V červenci mezi 11 nově evidovanými pacienty bylo osm gayů, dva heterosexuální muži a jedna žena.Od roku 1986 do konce letošního července odborníci v ČR odhalili či potvrdili vir HIV celkem u 1613 lidí - u 1312 mužů a 301 žen. Z nich 334 osob už nemocí AIDS onemocnělo a 175 na ni zemřelo.

Letos do konce července jí podlehlo šest lidí.Vir se nejčastěji přenesl při nechráněném sexu. Zhruba ve dvou třetinách šlo o homosexuály či bisexuály.

Více než stovka lidí se nakazila při užívání drog z použitých jehel a stříkaček. Celkem 14 osob se v minulosti infikovalo při transfuzi krve. Takový případ se ale od počátku testování v ČR už neobjevil. S virem HIV se narodily také čtyři děti, přenesl se na ně v těle matky.

Česko  patří ve srovnání s vyspělými zeměmi ke státům s malým výskytem nemoci. V posledních letech navíc díky vývoji nových léků opadl strach z nemoci. To se může podle expertů v budoucnu vymstít, na riziko AIDS je proto nutné stále upozorňovat. Počty nemocných totiž rostou. Loni u nás odborníci registrovali nově 180 nakažených, předloni 156. V roce 2001 to bylo přitom 51 nakažených.

Fotogalerie
3 fotografie