Neorientujete se v daňovém přiznání? Chcete mít své daně v pořádku? Na Blesk.cz jsme vám dali možnost poslat vaše dotazy odborníkům. Petr Jandal a Vojtěch Navrátil z Dendaxu odpovídali celou hodinu. Pokud ještě nemáte hotové daňové přiznání, můžete si ho vyplnit i s Bleskem. Více informací najdete na www.bleskdane.cz. Zdědila jsem po sestře družstevní byt. Nebydlela jsem tam a ani nebudu. Dědickou daň jsem zaplatila. Družst. podíl chci prodat. Budu platit další daň a kolik? Děkuji za odpověď. H.P. Dobrý den, děkujeme za položené dotazy. Pokusíme se je všechny zodpovědět. Daň z prodeje družstevního podílu se neplatí.


Může mít zaměstnanec podepsané prohlášení u více zaměstnavatelů. Najednou nemůžete. Prohlášení se může vždy podepsat najednou pouze u jednoho zaměstnavatele.


Je třeba zdanit v r. 2008 přeplatek z vyúčtování soc. poj. za r. 2007? I.N. Ne. Přeplatek se nedaní.


Dobrý den, může si podnikatel - fyzická osoba, podnikající jako zprostředkovatel obchodu, dát do nákladů jako pracovní oděv oblek a podnikatelka - fyzická osoba, dát do nákladů brýle jako pracovní pomůcku, bez které svou práci nemůže vykonávat. Děkuji za odpověď Alena Domnívám se, že pokud brýle nejsou přímo potřebné k podnikání, ale je to ze zdravotních důvodů, do nákladů dát nejdou.


Chtěla jsem se zeptat zda je možné společné zdanění manželů v případě, že manželka má pracovní poměr a manžel je OSVČ a celý rok 2007 byl na rodičovské dovolené a podnikání bylo ve ztrátě. Děkuji za odpověď Petra P. Ano.


Podnikám za spolupráce manželky, rozděluji příjmy a výdaje na manželku. Poskytli jsme dar.Můžu si ho odečíst ze základu daně jen já nebo i poměrem manželka ze svého základu daně? Dolejší Hodnotu daru může od základu daně odečíst ten z manželů, který dar poskytl, a to až do výše 10 % svého základu daně. Jedná se o celý základ daně manžela (manželky), nikoli jen o jeho polovinu. Činí-li např. celkový základ daně manžela (tj. před rozdělením) 300 000 Kč s tím, že manželka nemá žádné zdanitelné příjmy, může manžel, při splnění zákonných podmínek, odečíst hodnotu daru až do výše 30 000 Kč. Manželka však v tomto případě žádnou hodnotu daru odečíst nemůže, neboť její základ daně je roven nule. V případě, že dar poskytli oba manžele, může si hodnotu daru uplatnit každý z nich v poměru, v jakém se na poskytnutí daru podílel.


Dobrý den, studuji při zaměstnání, je mi 30 let a platím školné. Mohu si nějak snížit daň? Nevím jestli se mne týká odpočet dle paragrafu 15 odst. 8 nebo si mohu odečíst slevu na dani ve výši 7.200,-?? děkuji Petra Pokud si budete sama podávat daňové přiznání za rok 2007, částku 7200 si odečíst můžete. Rozhodující je pro možnost odečíst od základu daně úhradu za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání, zda se jedná o zkoušky ve smyslu zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, zda je ISU a.s. osobou, která tyto zkoušky může v souladu s citovaným zákonem provádět (měla by být pověřena ministerstvem financí). Je tedy nezbytné se obrátit na ISU a.s. a tuto skutečnost si ověřit.


Uplatňování daňového zvýhodnění na děti. Manžel má trv.bydliště v ČR, rodinu v ČR, ale veškeré příjmy z Německa.Tam si za rok 2007 uplatňuje společné zdanění a děti.Mohu si já jako manželka s příjmy jen z ČR uplatnit děti tady v ČR? Děkuji renatm Zvýhodnění na děti si může uplatnit pouze jeden z rodičů.


Dobry den.Od 1.1.2007 do 25.5.07 jsem byl registrovan na uradu prace.Od 25.5.07 do 29.2.08 jsem byl zamestnan na Slovensku.Nyni od 1.3.08 jsem zamestnan zde v CR..Prosim o informaci jakym zpusobem a zda vubec je nutne d.priznani zpracovat a co je k tomu treba.Velice dekuji. Miroslav Fanta Poplatníky daně z příjmů fyzických osob jsou fyzické osoby, které mají na území České republiky bydliště nebo se zde obvykle zdržují (pobývají zde alespoň 183 dnů v příslušném kalendářním roce). Daňová povinnost se vztahuje jak na příjmy plynoucí ze zdrojů na území České republiky, tak i na příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí. V případě, že osoby nesplňují výše uvedenou podmínku, mají daňovou povinnost pouze na příjmy plynoucí ze zdrojů na území České republiky. Daňová povinnost vztahující se k příjmům plynoucím ze zdrojů na území ČR i ze zdrojů v zahraničí * (příjmy ze zdrojů v zahraničí / základ daně před uplatněním odpočitatelných položek a nezdanitelných částí ZD). http://www.finance.cz/dane-a-mzda/informace/dane-z-prijmu-zahranici/ze-zahranici-prosty-zapocet/


Dobrý den chtěl bych se zeptat: jsem zaměstnán u soukromníka a zároveň podnikám na vedlejší prac. poměr a mám jednoho zaměstnance. Jaké přílohy k daňovému přiznání mám doložit ? A jaký formulář si mám nechat potvrdit u svého zaměstnavatele? Děkuji za odpověď Štěpán S. Musíte podat daňové přiznání fyzických osob + příloha č. 1 (OSVĆ) + musíte přiložit Potvrzení o příjmech od zaměstnavatele, který Vám musí vydat.


Jsou příjmy z Dohod o provedení práce předmětem ročního zúčtování daně? jiřinacl Příjmy z Dohod o provedení práce, která byly zdaněny sazbou 15% nejsou předmětem daně a do dańového přiznání se neuvádějí.


Mám příjmy ze zaměstnání, kolik si mohu přivydělat, abych nemusela podávat daňové přiznání? Jana Příklady (ne)placení daně z příjmu • 6 000 korun Kdo je zaměstnaný a jeho další příjem nepřesáhne za rok 6 000 korun, nemusí nic danit. Muž třeba pronajímá přes léto chalupu a získal tak 5 000 korun. • 15 000 korun Kdo nemá příjmy ze závislé činnosti, není tedy nikde zaměstnaný, může si za rok přivydělat až 15 000 korun, které danit nemusí. Například důchodce, který pronajímá místnost v domě jako kancelář za 12 000 korun ročně. • 20 000 korun Kdo má příjmy z příležitostných činností a příležitostného pronájmu movitých věcí (tedy ne domu, bytu, chaty...), které nepřesáhnou za rok částku 20 000 korun, nemusí podávat daňové přiznání. Získali jste třeba provizi za finanční zprostředkování, prodej reklamy nebo jiných služeb či prodej kosmetiky. • Limit 20 000 se netýká činnosti v pracovněprávním vztahu, to znamená, že nesmíte pracovat na dohodu o provedení práce či pracovní činnosti, zde se daně strhávají srážkou. Srážkou jsou zdaněny i autorské honoráře do 3 000 korun měsíčně od jednoho zadavatele. • Pokud jsou vaše příjmy jednorázové a jejich součet přesáhne 20 000, pak je zdaníte jako ostatní příjmy podle paragrafu 10 a vyplníte přílohu 2. To například když jste pronajali míchačku za 8 000 korun, a prodali med za 16 500 korun, danit budete 24 500 korun. Jako výdaje můžete v tomto případě uvést pouze skutečné, tedy prokazatelně souvisící výdaje - nikoli paušál, ale nesmíte se přitom ocitnout ve ztrátě.


Dobrý den, kdy je konečný termín pro podání daňového přiznání. Alena 31.3.2008


Pořídila jsem si do podnikání skříňový automobil, l.rok odepis.2006.Používám ho i soukromě,výdaje/PH,opravy a odpisy/jsem rozdělila k poměru ujetých km na daňové a nedaňové.Koncem r.07 jsem podnikání přerušila a pravděpodobně se k němu nevrátím a vozidlo budu používat jen k soukromým jízdám. Musím ho vyřadit z majetku? A jak se to promítne v příjmech a daních? Roztočilová Auto můžete vyjmout kdykoli (aniž by to pro Vás mělo důsledky v dani z příjmu). Prostě přestanete uplatňovat odpisy a další výdaje. Prodat bez zdaňování zisku z prodeje jej můžete až 5 let po vyjmutí z obchodního majetku.


Musím podat daňové přiznání a zaplatit daň,když jsem obdržel za funkci člena zastupitelstva 20 000,- Kč za rok. Podotýkám, že pobírám plat jako zaměstnanec. Děkuji. Josef * 6 000 korun Kdo je zaměstnaný a jeho další příjem nepřesáhne za rok 6 000 korun, nemusí nic danit. Muž třeba pronajímá přes léto chalupu a získal tak 5 000 korun. • 15 000 korun Kdo nemá příjmy ze závislé činnosti, není tedy nikde zaměstnaný, může si za rok přivydělat až 15 000 korun, které danit nemusí. Například důchodce, který pronajímá místnost v domě jako kancelář za 12 000 korun ročně. • 20 000 korun Kdo má příjmy z příležitostných činností a příležitostného pronájmu movitých věcí (tedy ne domu, bytu, chaty...), které nepřesáhnou za rok částku 20 000 korun, nemusí podávat daňové přiznání. Získali jste třeba provizi za finanční zprostředkování, prodej reklamy nebo jiných služeb či prodej kosmetiky. • Limit 20 000 se netýká činnosti v pracovněprávním vztahu, to znamená, že nesmíte pracovat na dohodu o provedení práce či pracovní činnosti, zde se daně strhávají srážkou. Srážkou jsou zdaněny i autorské honoráře do 3 000 korun měsíčně od jednoho zadavatele. • Pokud jsou vaše příjmy jednorázové a jejich součet přesáhne 20 000, pak je zdaníte jako ostatní příjmy podle paragrafu 10 a vyplníte přílohu 2. To například když jste pronajali míchačku za 8 000 korun, a prodali med za 16 500 korun, danit budete 24 500 korun. Jako výdaje můžete v tomto případě uvést pouze skutečné, tedy prokazatelně souvisící výdaje - nikoli paušál, ale nesmíte se přitom ocitnout ve ztrátě.


Dobrý den, Žena si v roce 2007 mimo hl.zam.poměr přivydělala na smlouvu o dílo 10 tis (občasný výdělek). Když chtěla od účtárny firmy, pro kterou pracovala, aby ji poslali potvrzení o zadnitelných příjmech .., odepsali, že již na její příjem byla použita srážková daň (oni již odvedli za ní daň) a tudíž ji žádné potvrzení o příjmech nevystaví. Je to tak správně. Nemusí již do svého daň.přiznán za 2007 (společné zdanění manž.) tento příjem přiznávat? Děkuji Pavel Sedlák Pokud byl manželce příjem srážen 15% a pracovala na DPP, tak se to již nedaní ani v daňovém přiznání neuvádí.


Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jak uplatnit společné zdanění manželů, když jsme manželé od měsíce červenec 2007. Manžel je OSVČ já jsem pobírala po celý rok rodičovský příspěvek. Společně vyživujeme 4 děti. Jedno dítě je již na učilišti, mužeme tedy uplatnit odpočitatelnou položku jak na dítě tak na studenta? Ivana Řezníčková Ano.


Pečuji o dítě, které je ZTP/P, které dostává příspěvek na péči o osobu blízkou. Může si manžel odpočítat na mě nezdanitelnou položku, že nemám žádné příjmy? Děkuji. verka Sleva na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti, pokud nemá vlastní příjem přesahující 38 040 korun


Od roku 2006 pracuji v Irsku kde musím udělat daňové přiznání.V Irsku jsem obdržel formulář P60,který jsem odslal na úřad a obdržel vyrovnání. Fanda Pokud jste daňovým residentem ČR, pak musíte podat přiznání v ČR a zahrnout příjmy z Irska. Pokud v Irsku pracujete celoročně a nemáte již pracovní vztak k ČR, pak přiznání v ČR nepodáváte.


Dobrý den, potřebovala bych vědět, jestli příjmy ze Slovenska daněné srážkovou daní,/ v SR je to 19 % / patří do českého danového přiznání. Jedná se o rezidenta ČR s trvalým pobytem v ČR, který pracuje v ČR a na Slovensku měl dohodu o provdení práce. Děkuji a přeji pěký den. Jiiřina Poplatníky daně z příjmů fyzických osob jsou fyzické osoby, které mají na území České republiky bydliště nebo se zde obvykle zdržují (pobývají zde alespoň 183 dnů v příslušném kalendářním roce). Daňová povinnost se vztahuje jak na příjmy plynoucí ze zdrojů na území České republiky, tak i na příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí. V případě, že osoby nesplňují výše uvedenou podmínku, mají daňovou povinnost pouze na příjmy plynoucí ze zdrojů na území České republiky. Daňová povinnost vztahující se k příjmům plynoucím ze zdrojů na území ČR i ze zdrojů v zahraničí * (příjmy ze zdrojů v zahraničí / základ daně před uplatněním odpočitatelných položek a nezdanitelných částí ZD). http://www.finance.cz/dane-a-mzda/informace/dane-z-prijmu-zahranici/ze-zahranici-prosty-zapocet/


U společného zdanění manželů výjde u jednoho z nich mínusová dan, díky uplatnění odpočtu 12000 Kč za 2 děti. U manželky výjde dan plusová. Lze od daně manželky odečíst mínusovou dan manželovu? Děkuji! Barbora Ano. Na zadní straně daňového přiznáni se u toho kdo má přeplatek uvede, že bude vrácen přeplatek dle zůstatku a potom kolik a kam se má zaplati (FÚ druhého manžela).


S manželem chceme podat společné zdanění manželů. manžel pracuje já jsem po celý rok byla bez příjmů, můžeme si odečíst danové zvýhodnění z mé životní pojistky? děkuji Martina Každý vyplní své daňové přiznání. Ten kdo má daňové zvýhodnění ze životní pojistky ten si to uvede ve svém daňovém přiznání. Na konci se to všechno sečte a odečte ve společném zdanění.


Podnikám a v červenci 2007 jsem se stal poživatelem starobního důchodu. Vztahuje se na mně minimální základ daně a můžu si uplatnit snížení daně o 7200 Kč? Kostka Ano, pokud jste se stal důchodcem v průběhu roku 2007 tak si můžete uplatnit slevu 7200 a vztahuje se na vás i povinnost minimální daně.


Dobrý den, chci se zeptat, jestli mi můžete poradit. Zdědil jsem byt a mám tam nájemníky, kteří mi platí měsíčně nájem, nevím jak a jestli vůbec podat daˇnové přiznání z toho, že mi platí nájem a z toho, že jsem ten byt zdědil? Děkuju Michal Janák • Pokud jste přímá dědic tak se daň neplatí. • Co se týká pronájmu: • 6 000 korun Kdo je zaměstnaný a jeho další příjem nepřesáhne za rok 6 000 korun, nemusí nic danit. Muž třeba pronajímá přes léto chalupu a získal tak 5 000 korun. • 15 000 korun Kdo nemá příjmy ze závislé činnosti, není tedy nikde zaměstnaný, může si za rok přivydělat až 15 000 korun, které danit nemusí. Například důchodce, který pronajímá místnost v domě jako kancelář za 12 000 korun ročně. • 20 000 korun Kdo má příjmy z příležitostných činností a příležitostného pronájmu movitých věcí (tedy ne domu, bytu, chaty...), které nepřesáhnou za rok částku 20 000 korun, nemusí podávat daňové přiznání. Získali jste třeba provizi za finanční zprostředkování, prodej reklamy nebo jiných služeb či prodej kosmetiky. • Limit 20 000 se netýká činnosti v pracovněprávním vztahu, to znamená, že nesmíte pracovat na dohodu o provedení práce či pracovní činnosti, zde se daně strhávají srážkou. Srážkou jsou zdaněny i autorské honoráře do 3 000 korun měsíčně od jednoho zadavatele. • Pokud jsou vaše příjmy jednorázové a jejich součet přesáhne 20 000, pak je zdaníte jako ostatní příjmy podle paragrafu 10 a vyplníte přílohu 2. To například když jste pronajali míchačku za 8 000 korun, a prodali med za 16 500 korun, danit budete 24 500 korun. Jako výdaje můžete v tomto případě uvést pouze skutečné, tedy prokazatelně souvisící výdaje - nikoli paušál, ale nesmíte se přitom ocitnout ve ztrátě.


Při ročním zúčtování daní ze závislé činnosti za 2007 lze u zaměstance nerezidenta uplatnit slevy na dani na sebe i na děti ? Jeden zam. (UA) pracoval celý rok 2007, nezletilé děti žijí mimo ČR. Druhý zam. (Slovensko) od 1.1.2007 - 1.7.2007 pracovní úřad SR, od 2.7.2007 zaměstnanec nerezident, lze uplatnit slevu na dani za celý rok? Děkuji. Čekanová Poplatníky daně z příjmů fyzických osob jsou fyzické osoby, které mají na území České republiky bydliště nebo se zde obvykle zdržují (pobývají zde alespoň 183 dnů v příslušném kalendářním roce). Daňová povinnost se vztahuje jak na příjmy plynoucí ze zdrojů na území České republiky, tak i na příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí. V případě, že osoby nesplňují výše uvedenou podmínku, mají daňovou povinnost pouze na příjmy plynoucí ze zdrojů na území České republiky. Daňová povinnost vztahující se k příjmům plynoucím ze zdrojů na území ČR i ze zdrojů v zahraničí * (příjmy ze zdrojů v zahraničí / základ daně před uplatněním odpočitatelných položek a nezdanitelných částí ZD).


V r. 2007 jsem podnikal jen část roku (6 měsíců), pak jsem pozastavil živnost a zbytek roku (6 m.) jsem byl zaměstnán, po tu dobu jsem nepodnikal. Vztahuje se na mě minimální výše daně z podnikání ? Po dobu zaměstnání jsem jiné příjmy neměl než příjmy ze závislé činnosti. Tomáš Minimální základ daně se vztahuje na poplatníka který má příjmy podle § 7 odst. 1 písm. a), b) nebo c) ve zdaňovacím období vyšší než 15.000 Kč.


V roce 2007 jsem rozšířila podnikání a nakoupila zásoby a osobní automobil. Vznikla mi ztráta a proto bych posunula odpisování vozidla o jeden rok a začala bych odepisovat až v roce 2008. Nezkrátí se mi tímto doba odepisování o l rok? Bártíková Nezkrátí.


Pronajímám v rodinném domku l místnost firmě, která zde má sídlo. Můžu si uplatnit paušální výdaje ve výši 30% příjmů? Polanková Ano. Kolik procent si kdo může odečíst z příjmů jako paušální výdaje • 80 % – zemědělská činnost • 60 % – řemeslná živnost • 50 % – ostatní živnosti (například služby) • 40 % – jiné podnikání a činnost podle zvláštních předpisů (advokáti, lékaři), užití nebo poskytnutí práv (autorské honoráře) a nezávislé podnikání (sportovci, umělci) • 30 % – pronájem


Dobrý den, Žena si v roce 2007 mimo hl.zam.poměr přivydělala na smlouvu o dílo 10 tis (občasný výdělek). Když chtěla od účtárny firmy, pro kterou pracovala, aby ji poslali potvrzení o zadnitelných příjmech .., odepsali, že již na její příjem byla použita srážková daň (oni již odvedli za ní daň) a tudíž ji žádné potvrzení o příjmech nevystaví. Je to tak správně. Nemusí již do svého daň.přiznán za 2007 (společné zdanění manž.) tento příjem přiznávat? Děkuji Pavel Sedlák Pokud byl manželce příjem srážen 15% a pracovala na DPP, tak se to již nedaní ani v daňovém přiznání neuvádí.


1.Dobrý den,jsem vedena na pracovním úřadu, podporu v nezaměstnanosti teď už nemám,může si odpočíst manžel TAKĚ na mne 4200 Kč? 2.Můj otec v důchodu má ztp/p i důchodci si mohou požádat o odpočet,tady čtu o částce 9600 kč? Petráková 1. sleva na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti, pokud nemá vlastní příjem přesahující 38 040 korun 2. u důchodců bohužel nevím – uvádí se, že držitele průkazu ZTP/P mohou, ale není uvedeno zda se to vztahuje i na důchodce


Mám stále ještě ŽL, ale v tomto roce jsem nepodnikala, nastoupila jsem do zaměstnaneckého poměru. Musím podat formálně daňové přiznání, kde bude 0 příjem z podnikání, aby mě FÚ nepovažoval za dlužníka? Děkuji. alexa Daňové přiznání budete podávat, pokud vaše příjmy z podnikání budou vyšší, než 15 tisíc korun.


Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda příspěvek na péči ve výši 8.000,- Kč, který pobírá můj tchán, o kterého pečuji, je považován za můj příjem. Jde o to, že jsme s manželem uplatňovali společné zdanění manželů, a protože pouze pečuji o osobu blízkou a nemám jiný příjem, tak si chtěl manžel uplatnit odpočet na mě (na manželku - 4200,-Kč), ale na FÚ mu sdělili, že mám příjem, a to příspěvek na péči, který ale pobírá tchán, i když na svém daňovém příznání žádné příjmy nemám. Nerozumím tomu, proč na mém daňovém přiznání může být nula, protože se nejedná o zdanitelné příjmy a proč u manžela jsou tyto příjmy považovány jako zdanitelné. Dále bych se chtěla zeptat, zda by se mi z tohoto příspěvku počítala např. podpora v nezaměstnanosti, kdybych z nějakého důvodu přestala o osobu blízkou pečovat. Za odpověď předem děkuji. andre.sim Domnívám se, že příjmy uvede do svého daňového přiznání ten kdo je fyzicky dostává.


Dobrý den. V r.2007 jsem podnikala 9 měsíců jako OSVČ( 3 MĚSÍCE JSEM MĚLA ŽIVNOST PŘERUŠENOU a odhlášené soc. a zdrav. poj.)Když danový základ počítám paušálně, výjde mi i po odečtení soc. a zdrav. pojištění.cca 60tis.Po uplatnění odpočtu 7200 a penzijního poj. mi výjde danová poviinnost v mínusu. V kalkulatoru na Internetu mi ale vždy počítač vypíše zřejmě alikvotní část z minimální mzdy a tu také použije k výpočtu. Nevím, zda se na mě vztahuje minimální základ daně. Děkuji Vám za odpověd Barbora Minimální základ daně se vztahuje na poplatníka který má příjmy podle § 7 odst. 1 písm. a), b) nebo c) ve zdaňovacím období vyšší než 15.000 Kč.


Jako OSVČ jsem omylem zaplatila fakturu na jiné číslo účtu. Banka mi peníze vrátila zpět na účet. Musím tyto peníze zahrnout do zdanitelných příjmů? Děkuji. Stáňa Domnívám se, že ne. Nejedná se o příjem, ale o chybné zaúčtování.


Po přerušení živnosti jsem od 12/2007 začal znovu podnikat.Jsem ve ztrátě, jak je to s minimální dani. Můžu uplatnit společné zdanění manželů. Děkuji. babča Společné zdanění si můžete podat, ale bohužel nevím zda jste měla nějaký jiný příjem v průběhu roku a kolik byl váš výdělek jako osvč.


Mohu požadovat od zaměstnavatele odpočet na manžela, který je PID a je ZTP. Jitka Nemůžete, odpočet na manžela/manželku se dělá jednou ročně. Daňové přiznání si podáte sama.


Můžeme si s manželem uplatnit společné zdanění za rok 2007 v případě, že mám příjem z podnikání do 15000,- za rok (neměl by se na mě tedy vztahovat min.základ daně), samozřejmě při splnění ostatních podmínek. Děkuji za odpověď. Martina L. Minimální základ daně se nevztahuje na poplatníka který nemá příjmy podle § 7 odst. 1 písm. a), b) nebo c) ve zdaňovacím období vyšší než 15.000 Kč.


Jsem držitel prukazu ZTP)P nezamněstnán mám také ulevu na dně jakou jhomulka děkuji za odpovět. j. homulka Slevy na dani držitele průkazu ZTP/P ročně 9 600 Kč


Mohu na ženu využit odpočet dle §35ba odst.1 v případě, že byla do 15.2.07 na úřadu práce a zbytek roku v zaměstnání s výdělkem vyším než min roční příjem. Jedná se o odpočet měsíců 1,2. Ivoš Sleva na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti, pokud nemá vlastní příjem přesahující 38 040 korun


Podnikám 1 rok a tudíž nevykazuji ani minimální základ daně.Mohu si ještě od základu daně odečíst úroky z hypotéky a životního pojištění?Mohu si také odečíst z daně příspěvek na dítě?Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Blanka Ano, můžete.


Dobrý den, jako studentka jsem měla "Smlouvu o spolupráci" a vydělala jsem si 39 728,- Kč. Nikdo mi neumí poradit jak to mám zdanit nebo jestli to mám vůbec danit. Děkuji za odpověď Denisa Podle mého názoru musíte příjem zdanit jako ostatní příjem a můžete si uplatnit slevu jako student.


Penzijní připojištěni : Jsem OSVČ .V roce 2006 v prosinci jsem zaslala na svoji smlouvu Kč 18.000.- , moje účetní mne odepsala z daní Kč 12.000.-, penzijní fond mne však nepřipsal za 6.000 Kč státní příspěvek. Dále mne účetní sdělila, že mne bude muset v příštím roce dodanit částku Kč 6.000.- . Myslím si, že je v tom dost nepřesností. Můžete prosím k této záležitosti podat svoje vyjádření ? Děkuji. Halina Pokud Vaše měsíční úložka převyšuje hodnotu 500 Kč, můžete si jí odečíst od daňového základu a dosáhnout tak úspory na daních. Tato výhoda je však omezena a od daňového základu si za rok můžete odečíst maximálně 12.000 Kč. (maximální daňové úlevy tedy dosáhnete při měsíční úložce ve výši 1.500 Kč).


Pracuji jako OSVČ a podávám sama DP. Vedle toho mám příjem 9.695,00 Kč z pronájmu pozemku. Musím tento příjem uvést v DP? Děkuji. Majka • 6 000 korun Kdo je zaměstnaný a jeho další příjem nepřesáhne za rok 6 000 korun, nemusí nic danit. Muž třeba pronajímá přes léto chalupu a získal tak 5 000 korun. • 15 000 korun Kdo nemá příjmy ze závislé činnosti, není tedy nikde zaměstnaný, může si za rok přivydělat až 15 000 korun, které danit nemusí. Například důchodce, který pronajímá místnost v domě jako kancelář za 12 000 korun ročně. • 20 000 korun Kdo má příjmy z příležitostných činností a příležitostného pronájmu movitých věcí (tedy ne domu, bytu, chaty...), které nepřesáhnou za rok částku 20 000 korun, nemusí podávat daňové přiznání. Získali jste třeba provizi za finanční zprostředkování, prodej reklamy nebo jiných služeb či prodej kosmetiky. • Limit 20 000 se netýká činnosti v pracovněprávním vztahu, to znamená, že nesmíte pracovat na dohodu o provedení práce či pracovní činnosti, zde se daně strhávají srážkou. Srážkou jsou zdaněny i autorské honoráře do 3 000 korun měsíčně od jednoho zadavatele. Pokud jsou vaše příjmy jednorázové a jejich součet přesáhne 20 000, pak je zdaníte jako ostatní příjmy podle paragrafu 10 a vyplníte přílohu 2. To například když jste pronajali míchačku za 8 000 korun, a prodali med za 16 500 korun, danit budete 24 500 korun. Jako výdaje můžete v tomto případě uvést pouze skutečné, tedy prokazatelně souvisící výdaje - nikoli paušál, ale nesmíte se přitom ocitnout ve ztrátě.


Jako důchodce pracuji na DPČ.Mám nárok na nezdanitelnou částku 2070kč? Kolik činí daň ze mzdy 4500kč hrubého. Werner Hammer Bohužel, nemáte.


Výkonný umělec pracující na smlouvu o agenturním zastupování, nevlastnící živnostenský list - musí při danění příjmu vycházet z minimálního základu? Když jeho příjem je třeba pouhých 20t ročně? A paušální výdaje výkonných umělců činí 40%? Děkuji za případnou odpověd. čapková Minimální základ daně je jen pro OSVČ.


Dobry den dělame si s manzelem spolecne zdaneni za rok 2007,ale pouze za 8měsíců a za zbylé 4 si jej dělá manžel pouze za sebe.poradíte mi jak to mám napsat?dekuji Lucka B.-JBC Společné zdanění manželů se musí udělat za celý rok 2007. Nelze to rozdělit. Vašemu dotazu možná zcela nerozumím, ale musejí se sečíst příjmy za celý rok 2007 a ty se potom rozdělí do společného zdanění manželů.


Dobrý den, začala jsem v minulém roce podnikat a po sečtení nákladů a výdělku je zisk z tohoto podnikání podle předběžného odhadu něco kolem 30000 za asi půl roku. Takže po odečtení záloh na zdravotní a sociální jsem téměř na nule. Budu muset přesto zaplatit daň??? Je to můj hlavní příjem. Děkuji Ano. Pokud máte příjem nad 15.000,- musíte podat daňové přiznání.


Odpověděli jste mi, že pokud mám příjem nad 15000 budu muset podat daňové přiznání...jak je to ale s výší daně? jak jsem psala, po odečtení zdravotního a sociálního budu plus minus na nule... Co je směrodatné pro výpočet daně??? výše výdělku (tržba) nebo zisk (t.j. výnosy-náklady) a co s tím zákonným pojištěním??? Odečítá se jako náklad ještě před stanovením daňového základu??? Pokud jste OSVČ vztahuje se na vás minimální daň.


Chtěla bych se zeptat, v lednu 2008 jsem narodila 25 dnů a neměla jsem nárok na úlevu daní + daňový bonus na 4 děti. Děkuji. Hela Pokud Vám nebyla uplatněna úlevu daní + daňový bonus na 4 děti, budou vám tyto částky dopočítány na konci roku.


Dobrý den, chtela bych se Vás zeptat jak vypočíst společné zdanění, když jsme manželé od července 07. Manžel je OSVČ, já po celý rok na mateřské. Jakubcová Ivana Manželé musíte být po celý rok.


Opravdu musí být manželé po celý rok? Podle zákona je, že musí být k 31. 12. Hacklová Omlouvám se: Společné zdanění manželů mohou podat manželé, kteří se vzali v roce 2007 a dříve a vyživují alespoň jedno dítě.


Muže si podnikatel, fyzická osoba dát do výdajů oblek, kravaty a boty jako pracovní oděv. V přiměřené výši ano. Pokud to vyžaduje jeho práce


Dobrý sen mohu si odečíst kostýmy a fotoaparát ze daní? Podnikám v prodeji oděvu a potřebuju chcodit dobře oblečená a občas si fotit modely na výstavách a podobně? majka Fotoaparát ano. Oděv také, ale pouze jako pracovní a v přiměřené výši.


Syn si při studiu příložitostně přivydělává tím, že zajišťuje různým výrobcům prezentaci jejich výrobků v obchodních domech, restauracích, apod. Tyto akce mu sjednává agentura, která ho rovněž vyplácí, ale z příjmu neprovádí žádné srážky ( daň z příjmu, odvody na ZP a SP ). S agenturou nemá syn uzavřený žádný pracovně-právní vztah. Na každou akci má syn písemný dokument vystavený agenturou ( s podpisy obou stran ),jehož obsahem je časová náročnost akce a výše výdělku. Z dokumentu se dá rovněž vyčíst, že se jedná o příjem podléhající dani z příjmu podle § 38 g) zákona č. 586/1992 Sb. (dále jen zákon ). Dotaz? Mohu tyto příjmy do daňového přiznání uvést jako příložitostné příjmy podle § 10 zákona. Existuje povinnost zaplatit z tohoto příjmu zdravotní a sociální pojištění. Mohu uplatnit slevu na poplatníka 7 200,- Kč a na studenta 2 400,- Kč ( syn v roce 2007 studoval celý rok, tuto skutečnost mu škola potvrdila ). Děkuji za informaci. Alena Pěnkavová Ano.


Dobry den, v roce 2007 jsem pracovala jeden mesic soucasne pro 2 zamestanavatele na hlavni pracovni pomer. A to tak, ze jsem u jednoho vybirala dovolenou (cely mesic) a u druheho jsem nastoupila do zamestani. Bere se tedy muj prijem jako jeden nacteny a i dane se sectou nebo se to bere tak, ze jsem 2x odvedla dane? Dekuji. Barbora Pokud jste zaměstnána u jednoho zaměstnavatela, nemůžete přece nastoupit do dalšího. Bude to zřejmě vedlejší příjem.


Dcera vloni ukončila řádné studium na VŠ a poslední státnici složila 3.9.2007. Započítává se do doby péče o dítě celé září? Děkuji Eva Mlčochová Bohužel, ne.


Počítá se jako příjem mateřská,kterou žena bere 28 týdnů po porodu?Zajímá mne to z důvodu odečtu z mého daňového přiznání.Vím,že nesmí překročit oněch 38000,-kč.Děkuji za odpověď. fanda Ano, nesmí překročit tuto hranici.


Je možno osvobodit od daně z příjmu příjem z prodeje bytu v OV při použití získaných financí na koupi bytu družstevního (resp.podílu v družstvu)? Richard B. Ano.


Dobry den, 13 let jsem zila v USA, mam americke i ceske obcanstvi. Minuly rok v lete jsem se vratila do ceske republiky a zde zacla pracovat. Jaka je ted moje danovaci povinnost? Pouze podat danove priznani za lonsky rok v CR? Toto závisí na tom, kde jste daňový resident. Obecně platí, že jste resident ve státě, kde pobýváte alespoň 183 dni v roce. Ve Vašem případě jste se tedy stala daňovým residentem ČR pokud jste v ČR byla více než 183 dní, pak podáváte přiznání jen v ČR. Pokud je tomu naopak a máte přijmy z ČR i USA v daném roce, pak podáváte přiznání v obou státech. Děkujeme za vaše dotazy. S přáním hezkého dne Petr Jandal a Vojtěch Navrátil.

 

Vše o daňovém přiznání OSVČ čtěte ZDE >>>