Onemocnění postihuje především dolní končetiny. „Aby se krev z nohou odvedla zpět k srdci, musí překonat gravitaci,“ vysvětluje primář pražské Žilní kliniky Mezibranská Ota Schütz a dodává: „V tom jí pomáhá uspořádání hlubokých žil nohou a také umístění žil do svalů. Při stahu svalu dochází i k tlaku na samotné žíly a to napomáhá ve vytlačování krve směrem nahoru k srdci. Pokud dojde k oslabení pevnosti žilní stěny, krev se hromadí, dochází k přetlaku, žíla se natahuje a vznikají křečové žíly.“

Příčiny vzniku

Primář Ota Schütz
Autor: Foto Žilní klinika Mezibranská
Hlavní příčinou křečových žil je až z 80 % dědičnost. „Svou roli hraje i životní styl, těhotenství, nadváha a zaměstnání. Lidé, kteří při své práci stojí, mají křečové žíly častěji, než ostatní pracující,“ tvrdí doktor Schütz.

Křečové žíly jsou patrné na první pohled

Prozradí je prosvítající, modré až fialové, rozšířené, vinuté žíly, o průměru 2 a více milimetrů. „Nejčastěji si lidé stěžují na pocit napětí a tíže dolních končetin, zvláště večer a v horku. Časem se mohou přidat otoky kotníků, dochází k tmavému zbarvení kůže a její zatvrdnutí v oblasti bérců, někdy i vznik vředů,“ uvádí Schütz.

Kdy k lékaři

V každém případě by lidé hned při prvních obtížích nebo už viditelných křečových žilách měli vyhledat žilní specialisty. Čím dříve, tím lépe.

Velmi důležitá prevence

Dostatek pohybu je tou nejlepší prevencí. Pokud ale už křečové žíly člověk má, pak by se měl raději vyhnout sportům jako je např. vzpírání, ale i jízda na koni. Při těchto sportech se v žilách výrazně zvyšuje tlak a je omezena žilní cirkulace. Naopak vhodné je plavání či jízda na kole.

Dejte nohy nahoru

* Předcházet křečovým žilám lze i zdravým životním stylem. Při dlouhém sezení je dobré podpořit lepší cirkulaci krve v dolních končetinách  procvičováním, např. krouživými pohyby chodidel. * Dobré je si i denně udělat přestávku na 10 až 15 minut a dát si nohy nahoru.

* Prospívá jim i sprchování střídavě teplou a studenou vodou, kdy studenou vodou by se mělo vždy i končit.

* Při sezení se doporučuje nedávat nohu přes nohu. * Ženy by se měly vyvarovat kombinované hormonální antikoncepce s estrogeny a kouření.

Správná diagnóza je základ

Pokud máte potíže, které naznačují křečové žíly, vyhledejte specializované pracoviště např. cévní kliniku. „Vyšetření pomocí barevného ultrazvuku s vysokou citlivostí a rozlišovací schopností, podrobně ukáže, jak to s cévami pacienta skutečně vypadá. Ultrazvuk pomůže nalézt počátek žilního postižení a také naplánovat cílenou operaci,“ vysvětluje primář Ota Schütz.

Někdy není operace nutná

Operace křečových žil probíhá ambulantně
Autor: Foto Žilní klinika Mezibranská
Ne vždy se musí křečové žíly operovat. V počátku onemocnění často postačí kompresivní punčochy a změny životního stylu. I léčba pokročilého stavu může být různá. „Je možné kombinovat různé moderní metody. Ale u rozsáhlých varixů je operace nutná. Provádí se ambulantně, takže v den operace může pacient odejít domů,“ vysvětluje doktor Schütz.

Novinka v léčbě - laser

Novinkou v léčbě křečových žil je velmi výkonný diodový laser. Je méně bolestivý a hlavně výkonnější. „Nemocného zákrok tímto laserem nejen méně bolí, ale po zákroku nemá ani nepříjemné modřiny, které se objevovaly u zákroků starším typem laseru,“ potvrzuje MUDr. Ota Schütz. Cena za tuto operaci se pohybuje kolem 20 tisíc. Klasické zákroky hradí zdravotní pojišťovny.

Tři nejčastějších mýty o křečových žilách:

1. Když křečové žíly nebolí, není nutné je léčit

Křečové žíly zpočátku nebolí, postupem času ale bolesti přijdou. Čím později však začnete problém řešit, tím jsou výsledky operací horší, doba rekonvalescence je delší a je horší i výsledný efekt.

2. Pokud se z nohou odstraní velké množství křečových žil, budou pak tyto žíly chybět a zbývající žíly jsou více zatěžovány

Nemocné žíly neplní svou funkci spočívající ve vedení krve zpět k srdci. Po odstranění nemohou chybět, protože neplní žádné funkce, ba naopak jsou místem vzniku zánětů, krvácení a bércových vředů.“

3. Ženy s křečovými žílami by se neměly holit depilačním (vytrhávacím) strojkem

Jelikož křečové žíly jsou dědičné, nemá depilace vůbec žádný vliv na rozvoj křečových žil, A je jedno, jestli se jedná o používání různých vosků, depilátorů nebo o laserovou depilaci.

Fotogalerie
4 fotografie