Není e-shop jako e-shop

Všichni víme, že nakupovat bychom měli jen v ověřených e-shopech. Někdy je ale potřeba v honbě za vysněným kouskem zabrousit i do nějakého méně známého. V tom případě sledujte recenze a zkušenosti lidí s daným obchodem. Mrknout můžete i do databáze podvodných e-shopů, kterou zveřejňuje Česká obchodní inspekce.

Co je dobré zkontrolovat?

Velmi často se e-shop „odkope“ sám. Zkontrolujte, zda má obchod platný certifikát SSL. Zabezpečení webu ukazuje také v adresním řádku samotný nápis https://. Písmeno „s“ znamená „secure“ neboli „bezpečné“. Pokud stránka obsahuje pouze http://, znamená to, že se jedná o nezabezpečenou stránku bez bezpečnostního certifikátu. Dále si zkontrolujte, zda e-shop na svých stránkách uvádí obchodní podmínky.

Nenechte se napálit

Jedním z triků podvodných e-shopů je nabídnout super zajímavou cenu s cílem dohnat vás k impulzivnímu nakupování. Nenechte se napálit a cenu si vždy ověřte ve srovnávačích cen.

Víc možností, víc bezpečí

Obecně se dá říci, že čím více možností platby máte, tím lépe. Pokud ovšem chcete platit on-line či je to přímo vyžadováno, při dodržování těchto bezpečnostních pravidel se o své finance nemusíte bát. Jestliže si vyberete platbu kartou, vždy hledejte loga pro ověření 3D Secure, Visa Secure či Mastercard ID Check.

Kartou na jistotu

U plateb kartou jste oproti platbám v hotovosti, vždy navíc chráněni vydavatelem karty, a pokud s ní zaplatíte a obdržíte jiné zboží, než jaké jste si objednali, nebo ho nedostanete vůbec, máte jistotu, že své peníze získáte zpět. mBank má navíc v nabídce super vychytávku – eKartu! Tedy virtuální kartu pro platby na internetu, která je oddělená od běžného účtu. Lze ji dobít na libovolnou částku a více než tuto sumu s ní utratit nemůžete. V případě, že ji ztratíte, nebo vám ji někdo ukradne, má podvodník přístup pouze k částce, kterou jste na ni vložili.

Limity to jistí

Limity na kartě se dají nastavit nejen pro výběr z bankomatu či platbu prostřednictvím terminálu, ale i pro internetové nákupy. Například u mBank je to velmi jednoduché – lze tak učinit zdarma během chvilky v mobilní appce nebo internetovém bankovnictví.

Zrádná wi-fi

Většina veřejných sítí wi-fi není zabezpečená. Řiďte se proto jednoduchými bezpečnostními zásadami a tyto sítě používejte pouze ke čtení zpráv a podobně. Při nakupování on-line či platbách skrze internetové bankovnictví používejte vždy vlastní mobilní data.

Mobil a počítač – okna do duše

V mobilech a počítačích máme velmi citlivá data, například přístupy do internetového bankovnictví a appek. Když si nastavíte dobré heslo, do telefonu ani do PC už se vám nedostane nikdo – ani virtuální zloději, ani vtipálci z řad kamarádů. Nejúčinnější je kombinace hesla a biometrie. Zapněte si šifrování dat a používejte antivirus a firewall.

Heslo, které se nevzdá

Při on-line nakupování rádi používáme pořád dokola jediné heslo, a to rozhodně není dobrý nápad! Mnohem bezpečnější je používání unikátního hesla. K tomu lze využít různé appky, jako je třeba password manager.

Na bazarech opatrně  

Všichni víme, že to nejvíc cool zboží se občas už nedá nikde sehnat. Abyste si radost z toho, že jste vysněný kousek konečně objevili, opravdu užili a nemuseli řešit nepříjemnosti plynoucí z nákupu či prodeje na bazarech, je dobré dodržovat pár pravidel.

  • Zkontrolujte si hodnocení prodávajícího či bazaru.
  • Plaťte ideálně hotově při osobním převzetí a zkontrolování zboží. Pokud nelze jinak, držte se ověřených metod, jako jsou převod nebo dobírka.
  • Pro převod peněz na váš účet kupující potřebuje znát pouze číslo vašeho účtu.

Nikdy nezapomeňte, že pokud po vás bude někdo požadovat číslo vaší karty, e-mail anebo další osobní údaje, jedná se s největší pravděpodobností o podvod!

Nezapomeňte, že #NaBezpecnostiZalezi.