Výhodou služby mPeníze má být zejména absence poplatků a okamžitý převod peněz. Uvedli to zástupci firem na úterní tiskové konferenci.

mPeníze má fungovat jako běžný bankovní účet u mBank. Systém nebudou platit uživatelé, ale internetoví obchodníci, u kterých si lidé zboží nakoupí. Prvním z nich je Kasa.cz, v září by měli následovat další. "Platby obchodníků budou nižší než u konkurenčních systémů," uvedl generální ředitel mBank Jiří Báča. Právě vysoké platby byly v mnoha případech důvodem, proč se některé obchody dosud k žádnému platebnímu systému nepřipojily.

Internetové obchody by v případě přijímání plateb prostřednictvím mPeněz měly být zvýhodněny ve službě Seznamu Zboží.cz, která slouží k vyhledávání v českých internetových obchodech. Seznam bude i nadále provozovat vlastní systém pro mikroplatby v rámci služeb portálu Peněženka.cz, ve kterém je nyní registrováno přes půl milionu uživatelů. Bude ale podle výkonného ředitele Pavla Zimy uživatele motivovat, aby využívali mPeníze.

Vedle nákupů v internetových obchodech systém umožní možnost získání úvěru on-line a další služby. Platby budou omezeny na prověřené obchody sdružené v Asociaci pro elektronickou komerci.

Seznam je největší tuzemský portál se zhruba 4,5 milionu uživatelů měsíčně. mBank spravuje kolem 200.000 účtů a má 120.000 zákazníků.

V Česku již funguje platební systém PaySec od ČSOB, v červnu nabídla vlastní platební systém pod názvem superCASH Sazka a Češi si mohou otevírat účty i v mezinárodní službě PayPal, kterou lze využít pro platby v zahraničí.