Metoda podvodníků, jak napálit důvěřivce, je jako podle kopíráku. Nejprve vás vyšetří, pak »diagnostikují « nemoc („To máte, paní, velké štěstí, že jsme na to přišli včas!“) a následně vás léčí »zázračnou metodou«. Za léčbu pak tahají z pacientů peníze tak dlouho, dokud se »nemocný« neuzdraví, nebo dokonce (často v důsledky »léčby«) neumře.

Policie nedávno zatkla dva falešné doktory. Jeden léčil rakovinu, druhý nádor v hlavě. Když jedna z jeho pacientek už neměla na zaplacení, nechal si od ní podvodník platit sexem.

Nedělní Blesk pro vás sestavil 10 základních otázek, na které by měl umět odpovědět každý lékař. Pokud budete mít pochybnosti o osobě, které jste svěřili své zdraví, položte jí je. Když odpoví byť je na jedinou otázku špatně, dobře zvažte, zda se neobrátit na policii.

10 otázek

1. Kolik litrů krve má dospělý člověk?

2. Kde vzniká leukemie?

3. Kolik má člověk párů žeber?

4. Kolik metrů měří tenké střevo?

5. Co znamená latinský výraz rhinitis?

6. Je rakovina dědičná?

7. Jaký je rozdíl mezi fonendoskopem a stetoskopen?

8. Kolik má člověk obratlů?

9. Jak se řeknou latinsky plíce?

10. Jaké je číslo telefonu na záchrannou službu?

Správné odpovědi: 1. 4 až 6 litrů. 2. V kostní dřeni. 3. 12 párů. 4. 3 až 6 metrů. 5. Rýma. 6. Dědičné jsou dispozice, ne rakovina jako taková. 7. Žádný. 8. 34. 9. Pulmones. 10. 155.

Známí falešní lékaři

Tento podvodník sliboval, že umí vyléčit rakovinu: Seriózně vyhlížející starší muž v saku a kravatě. Jaroslav Ďurči nechal důvěřivé zákazníky namočit nohu do vody, pak u nich diagnostikoval rakovinu a následně ji léčil zázračnými ruskými léky. Od jednoho pacienta vyinkasoval 150 tisíc korun. Dne 9. března 2012 podvodníka zatkla policie.

Převlečená gynekoložka byla v minulosti mužem: Alexandra Slobodová (28) si v Bechyni otevřela gynekologickou praxi, ačkoliv medicínu nikdy nestudovala. Pacientky její neodbornost nepoznaly a ani je nanapadlo, že byla v minulosti mužem jménem Martin Sloboda. Nyní tato podvodnice sedí ve vazbě a čeká na soud.

Fotogalerie
3 fotografie