Forbes.com
Autor: Archiv
Matt Woolsey, 17. 7. 2008

Adresa je víc než pouhá lokalita. Je to značka. A to je také to, co výkonní ředitelé společnosti Tiffany & Co. Bergdorf Goodman a Harry Winston dobře ví.

Vlajková loď jejich firmy je situována na Páté Avenue mezi 56. a 58. ulicí na Manhattanu, prokazatelně nejvyhledávanější prodejní plocha na světě.

Obchodníci, kteří chtějí Pátou Anenue (mezi 59. a 42. ulicí) nazývat domovem své firmy, mohou čekat, že za čtvereční stopu (1 stopa - 30,5 cm) zaplatí na této adrese 1500 USD, a to podle informací mezinárodní realitní investiční skupiny Cushman & Wakefield, která poskytla údaje pro tento článek.

Do hloubky: Nejdražší světové prodejní adresy

Do hloubky: Nejdražší světové adresy kanceláří

Do hloubky: Evropské nejhorší a nejlepší trhy s nemovitostmi

Do hloubky: Co si za jeden milion eur koupíte po světě za bydlení

Do hloubky: Světové stoupající a přicházející trhy s nemovitostmi

V obrazech: Evropský top druhých domovů

Pro konkrétnější představu - mnoho obchodů, jež se v průměru rozprostírá na 20 000 čtverečních stopách, platí ročně okolo 30 milionů dolarů za nájem.

Pěkně drahé! Ale ani přesto, že klesá cena akcií i kupní síla zákazníků, nejsou zde žádné známky toho, že by nejelitnější světové adresy, jakými jsou New Bond Street v Londýně, Ginza in Tokyo, Bahnhofstrasse ve švýcarském Curychu nebo Avenue des Champs-Elyseed v Paříži pociťovaly jakékoli pnutí.

Tento měsíc podepsala firma Abercrombie & Fitch smlouvu o pronájmu 90 000 čtverečních stop na Páté Avenue č. p. 666 (na 53. ulici) a souhlasila platit více než 2 000 dolarů za jednu stopu čtvereční. Britští maloobchodní řetězce Topshop a Reiss jsou na mezinárodním vzestupu, zejména v USA, a společnost Apple otevřela vůbec svou reprezentativní prodejnu v Lodnýně.

Stále ani toto neznamená, že by si obchodníci nebyli vědomi zpomalení. "Lidé vnímají zpomalení jako negativní ukazatel," říká Jeffrey D. Rosema, výkonný viceprezident společnosti Newmark Knight Frank Detail, newyorské pobočky v Londýně založené firmy.

"Ale nyní se tak stalo a o zpomalení se začalo mluvit, obchodníci však kvůli tomu své zisky neztrácejí. Lidi, kteří si kupují obleky za pět či deset tisíc dolarů nebo boty za tisíc dolarů, nejsou nikterak ovlivněni tím, co na světě děje."

Další důvod pro izolaci přepychu, zvláště v Evropě, má co do činění s nedostatečným odbytištěm přepychového zboží v těchto zemí. Zatímco velká města Spojených států mají vždycky několik hlavních nákupních zón a jsou obklopena třemi čtyřmi velkými nákupními středisky, v Evropě je tomu zcela jinak.

V Evropě "je nakupování situováno do městských center," říká Gene Spiegelman, výkonný ředitel realitní splečnosti Cushman & Wakefield. "Výsledkem toho je, že centra evropských měst jsou stále plná všech typů zákazníků."

V Asii je domovem zákazníků nakupujících luxusní zboží Hong Kong. Zahraniční nakupující jej mohou navštívit s díky cestovnímu dokladu, Číňané tam mohou přicestovat volně, protože toto město má status regionu s vlastní administrativou. A hádejte, jaké místo bylo určeno za největší nákupní oblast pro čínské a mezinárodní finanční zdroje? V hongkongské Causeway Bay jdou nájmy na cenu 1 213 dolarů za stopu čtvereční za rok.

Administrativní prostory

Zatímco mnoho luxusních obchodních lokalit snižuje pokles růstu globálních a realitních trendů, přední administrativní prostory tak přizpůsobivé.

Londýn je nejdražší trh s administrativními prostory na světě. Mezi tyto patří tři lokality - City, West End a Midtown - které jsou mnohem dražší než jakékoli jiné plochy na Manhattanu a pohybují se na cenách 129, 259 a 119 dolarů za stopu čtvereční (v pořadí City, West End, Midtown).

V části Midtown na Manhattanu se sazby pro administrativní prostory pohybují podle Cushmana & Wakefielda v ceně 100 dolarů za stopu čtvereční ročně. Tahle sazba činí londýnské finanční centrum Canary Harf čtvrtým nejdražším - nájem je zde 84 dolarů za čtvereční stopu ročně.

Ale stejné globální ekonomické síly, které pohánějí růst v Londýně, mohou jej také zpomalit. Britský hrubý domácí produkt klesl na 0,4 %, nebezpečně blízko k oblasti recese, inflace je nad vládními předsevzetími a investoři ve svých vkladech vidí jen slabou návratnost.Mračna se stahují, samozřejmě.

"Londýn je primárně administrativní trh," říká James Fetgatter, výkonný ředitel Associtation of Foreign Investors in Real Estate, skupiny zabývající se průzkumy na poli, kde se střetávají komerční a soukromé majetkové investice ve výši 700 miliard. "Některé z čísel návratnosti a výnosů z Londýna jsou v záporné oblasti"

Založeno na číslech ze společnosti Knight Frank, londýnské nejprestižnější administrativní plochy jsou níže o 10 % v meziročním období a investiční obrat se snížil na 4,1 miliard dolarů z původních 7,8 miliard, což je pokles o 46 %.

Pokud oblast nejdražších nemovitostí bude i nadále udržovat tento trend, objeví s otázka pro zbytek roku 2008 a rok 2009 - jak dlouho nemovitosti, obchody a administrativa obstojí tváří v tvář globálně ekonomickému zpomalení, než to investoři a podniky pocítí jako tlak.

Ale nezáleží na tom jak moc se strachujete o nemovitosti, je dobré si myslet, že místa jako Ermour street v řeckých Athénách či Grafton Street v Dublinu, Irsko společně s Pátou Avenue v New Yorku si svou hodnotu udrží déle než přilehlá místa v sousedstvích.