Vitamin A
Důležitý pro: Růst a tvorbu buněk. Udržuje zdravou kůži, posiluje imunitní systém a má příznivý vliv na zrak.
Doporučená denní dávka: 0,8 do 1,1 mg pro mladistvé a dospělé
Porce Potravina obsah vitaminu A v mg
125 g vepřová játra 22,0
200 g mrkev 3,2
200 g kapusta kadeřavá 1,7
200 g rajče 1,6
200 g špenát 1,6
70 g listový salát 0,5
Vitamin B1
Důležitý pro: Výměnu uhlovodanů, podporuje posilování energie, srdečního svalstva, prostě důležitý pro správné fungování organismu. Čím více energie potřebujete, tím více vitaminu B1 musí obsahovat vaše strava.
Doporučená denní dávka: 1,0 do 1,3 mg pro mladistvé a dospělé
Porce Potravina obsah vitaminu B1 v mg
150 g vepřové maso 1,4
200 g hrách 0,6
125 g sekaná 0,5
20 g pšeničné klíčky 0,4
75 g fazole bílá 0,4
150 g platýz 0,4
125 g drůbeží játra 0,4
50 g ovesné vločky 0,3
200 g brambory 0,2
150 g tuňák 0,2
50 g žitný chléb 0,1
Vitamin C
Důležitý pro: Stavbu vazivové tkáně, kostí a zubů. Chrání před poškozením buněk. Pomáhá při hojení ran, zabraňuje tvorbě rakovinotvorných látek.
Doporučená denní dávka: 100 mg pro mladistvé a dospělé, 150 mg pro silné kuřáky.
Porce Potravina obsah vitaminu C v mg
200 g paprika 278
150 g rybíz 238
200 g brokolice 230
200 g růžičková kapusta 224
200 g květák 146
150 g jahody 98
150 g pomeranč 75
200 g rajčata 50
150 g maliny 38
200 g brambory 34
Vitamin D
Důležitý pro: Podporuje látkovou výměnu, a tím zároveň i zesílení kostí v těle.
Doporučená denní dávka: 5 mg pro mladistvé a dospělé, 10 mg pro dospělé nad 65 let
Porce Potravina obsah vitaminu D v mg
150 g sleď 33,7
75 g losos uzený 13,5
150 g tuňák 8,1
60 g vejce 1,7
125 g vepřová játra 1,4
75 g makrela 0,8
15 g margarín 0,4
15 g máslo 0,2
Železo
Důležité pro: Krvetvorbu, přenos kyslíku do těla, optimální vývoj mozku dětí a mládeže.
Doporučená denní dávka: 10 až 12 mg pro mladíky a dospělé muže, 15 mg pro dívky a dospělé ženy. Ženy po menopauze: 10 mg
Porce Potravina obsah železa v mg
125 g vepřová játra 17,7
200 g liška jedlá (houba) 13,0
200 g špenát 8,2
75 g čočka 5,2
150 g hovězí kýta 3,3
150 g vepřový řízek 2,6
50 g celozrnný chléb 1,4
Vápník
Důležitý pro: Srážlivost krve, také pro stavbu kostí a zubů. Nedostatek znamená řídnutí kostí
Doporučená denní dávka: 1000 až 1200 mg pro mladistvé a dospělé.
Porce Potravina obsah vápníku v mg
200 g kapusta kadeřavá 424
30 g parmezán (35 % tuku) 360
30 g ementál (45 % tuku) 330
250 g mléko polotučné 300
200 g špenát 252
30 g gouda (45 % tuku) 240
200 g podmáslí 220
200 g brokolice 210
150 g jogurt (1,5 % tuku) 195
20 g mandle 50
Hořčík
Důležitý pro: Uvolnění napětí a zklidnění. Má vliv na srážlivost krve a funkci srdce. Zlepšuje paměť a myšlení.
Doporučená denní dávka: 300 až 400 mg pro mladistvé a dospělé
Porce Potravina obsah hořčíku v mg
60 g rýže neloupaná 94
200 g hrách 68
150 g treska 59
150 g banán 54
50 g pšeničný celozrnný chléb 46
200 g brambory 40
150 g kuřecí prsa 40
200 g mléko polotučné 24
20 g lískové oříšky 31
Zinek
Důležitý pro: Aktivování enzymů a hormonů, posílení imunitního systému. Ovlivňuje růst a dělení buněk. Udržuje zdravou pleť a chrání ji například před akné.
Doporučená denní dávka: 7 až 10 mg pro mládež a dospělé
Porce Potravina obsah hořčíku v mg
150 g vepřové maso 5,3
150 g čočka 2,1
50 g ovesné vločky 2,0
30 g edamer (40 % tuku) 1,2
50 g žitný celozrnný chléb 1,2
150 g kuřecí prsa 1,1
60 g vejce 0,8
200 g mléko plnotučné 0,8
Potřebujete ale i ...
Vitamin E: Podporuje činnost srdce a cév, reguluje hladinu cukru v krvi, chrání buňky a pomáhá při kožních onemocněních. Vitamin E se vyskytuje např. rostlinném oleji, ořechách, mandlí, avokádu, špenátu...
Vitamin K: Je důležitý pro prevenci vnitřního krvácení. Pomáhá zmírnit silné menstruační krvácení žen. Je též potřebný pro normální funkci jater. Vitamin K se vyskytuje např. ve špenátu, zelí, sójových bobech a květáku.
Jód: V těle je jód nezbytnou stavební součástí hormonů štítné žlázy. Také je nezbytný pro správný vývoj plodu a dítěte v raných obdobích života. Jód se vyskytuje např. v rybách, mořských plodech a mořských řasách. Také v upravené kuchyňské soli.