Levný dřez je náchylnější k zašpinění a poškození

Jak poznat levné dřezy do kuchyně, kromě pohledu na jejich cenovku? Náklady na výrobu lze výrazně snížit s použitím méně kvalitního materiálu. Smaltovaný dřez s bakelitovým rámem je dnes už retro, dnes ty nejlevnější dřezy najdeme v kategorii nerezových. Samotný nerez je přitom osvědčený a dobrý materiál, ale výrobce s ním nesmí šetřit. Nerezový dřez z tenkého plechu je hlučný, náchylný k promáčknutí a poškrábání. Pro dřezy do kuchyně je doporučená tloušťka nerezového materiálu nad 0,5 mm, raději ale 0,7 až 1 mm.

Další vlastnosti levných dřezů se projeví až po delším užívání. Snadno viditelné kapky vody a usazující se nečistoty jsou znakem nevhodné struktury materiálu a nedostatečné nebo žádné povrchové úpravy. U nerezových dřezů se lepší pověsti těší modely lisované z jednoho kusu než svařované kusy.

Granit a tectonite jsou dobré materiály, i zde ale může být zákazník zklamán

Granitové nebo tectonitové dřezy většinou těmito zásadními vadami netrpí. Také s moderními keramickými dřezy panuje u zákazníků většinou spokojenost, pokud nejde o ty nejlevnější výrobky, u nichž hrozí poškození při silnějším nárazu.

Přesto ale i dřezy z kvalitních materiálů mohou mít svoje vady. Může to být například nedostatečná hloubka dřezové nádoby. U tohoto parametru výrobce ušetří náklady na materiál a je tak schopen nabídnout dřez z odolného granitu výrazně levněji. Jenže dřez hluboký 17 cm nebo ještě méně uživatele omezuje jak při mytí, tak při odkládání nádobí. Doporučená hloubka je 20 cm a více.

Levnější verze granitových nebo keramických dřezů také mohou překvapit absencí základního vybavení – sítkového ventilu, sifonu, otvoru na baterii a podobně. To jsou spíše detaily, které lze poměrně snadno vyřešit. Větším problémem u levných granitových dřezů je ale použité pojivo, které nemusí být dostatečně kvalitní.

Autor: SANITINO

Kvalitní dřez potěší i příjemným designem

Na to, že dřez obvykle v domácnosti vydrží i několik desítek let, je jeho pořizovací cena vlastně nízká. Vždyť například kvalitní fragranitové dřezy švýcarské značky Franke lze koupit do 10 tisíc korun, tedy za cenu pračky nebo myčky na nádobí. Ač je dřez v kuchyni využíván více, vydrží mnohem déle než tyto spotřebiče. Má tedy logiku dávat na dřezy do kuchyně trochu více peněz.

Levný dřez do kuchyně za krátký čas změní barvu, zaplní se skvrnami. Objeví se na něm škrábance a stane se vítaným útočištěm pro bakterie. Neposkytuje pohodlí při mytí nádobí či jiných pracích, nemá ani dostatečně velkou odkapávací plochu.

Použití kvalitního dřezu, který si zachovává svůj vzhled, je i po letech naprosto bezpečné.

Takový dřez navíc lépe vypadá. I v kategorii nerezových dřezů se dají nalézt zajímavé designové kusy. Možná ještě úchvatnější je nabídka dřezů granitových nebo tectonitových, kde je na výběr z široké škály barevných dekorů; od malých po velké, od obdélníkových přes čtvercové až po kulaté, v barevné variantě ledově bílá, krémová, pískový melír, kávová, kašmír, onyx a mnoho a mnoho dalších verzí.

Není tedy nic jednoduššího než vybrat dřez ve tvaru, velikosti a barvě odpovídající dispozicím a stylu vaší kuchyně.