Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Přesluhujete v práci? Chcete si přivydělat v předčasném důchodu? Tohle musíte vědět!

/
  • 6. února 2019 ● 15:13

    Pokud zdraví a síly slouží a zaměstnavatel dovolí, lze si důchod zvýšit přesluhováním v práci nebo přivýdělkem k penzi. Jen pozor – pokud by důchod byl předčasný, je třeba dodržet některé limity, abyste o něj nepřišli. Jak na to?

  • 1.

    Přesluhujete v práci?

    Má-li někdo nárok na důchod, může dále pracovat, pro zaměstnavatele to není důvod ukončit s ním pracovní poměr. Smlouvu může uzavřít na dobu určitou i neurčitou. Pozor! O zvýšení důchodu si pracující důchodce musí požádat písemně.


    O kolik si zvýší penzi?


    1. Kdo pobírá důchod v plné výši – přesluhováním si navyšuje procentní výměru důchodu o 0,4 % výpočtového základu za každých 360 kalendářních dnů.

     

    2. Kdo pobírá polovinu důchodu – procentní výměra důchodu se zvyšuje o 1,5 % výpočtového základu za každých 180 kalendářních dnů výkonu výdělečné činnosti, tj. o 3 % za rok.

     

    3. Kdo důchod nepobírá – procentní výměra důchodu se zvyšuje o 1,5 % výpočtového základu za každých 90 kalendářních dnů výkonu výdělečné činnosti, tj. o 6 % za rok.

     
    Autor: Profimedia

  • 2.

    Chcete si přivydělat v předčasném důchodu?

    Při předčasném důchodu lze mít výdělek, jen pokud nezakládá účast na pojištění. V opačném případě by jim byla zastavena výplata předčasného důchodu (po dosažení penzijního věku omezení padá).

     

     Jaké jsou možnosti?


    ● Dohoda o provedení práce – pro jednoho zaměstnavatele lze pracovat a s výdělkem ne vyšším než 10 000 Kč měsíčně.

     

    Zaměstnání malého rozsahu – pracující předčasný důchodce si může měsíčně přivydělat až do 3000 korun, může tak např. pracovat pro svého zaměstnavatele na základě dohody o provedení činnosti a mít sjednanou měsíční mzdu 2999 Kč.

     

    Příležitostné činnosti – příjem z těchto činností, jako je např. zemědělská výroba, se až do příjmu 30 tisíc Kč ročně nedaní ani nepodléhá sociálnímu pojištění.

     

    Samostatná výdělečná činnost – penzisté pobírající předčasný důchod nesmí mít příjem zakládající účast na důchodovém pojištění, pro rok 2019 je to částka 78 476 Kč. (S dosažením řádného důchodového věku může už být zisk neomezený.)

    Autor: SAZKA

  • 3.

    Pracujících seniorů přibývá

     V posledním loňském čtvrtletí zaznamenali statistici výrazný nárůst počtu pracujících seniorů, kterých meziročně přibylo více než 17 tisíc. Často působí ve zdravotnictví či školství, ale třeba i jako pokladní v supermarketech.

    Autor: Profimedia

Dnešní horoskopy