Forbes.com
Autor: Archiv
Matthew Miller a Duncan Greenberg - 17. 9. 2008

Tento rok bohatí nezbohatli - ale ani nezchudli. Cena za vstup do tohoto 27. vydání žebříčku Forbes 400 je již druhým rokem v řadě stejná - 1,3 miliardy USD. Souhrnně pak bohatství nejbohatších z Ameriky vzrostlo o 30 miliard USD - o pouhá 2 % na 1,57 triliónu USD.

Rostoucí ceny ropy a umění byly tím, co vydláždilo cestu 31 novým členům a osmi navrátilcům, zatímco kolísavost akcií a trhu s nemovitostmi přinutila 33 plutokratů stáhnout se z našeho žebříčku.

Na obrázcích: 400 nejbohatších Američanů

Na obrázcích: Tajemství vlastním přičiněním miliardářů

Na obrázcích: Móda bohatství

Na obrázcích: 25 let bohatství

Na obrázcích: Lordi zábavy

Na obrázcích: Informátoři a performeři

S čistým majetkem o hodnotě 57 miliard USD je Bill Gates i nadále nejbohatším mužem v Americe, navzdory ztrátě korunky díky Warrenu Buffettovi, k čemuž došlo jenom před pár měsíci letos na jaře. Buffettovy podíly v Berkshire Hathaway klesly od února o 15 %.

Nováčky v tomto seznamu jsou magnát v obchodu s průmyslovými hnojivy, Alexander Rovt, dealer vozidel a sběratel uměleckých předmětů Norman Braman a zakladatel výrobce tequily Patrón, John Paul DeJoria.

Mezi novými jsou také následující: Mark Zuckerberg, 24letý zakladatel webové sociální sítě Facebook, který v žebříčku Forbes 400 s odhadovaným čistým jměním 1,5 miliardy USD.

Mezi navrátilci jsou pak šéf Urban Outfitters, Richard Hayne, a zakladatelé Gap, Donald a Doris Fisherovi, kteří se zpět do seznamu dostali díky vzestupu na trhu se současným uměním. Sbírka tohoto páru má podle odhadů hodnotu 1 miliardy USD.

Forbes 400 je snímkem odhadovaného bohatství k 29. srpnu 2008, tj. ke dni, kdy jsme zafixovali ceny na veřejně obchodovaných burzách. Vzhledem k tomu, jak nestálý je dnešní akciový trh, někteří z těch v našem seznamu v následujících týdnech, nebo i dnech od zveřejnění mohou výrazně zbohatnout, nebo také zchudnout. Mnoho, včetně podílníků pojišťovny AIG Elihio Broada a Stevena Udvar-Hazyho, ztratili stovky miliónů dolarů.

Průměrné čisté jmění osob zařazených od žebříčku Forbes 400 je 3,9 miliardy USD.

Největším propadákem se tento rok stal magnát a provozovatel kasin Sheldon Adelson, jehož bohatství kleslo o 13 miliard USD za posledních 12 měsíců - tj. o 1,5 miliónů USD za hodinu – jenom díky tomu, že akcie jeho Las Vegas Sands poklesly o 75 % tz maximální hodnoty, které dosahovaly v loňském říjnu.

Jeho přítel, šéf kasin Kirk Kerkorian, ztratil tento rok 6,8 miliardy USD v důsledku toho, že došlo k poklesu akcií MGM Mirage o 70 % od loňského podzimu.

Mezi další magnáty, kteří tento rok přišli o velké peníze, náleží Min Kao od výrobce systému GPS, společnosti Garmin (snížení o 2,9 miliardy USD), pánové z Google Sergey Brin a Larry Page (snížení o 2,7, respektive 2,6 miliardy USD), zakladatel portálu eBay Pierre Omidyar (snížení o 2,6 miliardy USD) a mediální odborník Sumner Redstone (snížení o 2,5 miliardy USD).

Největšímu posílen se tohoto roku těší starosta New Yorku Michael Bloomberg, jehož odhadované čisté jínění vzrostlo na 8,5 miliardy USD poté, co v létě odkoupil zpět 20% podíl ve své finanční datové a zpravodajské firmě Bloomberg L.P. od banky Merrill Lynch, když se nakonec dohodli na ocenění tohoto soukromého mediálního pondiku.

Několik veteránů žebříku Forbes 400 tohoto roku poněkud kleslo v pořadí. Patří mezi ně: Bývalý šéf pojišťovny AIG Maurice (Hank) Greenberg a bývalá šéfka portálu eBay Margaret Whitmanová.

Dvě třetiny osob na žebříčku Forbes 400 má jmění, o které se zasloužily zcela samy, zatímco pouhých 19 % ze skupiny své jmění zcela zdědilo.

Na seznamu je 42 žen, s průměrným jměním o hodnotě 4,2 miliardy USD. Oprah Winfreyové vzrostlo její bohatství o 200 miliónů na 2,7 miliardy USD.

Šest členů loňského žebříku zemřelo, včetně krále všech bramborářů Johna Simplota a a dodavatele stavebních materiálů Kennetha Hendrickse. Ten byl nahrazen svou manželkou Dianou. Mezi další úmrtí je vhodné zmínit například vynálezce zdravotnických zařízení Jamesa Sorensona a dědice impéria Cargill, Johna Hugha MacMillana III.