Věrnost České republice slíbí dnes krátce po desáté Václav Klaus. Stane se tím opět prezidentem. Už podruhé a zároveň naposledy. Bude to se vší parádou. Platinovým perem k podpisu slibu, hymnou i dělostřeleckými salvami. Právě speciální pero ale zamotalo prezidentovi hlavu. Když včera Klaus psací skvost přebíral, dozvěděl se, že ho firma Koh-i-noor Hardtmuth věnuje jemu osobně. Jenže hodnota pera je odhadována na milion korun, a tak bude zřejmě muset Klaus zaplatit darovací daň 70 tisíc korun. Přesto prý podle mluvčího Petra Hájka s přijetím daru neváhal. "Přece prezident neodmítne tradiční český výrobek," řekl Hájek. Prezident pak šel ještě dál a ukázal, že má na sobě i český oblek a českou kravatu. Pero, které přijde Klause draho, po dnešním podpisu prezidentského slibu poputuje do trezoru. Kolik však za něj ve skutečnosti zaplatí, není jisté, protože Hájek poznamenal: "Cena je ale desetinásobně nižší, než uvádějí média." No, alespoň snad nezklame jako pero připravené k podpisu slibu před pěti lety. I když ani to není jisté. Prezident se totiž včera odmítl zkusmo podepsat. "Ten správný okamžik přijde až zítra," řekl Klaus.


Jak se střílí na počest? Už v půl osmé ráno vyrazí z dejvických kasáren družstvo salvových děl na Petřín. Tady bude dělostřelecká baterie pražské posádky v palebném postavení čekat na pokyn z Hradu. Ten jim dá zdejší styčný důstojník vysílačkou a mobilem přesně v momentu, kdy ve Vladislavském sále zazní první tóny hymny. Pak už stačí jen zmáčknout červený knoflík. "Salvy o síle 140 decibelů budou slyšet nejen ve městě, ale i ve Vladislavském sále," řekl Blesku mluvčí pražské posádky Karel Kortánek. Jednadvacet salv se musí vejít do zhruba minuty, kdy bude znít hymna.
Salvové dělo 1. Lafetová ramena - po roztáhnutí do stran slouží ke stabilizaci kanonu. 2. Závěr hlavně - u speciálně upraveného kanonu nemá význam, je 'slepý '. Jinak byl na jeho konci otvor, nábojová komora. Do ní dělostřelci 'ládovali' ostré granáty. 3. Odměr a náměr - kola, kterými se na lafetě kanonu ovládá hlaveň. 4. Lafetový štít - ocelový plát chránící obsluhu. 5. Hlaveň - na ní jsou umístněné zařízení pro odpalování výbušek. 6. Odpalovací lišta - na ni je napojen 60metrový kabel dálkového odpalování. 7. Detonační komory - je jich 11. V nich jsou umístněny výbušky. Odpalovací zařízení Stříbrný kufřík, ve kterém je mikroprocesorová jednotka odpalovacího automatu. 1. Volba salv - knoflík, kterým se nastaví počet ran. 2. Digitální počitadlo - navolí se zde délka hymny (podle dirigenta 54 až 56 sekund). 3. Ukazatel salv - obsluha právě nastavila 21 salv. 4. Tlačítko - zmáčknutím při prvních tónech hymny začne dělo automaticky střílet salvy.
Proč zrovna 21 salv? Tradice vypalování 21 dělových salv vznikla v 18. století v Anglii. Tehdy cizí lodě vplouvající do přístavu vystřelily salvy ze všech bočních děl na důkaz, že připlouvají v míru. Mírovou zdravici zakončila poslední, 21. rána. Tuto tradici převzalo ke slavnostním účelům mnoho států. Za hřmění 21 salv oslavovali Američané odhalení sochy Svobody v roce 1886 i Francouzi dokončení Eiffelovky o tři roky později.