Donedávna vejce platilo za zásobárnu tuku a cholesterolu a lidé dbající o své zdraví při jejich konzumaci vždy varovně zdvihali prst. „Je pravda, že v jednom vaječném žloutku je 250 mg cholesterolu (denní dávka je 300 mg) a také velké množství tuku,“ říká Věra Králová, nutriční terapeutka. „Na druhou stranu vejce obsahuje i lecitin, který umožňuje, že se z těla rychle vyloučí,“ dodává. Vejce jsou zároveň zdrojem plnohodnotných bílkovin a obsahují vitaminy B1, B2, A, D, E, K a minerální látky jako fosfor, vápník, hořčík, železo, sodík a některé stopové prvky.

Všeho s mírou

Zdá se, že se tedy vejci můžeme krmit bez omezení. Ale pozor! Ti kdo nemají problém se zvýšenou hladinou cholesterolu si jich mohou dopřát více, i deset týdně. „Při počítání množství je třeba mít na zřeteli i jejich nepřímou konzumaci – tedy v majonéze, pečivu nebo těstovinách,“ říká odbornice na výživu. K přímé spotřebě proto odborníci doporučují 3 až 4 kusy vajec za týden. Nejsnáze si naše tělo poradí s vajíčkem naměkko, opustí jej po 1 až 2 hodinách. Uvařené natvrdo zůstane v žaludku až 3 hodiny, smažené na tuku až 6 hodin. Jelikož i přes všechny prospěšné prvky vejce stále obsahuje cholesterol, snažte se při jejich zpracování používat i hodně zeleniny.

Klady a zápory vejce

Co je v něm dobré

+ zdroj bílkovin stejně jako mléko a maso

+ obsahuje cholesterol, ale i lecitin, který jej vyloučí

+ vitaminy B1a B2, jejichž nedostatek způsobuje únavu, křehkost nehtů a chudokrevnost

+ vitaminy A, D, E a K, jež podporují funkci jater, srážlivost krve, mineralizaci kostí a působí preventivně proti rakovině

Co je v něm špatné

– dětem do 1 roku života hrozí alergie způsobená bílkovinou v bílku

– smažená a upravovaná na tuku jsou těžko stravitelná

– požijeme-li vejce starší 3 týdnů, riskujeme nevolnost i své zdraví