim svými botami zachránil manželství. Oni se totiž nejprve dívají ženě na nohy a nic není víc sexy než vysoké podpatky.“

Dobrovolné mučení, trvalé poškození a občas záchranka

Těžko říci, jaké boty by pánové navrhovali, pokud by v nich také chodili. Zdá se, že spíš rozumí duši ženy, než jejím nohám… Ale i tak platí, že dámy o nepohodlných lodičkách za nekřesťanskou cenu bytostně touží. Blahnik, Choo a Laboutin je k tomu zkrátka přiměli… Samozřejmě za účasti správné prezentace, masírující reklamy. Americkým magazínem Vogue počínaje, v případě Blahnika seriálem Sex ve městě konče.

Moderátorka Hlasu Československa, Tina, byla v trochu jiné pozici. Jí lodičky na vysoké platformě a víc než dvaceticentimetrové jehle určil stylista Vaněk, který si bohužel vůbec neuvědomil, že hlavním úkolem Tiny není zdobit, nýbrž moderovat. S tak vysokými, nesmírně subtilními podpatky se dá maximálně s grácií zvládnout pár metrů při hvězdné exhibici na rudém koberci, ale těžko se s nimi celý večer běhá po schodech ze zákulisí na scénu.

Tiny výraz během přenosu ostatně napovídal, že se v botičkách od Laboutina příliš jistě necítí. A vůbec není divu, že se jí při chůzi ze schodů zvrtla noha a musel zasahovat lékař záchranky. Naštěstí stačila dlaha. Pád mohl dopadnout hůř. Druhý den Tina obula dlouhou róbou kryté sandálky. Byla menší, ale na charismatickém půvabu netratila. Byla uvolněná a půvabná. Jinými slovy střevíčky Christiana Laboutina, nejsou samospasitelné. I když je ženy pro červenou podrážku, která je poznávací značkou jejich luxusu, milují. Dodává jim totiž jako kabelky s monogramem od Vuittona status výjimečnosti. A pro ten trpí – na vysoké noze se zdravotními následky…

Fotogalerie
6 fotografií