Martina Černá (vpravo) připravila s týmem Alberta první report o udržitelnosti
Autor: Albert Česká republika, s.r.o.

Za dva roky se chystá povinnost nefinančního reportingu pro velké firmy. Vy vydáváte vaši zprávu k udržitelnosti už teď. Co vás k tomu vede?

Albert je odpovědným obchodníkem a tato zpráva výrazně přispívá k transparentnosti našich dlouhodobých aktivit v oblastech, jako je rozšiřování nabídky zdravých výrobků, omezování plýtvání potravinami, podpora komunit a mnoha dalších. V Albertu inspirujeme k dobrému jídlu i zdravému životnímu stylu a udržitelnost je významnou součástí této naší cesty.

Jaké informace se ze zprávy dozvíme?

Snažili jsme se přehlednou formou zmapovat naše dosavadní výsledky i závazky do budoucna. Mluvíme také o příbězích, které ilustrují naši komunitní pomoc či práci s dodavateli. Vypíchnu dvě věci, za poslední tři roky jsme snížili uhlíkovou stopu o více než 35 %, a to především díky miliardovým investicím do modernizace prodejen. Jen vloni přineslo vylepšení tří desítek obchodů úsporu energií a snížení uhlíkové stopy na úrovni celoroční spotřeby 700 větších domácností. Pak jsem hrdá na naši pomoc potřebným, která se loni vyšplhala na téměř 25 milionů korun.

Dlouhodobě pomáháte dětem z domovů, směřovala všechna pomoc tam?

Už první vlny pandemie covid-19 ukázaly, že Albert dokáže vystoupit daleko nad rámec své letité komunitní podpory. Speciální dodávky jídla pro potravinové banky, mimořádná finanční pomoc dětským domovům či zásoby občerstvení, ochranných pomůcek a dezinfekcí pro nemocnice. Tam to začalo a od té doby jsme neslevili. Pomáhali jsme v opětovných covidových vlnách, při tornádech na Moravě i během uprchlické krize. Náročná doba, ve které žijeme, nám ukazuje, jak důležitá je naše solidarita, starostlivost a odpovědnost vůči komunitám.

Albert daroval za poslední tři roky 10 dodávek potravinovým bankám. Pomáhají svážet více čerstvých potravin potřebným
Autor: Albert Česká republika, s.r.o.

Je pro vás udržitelnost důležitá i v osobním životě?

Rozhodně! Nejen pracovně, ale v životě to pro mě znamená, že to, co říkám, také dělám. A to již řadu let. Zásadní je, že když se takto chováte, ostatní vám uvěří a nechají se strhnout, že udržitelnost je správná cesta, i když to není vždy snadné. Baví mě, že kolegové z práce se přijdou pochlubit o plném využití auta, kterým společně přijeli na schůzku, nebo o neplýtvání a prázdných talířích u oběda.

Bezobalová stěna v hypermarketu na pražském Chodově nabízí více než osm desítek produktů od ořechů, vloček, obilovin či luštěnin až po sypkou a tekutou drogerii
Autor: Albert Česká republika, s.r.o.