Vitamin A

Důležitý pro: Růst a tvorbu buněk. Udržuje zdravou kůži, posiluje imunitní systém a má příznivý vliv na zrak.

Doporučená denní dávka: 0,8 do 1,1 mg pro mladistvé a dospělé

Porce                  Potravina   obsah vitaminu A v mg

125 g             vepřová játra              22,0

200 g             mrkev                         3,2

200 g             kapusta kadeřavá         1,7

200 g             rajče                            1,6

200 g             špenát                         1,6

70 g               listový salát                  0,5

 

Vitamin B1

Důležitý pro: Výměnu uhlovodanů, podporuje posilování energie, srdečního svalstva, prostě důležitý pro správné fungování organismu. Čím více energie potřebujete, tím více vitaminu B1 musí obsahovat vaše strava.

Doporučená denní dávka: 1,0 do 1,3 mg pro mladistvé a dospělé

Porce                  Potravina   obsah vitaminu B1 v mg

150 g          vepřové maso        1,4

200 g          hrách                    0,6

125 g          sekaná                 0,5

20 g            pšeničné klíčky      0,4

75 g            fazole bílá            0,4

150 g          platýz                  0,4

125 g          drůbeží játra         0,4

50 g            ovesné vločky       0,3

200 g          brambory              0,2

150 g          tuňák                   0,2

50 g            žitný chléb            0,1

Vitamin C

Důležitý pro: Stavbu vazivové tkáně, kostí a zubů. Chrání před poškozením buněk. Pomáhá při hojení ran, zabraňuje tvorbě rakovinotvorných látek.

Doporučená denní dávka: 100 mg pro mladistvé a dospělé, 150 mg pro silné kuřáky.

Porce                  Potravina   obsah vitaminu C v mg

200 g          paprika                    278

150 g          rybíz                        238

200 g          brokolice                  230

200 g          růžičková kapusta     224

200 g          květák                    146

150 g          jahody                     98

150 g          pomeranč                75

200 g          rajčata                     50

150 g          maliny                    38

200 g          brambory                 34

 

Vitamin D

Důležitý pro: Podporuje látkovou výměnu, a tím zároveň i zesílení kostí v těle.

Doporučená denní dávka: 5 mg pro mladistvé a dospělé, 10 mg pro dospělé nad 65 let

Porce                  Potravina   obsah vitaminu D v mg

150 g          sleď                      33,7

75 g            losos uzený          13,5

150 g          tuňák                    8,1

60 g            vejce                     1,7

125 g          vepřová játra         1,4

75 g            makrela                0,8

15 g            margarín               0,4

15 g            máslo                    0,2

 

Železo

Důležité pro: Krvetvorbu, přenos kyslíku do těla, optimální vývoj mozku dětí a mládeže.

Doporučená denní dávka: 10 až 12 mg pro mladíky a dospělé muže, 15 mg pro dívky a dospělé ženy. Ženy po menopauze: 10 mg

Porce                  Potravina   obsah železa v mg

125 g          vepřová játra         17,7

200 g          liška jedlá (houba) 13,0

200 g          špenát                  8,2

75 g            čočka                   5,2

150 g          hovězí kýta           3,3

150 g          vepřový řízek        2,6

50 g            celozrnný chléb     1,4

 

Vápník

Důležitý pro: Srážlivost krve, také pro stavbu kostí a zubů. Nedostatek znamená řídnutí kostí

Doporučená denní dávka: 1000 až 1200 mg pro mladistvé a dospělé.

Porce                  Potravina   obsah vápníku v mg

200 g          kapusta kadeřavá            424

30 g            parmezán (35 % tuku)     360

30 g            ementál (45 % tuku)       330

250 g          mléko polotučné              300

200 g          špenát                           252

30 g            gouda (45 % tuku)          240

200 g          podmáslí                        220

200 g          brokolice                        210

150 g          jogurt (1,5 % tuku)          195

20 g            mandle                           50

 

Hořčík

Důležitý pro: Uvolnění napětí a zklidnění. Má vliv na srážlivost krve a funkci srdce.  Zlepšuje paměť a myšlení.

Doporučená denní dávka: 300 až 400 mg pro mladistvé a dospělé

Porce                  Potravina   obsah hořčíku v mg

60 g            rýže neloupaná                94

200 g          hrách                              68

150 g          treska                             59

150 g          banán                             54

50 g            pšeničný celozrnný chléb   46

200 g          brambory                        40

150 g          kuřecí prsa                      40

200 g          mléko polotučné              24

20 g            lískové oříšky                  31

 

Zinek

Důležitý pro: Aktivování enzymů a hormonů, posílení imunitního systému. Ovlivňuje růst a dělení buněk. Udržuje zdravou pleť a chrání ji například před akné.

Doporučená denní dávka: 7 až 10 mg pro mládež a dospělé

Porce                  Potravina   obsah hořčíku v mg

150 g          vepřové maso                5,3

150 g          čočka                            2,1

50 g            ovesné vločky                2,0

30 g            edamer (40 % tuku)       1,2

50 g            žitný celozrnný chléb       1,2

150 g          kuřecí prsa                     1,1

60 g            vejce                             0,8

200 g          mléko plnotučné             0,8

 

Potřebujete ale i ...

Vitamin E: Podporuje činnost srdce a cév, reguluje hladinu cukru v krvi, chrání buňky a pomáhá při kožních onemocněních. Vitamin E se vyskytuje např. rostlinném oleji, ořechách, mandlí, avokádu, špenátu...

Vitamin K: Je důležitý pro prevenci vnitřního krvácení. Pomáhá zmírnit silné menstruační krvácení žen. Je též potřebný pro normální funkci jater. Vitamin K se vyskytuje např. ve špenátu, zelí, sójových bobech a květáku.

Jód: V těle je jód nezbytnou stavební součástí hormonů štítné žlázy. Také je nezbytný pro správný vývoj plodu a dítěte v raných obdobích života. Jód se vyskytuje např. v rybách, mořských plodech a mořských řasách. Také v upravené kuchyňské soli.

Fotogalerie
3 fotografie