Dnes to vypukne. Brno se stane do soboty hlavním městem Evropy. Sjede se tu totiž 16 prezidentů zemí střední a východní Evropy s doprovodem. Chybět budou pouze hlavy států Německa Horst Kohler a Slovinska Janez Drnovšek. Moravská metropole se kvůli summitu změní v pevnost. Centrum Brna bude uzavřeno. Bezpečnost prezidentů bude hlídat na 800 policistů, tajní agenti i ostřelovači na střechách. Napilno mají nyní v Brně i provozovatelé luxusních hotelů. Každý státník měl totiž jiné požadavky. Hoteliéři tak několik dní zjišťovali, který druh květin pro výzdobu pokojů má ráda první dáma země či zda si bude prezidentský pár přát zvláštní menu. "Prezidentské apartmány jsme speciálně upravili," přiznal Blesku obchodní ředitel hotelu Voroněž Michal Řičánek. Ten si pro pobyt vybrala asi třetina prezidentských delegací. Místo pobytu Václava Klause s chotí Livií se ale úzkostlivě tají. I když brněnská radnice nemá hlášenou žádnou demonstraci a ani policie neočekává protesty, bude možná zítra v centru Brna rušno. Demonstrovat se chystá politická strana Moravané a odpůrci americké radarové základny v ČR. "Akce nebyly hlášeny. Předpokládám, že se policie podle toho zachová," řekl Blesku mluvčí radnice Brno-střed Roman Burian. A kolik bude mega akce stát? "Podílíme se na tom společně s ministrem zahraničí, Jihomoravským krajem, městem Brno a část hradí sponzoři," řekl mluvčí Hradu Petr Hájek. Celková suma se proto prý nedá vyčíslit.


Extra záchody za 80 tisíc Prezidenti budou mít na náměstí Svobody v Brně komfort i na WC. Speciálně jen pro ně se přivezly dvě mobilní toalety z Ameriky - jedna pro pány, druhá pro dámy. "Jsou prostornější. Mají nerezové mísy, solární osvětlení, je tam větší kapacita nádrže na fekálie a vodu. Dvojitá stěna tlumí zvuk a vibrace," svěřila se Blesku Linda Sedláčková z firmy Sebak, která prezidentské toalety zajistila. Jedna přijde na 80 tisíc korun.
Na kachně si pochutnají tady Na čem si ve stylové restauraci U Královny Elišky dnes večer prezidenti pochutnají? Václav a Livia Klausovi je sem pozvali na tradiční moravská jídla. I když je jídelníček zahalen tajemstvím, Blesk zjistil, že v něm nebude chybět dozlatova pečené kachní stehno s bílým a červeným zelím a jako dezert smažená zmrzlina. O pohodu prezidentů se bude starat padesátičlenná obsluha a také cimbálová muzika.