Může zaměstnavatel zakázat nošení krátkých kalhot, mini a tílek bez rukávů? To je otázka do pranice, která určitě zajímá pracovníky bezpečnostních agentur, bankovní úřednice a všechny, kteří musí nosit stejnokroj nebo předepsané oblečení včetně třeba punčoch.

Kraťasy do banky nepatří!

Pamatuje tedy zákon na nějaké úlevy v předepsaném oblečení, když jsou tropická vedra? „Ne, žádný takový předpis neexistuje. Záleží na vnitřních pravidlech uvnitř firmy či instituce,“ říká Viktorie Plívová, tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí. „Pokud je například interním předpisem stanoven ve firmě tzv. dress code, je přesně dáno, co musí zaměstnanci nosit.“ Jinými slovy se dá říct, že předepsané oblečení prostě musíte nosit i v tomto parnu a výjimka nebo ústupek v předepsaném oblečení jsou jen na uvážení zaměstnavatele.

Horko, pití a zákon

Na druhé straně ale musí podle zákona šéf zajistit na pracovišti takové podmínky, které umožňují bezpečný výkon práce. A to znamená, že ve velkých vedrech máte mít možnost zadarmo se napít. Podle nařízení vlády musí na pracovištích, kde není možné odstranit ani zmírnit horko (např. u řidičů autobusů nebo tramvají), zaměstnanci dostávat tzv. ochranné nápoje. Ty podle mluvčí Viktorie Plívové mají doplnit úbytek minerálů a dalších důležitých látek, které člověk ztrácí pocením.

10 rad, jak přežít extrémní teploty na pracovišti

1. Okna otevírejte jen ráno – když je ještě relativně chladno
2. Láhev s vodou mějte pořád po ruce – i když máte pocit, že nemáte žízeň, pijte často a po malých doušcích
3. Vyhněte se studeným nápojům – zapomeňte na nápoje s ledem, po nich je ještě větší žízeň
4. Zapomeňte na cukr – husté džusy, sladké limonády žízeň nezaženou
5. Dělejte si krátké přestávky – protáhněte se nebo se projděte kousek po chodbě
6. Jezte méně, ale častěji – ideální jsou lehké saláty
7. Vsaďte na ovoce – kromě nápojů vás skvěle osvěží i ovoce; výborný je meloun
8. Horku svědčí světlé barvy – nemůžete trávit pracovní den v tílku a šortkách? Pak si alespoň vyberte z šatníku co nejsvětlejší oblečení.
9. Vedro zchladí obličejová sprcha – pořiďte si vodu ve spreji, která příjemně zchladí obličej
10. Krizi vyřeší žvýkačka – pocit žízně či únavy dokáže krátkodobě zahnat žvýkačka

Tam, kde je předepsaný dress code, můžete v práci s minisukní narazit. Jen zaměstnavatel může povolit výjimku
Autor: Archív

Další nástrahy horka v zaměstnání

Srdcaři, pozor!
Mnoho lidí vysoké teploty snáší jen velmi obtížně. Podle lékařky Nory Švecové hrozí nejčastěji dehydratace a tepelný šok. „Vysoké teploty mohou negativně působit i na zdravé lidi, natož na ty, kteří mají problém s krevním tlakem nebo srdcem,“ vysvětluje doktorka Švecová.

Pijte, pijte, pijte
Chcete se vyhnout bolestem hlavy, nebo dokonce mdlobám? Dodržujte pitný režim! Doporučené množství nápojů je 3 až 4 litry za den. Nejvhodnější je pitná voda nebo vlažný čaj bez cukru.

Jezte často, ale jako vrabec
Nezatěžujte žaludek těžkými mastnými jídly. Vsaďte na spousty zeleniny a ovoce nebo na mléčné výrobky (kefíry a jogurty). Jídlo si rozdělte do menších porci a jezte častěji.

Opatrně s klimatizací
Pokud máte v práci klimatizaci, používejte ji s rozvahou. Velké teplotní rozdíly mezi vnitřním a venkovním prostředím můžou způsobit zdravotní potíže: zánět dutin, angínu nebo zánět spojivek. Ideální rozdíl mezi vaším pracovištěm a venkem je 5 stupňů.

Pracovat začněte brzy ráno
Šéf vám nedopřál klimatizaci ani ventilátor? Pak se s ním pokuste dohodnout, že přijdete ráno dřív. „Úprava pracovní doby, tedy i případný dřívější začátek a konec pracovní doby, je opět v pravomoci zaměstnavatele,“ říká mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Upravit si pracovní dobu můžete se souhlasem šéfa
Autor: Archív

Oblečení? Nejlepší je bavlna
I když si nemůžete dovolit chodit do práce v žabkách, mini a tílku, přesto myslete na to, co si obléknete. Přednost dávejte oděvům s větším obsahem bavlny. Ta umožní tělu »dýchat« a nebudete se v nich potit tak jako v tričku, které obsahuje uměliny. Vhodné je také hedvábí nebo len či jiné lehké a vzdušné materiály.