Loni na klíšťovou encefalitidu onemocnělo 861 a zemřelo pět lidí! To je o 46 % více než v roce 2010. Očkována je totiž jen necelá pětina obyvatel! Nejlepší doba k očkování? Právě teď!

Nejlepší a jedinou ochranou je očkování proti klíšťové encefalitidě. A právě teď je ten pravý čas. Lidé mají tendenci chránit před nákazou od klíštěte především děti. Odborníci však tvrdí, že u nakaženého dospělého má choroba dramatičtější průběh.

Očkování se skládá ze tří injekcí. První dvě dávky ochrání po dobu roku. Po třetí dávce je organismus chráněn nejméně tři roky. A to se určitě vyplatí.

Kolik stojí očkování

3 dávky po 600 Kč, tj. 1800 Kč. Zdravotní pojišťovny hradí od 400 Kč do 1500 Kč.

Klíšťová encefalitida

Nemoc postihuje nervový systém. Výhodou je, že proti ní existuje očkování. Příznaky se mohou objevit až za měsíc po kousnutí. Nejdřív se objevují bolesti hlavy, horečka, nevolnost a bolesti svalů. Po několika dnech obtíže odezní. Asi u jedné čtvrtiny nemocných dochází ke vzniku trvalých následků – například obrny horních končetin, chronické bolesti hlavy, poruchy koncentrace nebo spánku a deprese. Ve výjimečných případech nemocný zemře.

Lymská borelióza

Toto onemocnění se dá léčit antibiotiky. Důležité je, aby bylo včas rozpoznáno. Jediným skutečně typickým projevem boreliózy je červená skvrna na kůži. Ta za čas zmizí. U někoho nákaza probíhá skrytě, flek na pokožce ani nevznikne. Za několik týdnů po nakažení se objeví příznaky podobné viróze: zimnice, zvracení a bolesti v krku, bolest kloubů. Od nachlazení se liší tím, že nemáte rýmu ani kašel. Ještě stále je šance při vhodné léčbě na uzdravení.

Fotogalerie
5 fotografií