Forbes.com
Autor: Archiv
Andrew Farrell - 9. 5. 2008

Lupiči, pozor! Nedaleko New Yorku je dům, který na vás vyloženě čeká.

Vyrazte neprůstřelné dveře nebo okno, prst držte na spoušti zbraně se slepými náboji. Pokud budete stále ještě schopní stát, majitel se může stáhnout do opevněné místnosti, odkud spustí slzný plyn, jež zaplaví zbytek domu.

Další zabezpečení může představovat biometrický snímač nebo padací dveře. Taková pevnost může majitele stát (mluvíme o prosperujícím správci hedge fondů, kterého nebudeme jmenovat) až 10 milionů dolarů. Je to skvělý ukazatel toho, nakolik je pro milionáře důležité být v bezpečí a kolik za to chtějí zaplatit.

V obrazech: Jak ochránit miliardáře

V obrazech: Vášně miliardářů

V obrazech: Světové miliardářky

V obrazech: Svobodní mládenci miliardáři

V obrazech: Devět miliardářských návratů

V obrazech: Osm miliardářských bitev

Russ Alan Prince je prezidentem společnosti Prince & Associates, která se zabývá mapováním soukromého majetku. Firma nedávno provedla odhad, který se týká našeho tématu. Přes 98% lidí se ziskem přes 25 milionů platilo za bezpečnostní služby. Přes devět desetin z nich věří, že jejich jmění z nich dělá mimořádný terč.

Že jsou paranoidní? Možná ani ne. Zmíněný správce hedge fondů (investiční fondy s vysokou mírou rizika a téměř nulovou regulací, pozn. Red.) byl během své zámořské cesty obětí únosu. Předseda firmy Sears, miliardář Eddie Lampert byl unesen v roce 2003. Úspěšný bankéř Ernest Rady byl svázán a zasažen paralyzérem, když se mu zloději vloupali do domu.

Nedávno se zase snažil vloupat maskovaný muž do domu Warrena Burgeta. Byl zahnán alarmem, jež přivolá pomoc, což je obvyklá bezpečnostní výbava zámožných lidí. A je také pěkně drahá. Zkušení profesionálové, kteří jsou obvykle vybíráni z armádních složek, mohou přijít na 400 dolarů na hodinu.

Balík peněz, který za to vydáte je však vykoupen zkušenostmi a loajalitou. Miliardář Henry Nicholas najal člena námořní složky (Navy SEAL), aby hlídal jeho děti. Na začátku tohoto měsíce byl tento bodyguard zatčen a zavřen do vězení, když odmítl spolupracovat na vyšetřování, které se týkalo Nicholasovy firmy. "Členové námořní složky (SEALs) nedonášejí," vysvětlil bodyguardův postoj jeho právník.

Stejně loajální jsou psi-obranáři. Tady však nemluvíme o žádných voříšcích z inzerátů. Jsou to speciálně vytrénovaní Němečtí ovčáci, přičemž takový pes vás může stát až 55 tisíc dolarů. Tito cenní psi prošli několikaletým speciálním tréninkem, aby vítali své páníčky s vrtícím ohonem a nepřátele s vyceněnými zuby.

Alarm, kamery u každého vchodu a opevněné místnosti, kam mohou boháči prchnout a schovat se za ocelové dveře jsou samozřejmostí. Některé "vychytanější" formy mohou přijít až na 1 milion dolarů. V případě, že dojde na nejhorší, existují zde speciální pojištění zaměřené na únos a výkupné. Lidé, kteří spadají do skupiny, jež je velmi riziková, co se týká výše zmíněného, zaplatí za pojistné stovky až tisíce dolarů měsíčně.

A pak jsou tady roboti jejichž paže nahrazují paralyzéry. Mitch Gitter z newyorské Bezpečností Agentury říká, že několik boháčských domů již vybavil těmito high-tech obranáři. Robot stojí 15 tisíc dolarů a je schopný vystopovat vetřelce a zneškodnit ho zásahem elektrického proudu. Au.