I když se vám zdá kancelář na první pohled čistá, z hlediska hygieny může být vysoce riziková. „Na běžném pracovním stole se nachází 400krát víc bakterií než na záchodovém prkénku,“ říká Jan Pipek ze společnosti Kimberly-Clark Professional, která se zabývá výrobou hygienických prostředků.

Z výzkumu firmy navíc vyplývá, že si 25 % mužů nemyje po použití toalety ruce a roznáší tak bakterie dál mezi kolegy.

Právě mikroby můžou za přenos různých onemocnění, od chřipky až po žloutenku typu A. Jak se tomu vyhnout? „Důležité je správné mytí a následná dezinfekce rukou,“ tvrdí Jaroslava Zelenková z Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Podle ní zaměstnanci v hygieně často chybují tím, že si moc naředí mýdlo, oplachují si ruce bez namydlení, nanášejí dezinfekci na vlhké ruce nebo se utírají do znečištěného ručníku.

„Důkladným mytím, otíráním a dezinfikováním přitom můžou zaměstnanci snížit míru nachlazení, chřipkových a žaludečních onemocnění až o 80 %,“ doplňuje Jan Pipek.

Kde se to hemží mikroby?

  • kohoutky a baterie dřezů v kuchyňkách
  • úchyty dvířek mikrovlnných trub
  • klávesnice
  • úchyty dveří ledniček
  • tlačítka výtahů
  • tlačítka automatů kávy a vody

Kde žije nejvíc druhů bakterií?

* společná mikrovlnka  315 druhů

* klávesnice 286 druhů

* telefon 164 druhů

* Pracovní stůl 152 druhů

* V nemocnicích je přijatelné číslo pro počet bakterií pouze 30!