Zaměstnat mladistvého, tedy mladého člověka, kterému není ještě osmnáct let, není pro zaměstnavatele žádné terno. Nemůže ho nechat pracovat pozdě večer a nemůže ho nutit zaplatit ani případné manko. Dokud není plnoletý, nemůže totiž nést hmotnou zodpovědnost.

„A pokud se zaměstnavatel rozhodne mladistvého zaměstnat, musí mu zajistit a zaplatit lékařské vyšetření,“ říká právník Tomáš Mužík z epravo.cz. Přitom u dospělých zaměstnanců šéf povinnost zaplatit vstupní prohlídku nemá. Jediné, co by tak mohlo šéfy lákat, je to, že mladiství mají nižší minimální mzdu než zbytek zaměstnanců.

Nejhorší práci za minimální mzdu

Zatímco běžná minimální mzda je 8000 korun, mladiství mají zákonem dané minimum jen 6400 korun. „Mladiství tak nesmějí brát na hodinu méně než 38,50 koruny,“ vysvětluje právník a dodává: „Pro mnohé zaměstnavatele může být lákavá představa, že pro ně »za pár korun« mladistvý zaměstnanec udělá tu nejhorší práci.“

Ale není to tak snadné. Existuje spousta činností, které mají zakázané. Nesmí dělat těžkou fyzickou práci nebo pracovat s chemikáliemi. „Pokud se mladistvému přidělená práce nezdá, musí se ozvat,“ radí právník. A i když bude pracovat jen na výpomoc, například na tzv. dohodu o provedení práce, měl by podle právníka trvat na písemné smlouvě. Podle zákona sice může být dohoda o provedení práce dohodnuta jen ústně, ale písemná smlouva studenta lépe chrání. Třeba před tím, že nedostane za svou práci zaplaceno.

Zákon a mladiství

● pracovní smlouvu je možné uzavřít jen s dítětem nad 15 let

● délka týdenní pracovní doby je maximálně 40 hodin

● mladistvý nesmí pracovat déle než 8 hodin denně

● šéf s ním nemůže uzavřít dohodu o odpovědnosti za schodek, tedy za případné manko

● práce přesčas je úplně zakázaná

● pro děti od 15 do 16 let je naprosto zakázaná práce v noci (tedy mezi 22. a 6. hod.)

● mladiství, mezi 16. a 18. rokem, mají práci v noci povolenou jen za přísných podmínek: v noci můžou pracovat jen 1 hodinu. Ta musí navazovat na denní pracovní dobu. Pracovat v noci je nutné pro jejich výchovu k povolání a musí na ně dohlížet osoba starší 18 let.

Zmrzlinářky vedou

Točit zmrzlinu si představuje jako nejlepší letní brigádu spousta mladých. Andrea Čabounová (18), studentka 3. ročníku Obchodní akademie v Chomutově, ji v chomutovské pizzerii točí už třetím rokem. „Chodím po škole. Můžu se u toho i učit a o prázdninách chodím skoro každý den. Výdělek záleží na počasí. Mám procenta z tržby. Jsem ale spokojená.“

Výše výdělku je závislá na tržbě
Autor: Helena Lacinová

10 nejčastějších profesí

1. Zmrzlinářka Průměrný výdělek 2–3000 Kč měsíčně

2. Hosteska Průměrný výdělek 1–3000 Kč měsíčně

3. Sběr ovoce Výdělek závisí na zručnosti a rychlosti sběratele ovoce. Například za kilo nasbíraných jahod většinou dostanete pouhých šest korun.

4. Pomocné práce v kuchyni Průměrný výdělek 4–5000 Kč měsíčně

5. Úklidové práce v kancelářích Průměrný výdělek 4–6000 Kč měsíčně

6. Roznášení reklamních letáků Průměrný výdělek: 3–5000 Kč měsíčně

7. Pomocné administrativní práce Průměrný výdělek: 4–8000 Kč měsíčně

8. Zahradnické práce Průměrný výdělek: 3–7000 Kč měsíčně

9. Pokojská Průměrný výdělek: 4–8000 Kč měsíčně

10. Výroba perníku Průměrný výdělek: 2–6000 Kč měsíčně Pozn. Výdělek je různý. Většina brigád není na 40 hodin měsíčně. Závisí i na výkonu brigádníka.