- První stovky kubíků biolihu pro přimíchávání do benzinu expedoval včera první český biolihovar, který funguje na Ústecku. S továrnou však přišel do městečka zápach. "Připomíná to spálené pečivo, poprvé to bylo velmi intenzivní a nepříjemné. Teď se to ztlumilo, ale když vítr foukne na město, víme o nich. Přitom slibovali, že nic cítit nebude," řekl místostarosta Karel Hainz. "Technologii ověřujeme ve zkušebním provozu. Řešíme to s projektantem. Uděláme vše pro to, aby biolihovar přinejhorším vydával vůni dobře upečeného chleba. Radnici poskytujeme všechny informace," sdělil šéf biolihovaru Antonín Vávra. "Poté, co najali čisticí jednotku, se to zlepšuje, ale na závěry je brzo," poznamenal Ivan Hrabal z ústeckého inspektorátu životního prostředí. "Požadujeme, aby fabrika nesmrděla. Zda budeme souhlasit s kolaudací, je otevřené," dodal Hainz.
Nový biolihovar obyvatelům smrdí

Moderní biolihovar dal o sobě v Trmicích vědět zápachem.
(autor: Karel Rouč)
Zpět
na
Nový biolihovar v Trmicích na Ústecku přínáší tamním obyvatelům místo užitku zatím pouze nelibý zápach