Rada č. 1: Půjčka je dobrý sluha, ale zlý pán

Rozhodujete se, jestli je v pořádku si vzít půjčku na věc, po které toužíte už delší dobu? Předtím, než si půjčíte, si důkladně promyslete, jestli danou věc opravdu nutně potřebujete. Zkuste si odpovědět na tyto otázky:

  • Přinese mi půjčka dlouhodobý užitek?
  • Bude doba splácení delší než životnost produktu, který si díky půjčce pořídím?
  • Zachrání mě půjčka v nečekané situaci?
  • Zvládne náš rodinný rozpočet další položku navíc?
  • Opravdu danou věc právě teď potřebuji?  

Půjčka by vám měla sloužit, neměli byste se stát jejím otrokem. Pokud si chcete vzít půjčku na bydlení, nebo si potřebujete pořídit nový notebook, abyste mohli pracovat z domu, je jasné, že se vám půjčka dlouhodobě vyplatí. Chcete si dopřát týdenní dovolenou u moře a nemáte na ni finance? V takovém případě se půjčce vyhněte širokým obloukem.

Rada č. 2: Dá to náš rodinný rozpočet?

Vaše finance musíte mít pevně pod kontrolou. Propočítejte si, jak je na tom váš rodinný rozpočet. Začněte si pečlivě zapisovat všechny příjmy a výdaje, které během měsíce máte. Díky tomu si ověříte, jakou částku jste schopni pravidelně měsíčně dávat na splátky, aniž byste ohrozili váš běžný chod domácnosti. Nezapomínejte také na finanční rezervu na horší časy.

Pokud žijete od výplaty k výplatě, není dobré si půjčovat. Hrozí totiž, že se dostanete do začarovaného kruhu, ze kterého je velmi těžké vystoupit.

TIP: Nikdy není pozdě se naučit, jak ušetřit peníze z výplaty. Každá koruna v peněžence se počítá. A v případě nečekaných výdajů vám finanční polštář zajistí peníze navíc a klidný spánek k tomu.

Autor: Provident Financial s.r.o.

Rada č. 3: Jak si vybrat dobrého poskytovatele?

Ať už se jedná o bankovní půjčku, nebo nebankovní půjčku, vždy si ověřte, že je poskytovatel půjčky férový. Každý poskytovatel spotřebitelských úvěrů musí mít licenci od České národní banky, která odlišuje poctivé poskytovatele od lichvářů a nepoctivých institucí. Žádná firma by v České republice neměla poskytovat spotřebitelské úvěry, pokud tuto licenci nemá.

Licencovaní poskytovatelé musí vždy důkladně prověřit vaši schopnost splácet. Ověří vaše příjmy a finanční závazky, aby zjistili, zda pro vás nebude půjčka cestou do dluhové pasti. Zodpovědnost však leží i na vás. Vždy uvádějte pravdivé informace. Jen tak nebudete mít problém se splácením.

Rada č. 4: Důkladně si vše přečtěte

Na podpis smlouvy si nechte čas a vše si důkladně pročtěte. Nerozumíte odstavci na druhé straně smlouvy? Nechejte si jej vysvětlit. Férový poskytovatel by vám měl vždy ochotně poskytnout odpovědi na vaše otázky. Máte pocit, že vás společnost do podpisu tlačí a dává vám nejasné odpovědi? Od takové dejte rychle ruce pryč, je totiž velmi pravděpodobné, že k vám bude mít stejný přístup i v průběhu splácení.

Rada č. 5: Potíže řešte hned

Pokud se dostanete do finančních potíží, řešte to hned, nesnažte se problém oddalovat. Je opravdu důležité, abyste co nejdříve informovali svého poskytovatele. Férové instituce vám nabídnou řešení, většinou ve formě snížení měsíčních splátek a nebo odkladu splátek. Vyhnete se tak nejen vysokým sankcím i úrokům z prodlení, ale předejdete případné návštěvě nezvaného hosta v podobě exekutora.