Novela zákona o dani z nemovitých věcí v roce 2024 přinesla několik klíčových změn, které by měli znát všichni majitelé pozemku, stavby nebo jednotky. Daň z nemovitosti každý rok platí asi 4,2 milionu lidí a firem. Jaké jsou termíny pro zaplacení, jak se zvýšily sazby či komu hrozí sankce?

Co podléhá dani z nemovitých věcí

V definici daně z nemovitých věcí najdete informaci, že se týká pozemků, staveb a jednotek. Samostatně se stanovuje daň z pozemku, která je tím pádem oddělena od daně ze staveb a jednotek, kam zjednodušeně patří hlavně domy a byty. Určuje se na základě velikosti a podle koeficientu platném v daném kraji či obci.

Orientační výpočet daně

Představu o výši daně si můžete udělat pomocí online kalkulačky, kterou naleznete například na https://www.mesec.cz/kalkulacky/vypocet-dane-z-nemovitosti/. Na výši částky, kterou musíte uhradit, nemá žádný vliv výše vašich příjmů. Ačkoliv správu daně z nemovitých věcí zajišťuje stát za pomoci finančních úřadů, jediným příjemcem výnosů (peněz, které poplatníci za své nemovitosti zaplatí) jsou obce a města, v jejichž územních obvodech se zdaňované nemovitosti nachází.

Kdy platit daň z nemovitosti

Za nemovitost nabitou v roce 2023 jste měli podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí nejpozději do konce ledna 2024. Jestliže jste tak neučinili, správce daně vám stanoví daň z moci úřední, bez předchozí výzvy k podání daňového přiznání.

Platit daň do konce ledna musíte pouze první rok po nabytí nemovitosti, v dalších letech se daňové přiznání vyplňuje pouze při změnách ovlivňujících výpočet daně.

Termín pro zaplacení daně z nemovitých věcí je nejpozději do 31. května 2024. Výjimkou je situace, kdy roční daňová povinnost přesahuje 5 000 korun. V tomto případě majitel může daň zaplatit ve dvou splátkách a druhou polovinu doplatit až na konci listopadu. Pro spoluvlastníky nemovitosti platí, že každý podává přiznání za svůj podíl, ale je také možné podat jedno společné přiznání.

Změny v zákoně k 1. lednu 2024

Novela zákona o dani z nemovitých věcí vstoupila v platnost na začátku roku 2024. Přinesla řadu změn. Jednou z nejzásadnějších je, že došlo k navýšení sazeb a koeficientů pro výpočet daně z nemovitých věcí, což se odrazí v celkové výši daňové povinnosti. Zvýšení sazeb, které je značně citelné (cca 80 %), závisí na typu nemovitosti a lokalitě. Daň z nemovitosti každý rok platí asi 4,2 milionu lidí a firem.

Celková daň z nemovitých věcí v rámci jednoho finančního úřadu se neplatí, pokud činí méně než 50 Kč. Podle předchozí právní úpravy se takto postupovalo, pokud daň činila méně než 30 Kč.

Změna nastala v posuzování nemovitostí pro účely daně z nemovitosti, které mohou vyžadovat podání daňového přiznání. Například garáže se nyní daní podle zápisu v katastru, nikoli podle faktického užívání. Je tedy nutné přiznat garáž jako garáž, pokud je tak vedená v katastru nemovitostí.

Budovy k rekreaci včetně jejich příslušenství se nově musí danit podle toho, jak jsou zapsány v katastru nemovitostí. Pokud je tedy v katastru nemovitostí budova zapsána jako pro rekreaci, ale v daňovém přihlášení byla uváděna jinak třeba kvůli trvalému bydlišti, nově bude platit sazba pro rekreaci. Finanční úřad sám provede změnu sazby.

Daňové přiznání nebude podle novely potřeba podávat v případě rybníků určených pro intenzivní a průmyslový chov ryb. Od letošního roku není potřeba podávat daňové přiznání ani u pozemků, které jsou v katastru zapsány jako neplodná půda, mez, stráň, zamokřená plocha a zeleň. Tyto plochy mají novou nižší sazbu daně a finanční úřad ji sám přepočítá.

Video
Video se připravuje ...

Daň z nemovitosti: Návod online, rychle a srozumitelně Videohub

Dále se mimo jiné ruší osvobození z daně z pozemků, staveb či jednotek, sloužících k úpravě odpadů pro jejich další využití, asanaci a rekultivaci skládek, pro třídění a sběr odpadů k asanaci a rekultivaci skládek odpadů, pro třídění a sběr odpadů, pro tepelné, biologické, chemické nebo fyzikální zneškodňování odpadů a pro povolené skládky.

Pokud jste přiznání k dani z nemovitých věcí podali již v předchozích letech a neprovedli jste žádnou změnu či nekoupili novou nemovitost, nemusíte podávat nové přiznání. Výpočet daně totiž proběhne automaticky i s přihlédnutím k případným změnám v koeficientech platných v dané obci. Finanční úřad automaticky majitelům nemovitostí registrovaným k platbě daně z nemovitosti zašle výzvu prostřednictvím složenky, datové zprávy či e-mailu. Výzva obsahuje veškeré informace nutné k její úhradě.

V daňovém přiznání může uplatnit nárok na osvobození ten, kdo vlastní budovu, v níž je provozována dětská skupina. Stejně tak může nárok uplatnit ten, kdo vlastní pozemek v národním parku v zóně blízké přírodě.

V případě, že jste prodali či darovali, prostě ji již nevlastníte, některou (popřípadě všechny) ze svých někdejších nemovitostí, nezapomeňte to nahlásit finančnímu úřadu. Když tak včas neučiníte, může se stát, že vám stejně přijde složenka na zaplacení daně z této nemovitosti.

Stručný popis změn naleznete na https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/Novela_zakona_o_dani_z_nemovitych_veci_zmeny2024.pdf.

Jak podat daňové přiznání

Přiznání se podává na finančním úřadě v kraji, kde se nachází nemovitost. V případě, že vlastníte více nemovitostí v různých krajích, musíte dodat přiznání na konkrétní úřady. Když máte aktivní datovou schránku, lze přiznání podat elektronicky. Při vlastnictví více nemovitostí se tak vyhnete obíhání několika úřadů. Seznam tiskopisů, které se vám mohou hodit, a podrobný návod, jak je vyplnit, najdete na stránkách Finanční správy ČR https://www.financnisprava.cz/cs/dane/danove-tiskopisy.

Jak zpracujete daňové přiznání k dani z nemovitosti za rok 2024, najdete třeba také v online aplikaci https://app.onlinepriznani.cz/form/648/3975668/65b8eac4b0138bcde90268bf. Stačí odpovědět na jednoduché otázky jako v dotazníku a po zaplacení se vám vygeneruje kompletní daňové přiznání, které podáte na finanční úřad.

Jak se odhlásit z daně z nemovitosti

Na odhlášení se z daně z nemovitosti není předepsán žádný formulář. Jednoduše tak postačí dopis napsaný volnou formou, ve kterém oznámíte správci daně nastalou změnu. Pokud máte k dispozici datovou schránku, můžete ji použít, případně pošlete klasický doporučený dopis.

Adresátem je vždy místně příslušný finanční úřad, přičemž místní příslušnost se neurčuje podle místa vašeho trvalého bydliště, nýbrž dle lokality, ve které se nachází nemovitost, jíž se změna týká.

Jaké sankce hrozí neplatičům

Za zpožděnou úhradu daně hrozí finanční sankce. Postih se počítá od pátého dne prodlení. Výše sankce se určí z nezaplacené částky úročené roční repo sazbou České národní banky zvýšenou o 14 procentních bodů. Tato roční sazba je pak rozpočítávána na počet dní, o které se platba daně zpozdila. Úrok za prodlení úhrady daně z nemovitosti lze uplatnit maximálně pět let zpětně. Promíjí se v případě, že je sankce za zdaňovací období nižší než dvě stě korun.

K 1. lednu 2024 repo sazba ČNB činila 6,75 %. Tato sazba je rozhodující pro úroky z prodlení podle občanského zákoníku (činící tak 14,75 %) u prodlení započatého v 1. pololetí 2024. Úroky za opožděnou úhradu daně v 1. pololetí roku 2024 činí rovněž 14,75 %.