I když se vám zdá kancelář na první pohled čistá, z hlediska hygieny může být vysoce riziková. „Na běžném pracovním stole se nachází 400krát víc bakterií než na záchodovém prkénku,“ říká Jan Pipek ze společnosti Kimberly-Clark Professional, která se zabývá výrobou hygienických prostředků.
Z výzkumu firmy navíc vyplývá, že si 25 % mužů nemyje po použití toalety ruce a roznáší tak bakterie dál mezi kolegy.
Právě mikroby můžou za přenos různých onemocnění, od chřipky až po žloutenku typu A. Jak se tomu vyhnout? „Důležité je správné mytí a následná dezinfekce rukou,“ tvrdí Jaroslava Zelenková z Hygienické stanice hlavního města Prahy.
Podle ní zaměstnanci v hygieně často chybují tím, že si moc naředí mýdlo, oplachují si ruce bez namydlení, nanášejí dezinfekci na vlhké ruce nebo se utírají do znečištěného ručníku.
„Důkladným mytím, otíráním a dezinfikováním přitom můžou zaměstnanci snížit míru nachlazení, chřipkových a žaludečních onemocnění až o 80 %,“ doplňuje Jan Pipek.
Kde se to hemží mikroby?
- kohoutky a baterie dřezů v kuchyňkách
- úchyty dvířek mikrovlnných trub
- klávesnice
- úchyty dveří ledniček
- tlačítka výtahů
- tlačítka automatů kávy a vody
Kde žije nejvíc druhů bakterií?
* společná mikrovlnka 315 druhů
* klávesnice 286 druhů
* telefon 164 druhů
* Pracovní stůl 152 druhů
* V nemocnicích je přijatelné číslo pro počet bakterií pouze 30!