Každý rok je v České republice karcinom prsu potvrzen u stovky žen mladších 35 let! Nemoc navíc u nich bývá mnohem agresivnější než u starších pacientek. Proč?

Protože mladé ženy si možnost onemocnění rakovinou nepřipouští, a proto vyhledají lékaře až v pokročilém stádiu choroby. Myslí si totiž, že něco tak hrozného se jim v jejich věku nemůže stát. Jsou bezstarostné a nevšímají ji některých varovných příznaků. Jenže právě to se mnoha mladým ženám stalo osudným.

Nádory bují a prorůstají agresivněji

Karcinom prsu u žen do 35 let sice tvoří 2 % nových případů, onemocnění u nich ovšem probíhá mnohem rychleji. Nejen proto, že si nechtějí nemoc připustit, ale i z toho důvodu, že nádorové buňky se intenzivněji dělí. Jejich bujení je »čilejší« a častěji prorůstají do okolních tkání. Prvotní nádor se rychle zvětšuje a během několika týdnů zakládá další ložiska.

Všímejte si svého těla

Pokud je nádor objeven včas, je velká naděje na úplné uzdravení. „U mladých žen trvá oproti ženám po přechodu asi dvakrát déle, než je nádor diagnostikován,“ říká MUDr. Petra Tesařová z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Podle ní není výjimečné, že mladá žena čeká i několik měsíců, než zajde na vyšetření, které potvrdí, nebo vyvrátí obavy. Při podezření na rakovinu prsu by se ženy měly okamžitě obrátit na svého gynekologa nebo lékaře z prsních poraden nebo přímo na Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze. „Když žena zavolá, že má podezření, může za námi přijít už druhý den. Žádné doporučení od praktického lékaře či gynekologa nepotřebuje,“ zdůrazňuje docentka Tesařová.

Co by mělo mladé ženy varovat

  • Tuhá bulka nebo jakékoliv »zatuhnutí« v prsu nebo v podpaží
  • Změna tvaru a povrchu prsu – vtažená pokožka
  • Změna zabarvení pokožky prsu, výrazná cévní kresba
  • Výtok z bradavky
  • Vpáčená bradavka

Projekt 35

Jelikož přibývá mladých nemocných žen, Aliance žen s rakovinou prsu rozběhla program nazvaný Projekt35 (www.projekt35.cz). Ten chce mladým ženám zajistit optimální celkovou péči, která zahrnuje nejen léčebnou část, ale také podporu, jako je psychologická pomoc a genetické testy. Jde o to, aby se nemocné mohly léčit v místě svého bydliště a zároveň měly přístup ke všem, i velmi speciálním vyšetřením a k novým léčebným metodám.

Naučte se samovyšetření

Zdravotní pojišťovny hradí vyšetření na mamografu ženám až od 45 let. Pokud však některá žena mladší 45 let má silnou genetickou zátěž, mamografické vyšetření jí je provedeno a proplaceno pojišťovnou. Přesto mladým ženám mamograf odborníci jako prevenci nedoporučují, vhodnější je pro ně ultrazvuk nebo samovyšetření. To by měly provádět měly všechny ženy a dívky hned po zahájení pravidelného menstruačního cyklu aspoň jednou za měsíc. Ideální je 7. den po ukončení menstruace, kdy se prsní žláza dobře prohmatává.

Co to vůbec rakovina prsu je?

Rakovina prsu je souhrnné označení pro nádorové onemocnění prsních žláz. Jde o nejrozšířenější formu rakoviny u žen a druhou nejčastější příčinu úmrtí na nádorové onemocnění žen. V České republice ročně onemocní rakovinou prsu více než 6000 žen a toto číslo stále stoupá. Na následky této nemoci zemřou u nás každoročně přibližně 2 tisíce žen.

Kterým ženám hrozí rakovina prsu?

  • Těm, které začaly brzy menstruovat a menopauza u nich přišla později
  • Těm, v jejichž rodině se u žen (matky, babičky, sestry) už rakovina prsu objevila
  • Těm, které byly víc než 5 let léčeny hormonálně
  • Těm, které otěhotněly po třicítce nebo jsou bezdětné

Fotogalerie
2 fotografie